Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

RECEPT, ktorý vás v priebehu pár minút vtiahne do TALIANSKA: Pripravte si lahodnú MOZARELLU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nemusíte chodiť do ďalekého Talianska, aby ste si vychutnali lahodnú mozzarelu. Spravte si tento vynikajúci syr doma, na jeho prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne prístroje, ani suroviny.

Ruku na srdce. Kvalita mozarelly v našich obchodoch sa nedá zakaždým označiť za najlepšiu. Navyše, nie je práve najlacnejšia, takže treba hlbšie siahnuť do peňaženky. Tento syr, ktorý sa hodí ku chlebu, na pizzu, cestoviny alebo do diétnejších šalátov, si jednoducho môžete spraviť doma. Celá príprava vám zaberie najviac 40 minút, pričom výsledok bude stáť za to. Nič špeciálne nepotrebujete, základom je plnotučné mlieko. 

Čítajte tiež: Zdravá AKTIVITA, ktorá narobí problémy s pálením ZÁHY: Na BEH tentokrát ZABUDNITE

Ako na to?

Ingrediencie:

  • 2 l nepasterizovaného plnotučného mlieka
  • 7 PL 9 % octu
  • 1 PL soli

RECEPT, ktorý vás v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postup:

Pripravte si hrniec, do ktorého nalejte mlieko. Zohrejte ho na približne 50 °C. Následne do mlieka postupne popridávajte 7 PL octu. Robte to pomalšie a dajte do mlieka jednu lyžicu za druhou. Po každom pridaní octu mlieko premiešajte. Všímajte si, ako sa začne oddeľovať srvátka! Syrovú zrazeninu vyberte rukami z hrnca a vytlačte z nej prebytočnú tekutinu. Potom dajte do misky.  Nastavte teplotu na sporáku na 75 °C, pridajte do srvátky syr a pomiešajte. Jedným z posledných úkonov je vložiť syr do srvátky a potom jo rukami omočenými do studenej vody vytiahnite. Ponaťahujte ho v rukách a zopakujte niekoľkokrát. Syr bude čorz viac elastickejší, bude sa s ním lepšie narábať a tvarovať. Vychladnutý syr je pripravený na konzumáciu!

Tip od odborníka

Šéfkuchár Joshua Weissman zvykne pridávať aj kyselinu citrónovú a tekuté syridlo, no bez octu. Ako radí, mozarellu môžete vytvarovať aj tak, že palcom a ukazovákom vytvoríte prísmeno "C" a vtlačíte do zmesi. Odtrhnite, ak má už požadovanú veľkosť a odložte do misky. Nechajte vychladnúť, no majte ju zaliatu cmarovou zmesou približne 15-20 minút pri izbovej teplote. Podľa neho totiž chutí najlepšie pár hodín po príprave!

Viac o téme: SyrReceptMozarella
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9