Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bojíte sa NÁKAZY? Robte túto AKTIVITU, šanca na COVID bude nižšia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí len dve a pol hodiny týždenne a k dispozícii budete mať ochranný štít proti novému koronavírusu. Zníži sa i pravdepodobnosť hospitalizácie a použitia ventilátora v nemocnici.

O fyzickej aktivite je už dlho známe, že ide o skvelého bojovníka proti závažným ochoreniam, pretože posilňuje imunitný systém. Pravidelné cvičenie môže taktiež znižovať riziko nákazy covidom až o 11 percent!

Čítajte tiež: RECEPT, ktorý vás v priebehu pár minút vtiahne do TALIANSKA: Pripravte si lahodnú MOZARELLU

Fyzickou aktivitou proti nákaze

Netreba k tomu veľa! Postačí iba 150 alebo viac minút mierneho cvičenia, ako je rýchla chôdza alebo tanec, ako sa píše na dailymail.com.uk. Rovnaký ochranný účinok bol pozorovaný u ľudí, ktorí robili viac ako 75 minút intenzívneho cvičenia týždenne, vrátane behu, plávania, futbalu a rugby. , ktorí pravidelne cvičili, mali tiež až o 43 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia alebo vážneho ochorenia na vírus. Výskumníci veria, že pravidelné cvičenie pomáha telu bojovať s infekciou skôr, ako prenikne do tela, zvýšením počtu bielych krviniek a protilátok.

Ochranné účinky pohybu

Najnovší výskum publikovaný v British Journal of Sports Medicine vychádzal zo 16 štúdií uskutočnených v Južnej Kórei, Iráne, Kanade, Spojenom kráľovstve, Španielsku, Brazílii, Palestíne, Južnej Afrike a Švédsku. Tie boli datované od novembra 2019 do marca 2022, zahŕňali prvé prípady ochorenia Covid-19 vo Wu-chane v Číne až po variant Omicron. Celkovo sa do výskumu zapojilo viac ako 1,8 milióna účastníkov. Úrovne ich fyzickej aktivity sa zaznamenávali buď prostredníctvom dotazníkov, alebo údajov z monitorov srdcovej frekvencie a iných zariadení na sledovanie aktivity.

Bojíte sa NÁKAZY? Robte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pravidelné cvičenie znížilo riziko infekcie o 11 percent a potrebu intenzívnej starostlivosti alebo ventilátora o 34 percent,“ uvádza sa v štúdii.

To nie je všetko! Cvičenie tiež znížilo pravdepodobnosť hospitalizácie akéhokoľvek druhu o 36 percent a úmrtia o 43 percent.

„Naše zistenia zdôrazňujú ochranné účinky dostatočnej fyzickej aktivity ako stratégie verejného zdravia, ktorá má výhody, čo sa týka zníženia rizika závažného ochorenia Covid-19,“ uvádzajú vedci.

Zaujme vás: ZNAMENIE na záchode, že príde INFARKT: Vykonávanie veľkej potreby ako SIGNÁL

Ako je to možné? 

Cvičenie podľa nich pomáha bojovať s týmto závažným ochorením tým, že znižuje riziko vzniku cukrovky, obezity a vysokého krvného tlaku. Všetky tri stavy sú spojené s výraznejšou reakciou na vírus. Už predchádzajúci výskum ukázal, že fyzický pohyb pomáha telu produkovať viac protilátok a bielych krviniek, ktoré sú životne dôležité v reakcii tela na infekciu.

Fyzická aktivita tiež znižuje uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu, ktorý môže znížiť počet bielych krviniek, bojujúcich proti chorobám produkovaných v tele.

Viac o téme: PohybZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9