Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

HLAD ako znak, že niečo NIE je v poriadku: Neignorujte REČ tela, nezvyčajné ZNAMENIA

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Škŕkanie v bruchu je zvyčajne znakom toho, že sme hladní. Potreba jedla sa však môže prejaviť aj inými spôsobmi. Ako inak dáva telo najavo, že mu chýba palivo? 

Hlad sa nemusí prejaviť iba tým, že vám "vyhrávajú muzikanti" v bruchu. Má mnoho podôb. Môže sa prejaviť spavosťou, únavou, hnevom aj nafúknutým bruchom, ako sa píše na livestrong.com. Ako inak môže telo ohlásiť, že potrebuje jedlo? 

Čítajte tiež: ZABUDNITE na sladké sny: ZABIJAK, ktorý vám ROZHODÍ spánok a pridá KILÁ navyše

Menej známe príznaky hladu:

1. Únava 

Ak v zhone vynecháte raňajky, aby ste sa dostali do práce a pred obedom pocítite únavu, je to jasné. Keď neraňajkujete, alebo zjete príliš málo kalórií, hladina cukru klesne. Bez adekvátnej glukózy naše bunky nedostávajú energiu, ktorú potrebujú. Jedným z charakteristických znakov hypoglykémie je únava. Ak však ráno nepociťujete hlad, nie je dôvod, nútiť sa k jedlu.

„Vaše telo vám takto hovorí, že potrebuje čas na resetovanie metabolizmu,“ konštatovala internistka Sylvia Gonsahn-Bollieová.

Ako dodala, mnohým ľuďom vyhovuje 10- až 12-hodinová prestávka medzi večerou a raňajkami. Ak ste typ, čo neraňajkuje, mali by ste podľa nej v dopoludňajších hodinách zjesť niečo malé, aby ste získali energiu.

HLAD ako znak, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Nemusíte jesť hneď ako otvoríte oči, stačí, ak si dve hodiny po prebudení doprajete menšie občerstvenie s vysokým obsahom živín, aby sa vaša hladina cukru stabilizovala a udržali ste ju stabilnú po celý deň,“ radí certifikovaná dietologička Charlotte Shronová. 

2. Nafúknutie 

Zatiaľ čo väčšina z nás spája nadúvanie s prejedaním, je možné zažiť tento nepríjemný stav aj kvôli hladu.

Dlhší čas bez jedla môže spôsobiť nahromadenie plynu v gastrointestinálnom systéme," vysvetlila doktorka Gonsahn-Bollieová.

Taktiež vás môže potrápiť zápcha, ak pijete málo, alebo nekonzumujete dostatok vlákniny. Pravidelná konzumácia, pohyb a dostatok vlákninyabojuje so zápchou, zlepší trávenie a zvýši sa aj chuť do jedla. 

3. Ste podráždení

Ak z ničoho nič pociťujete nával hnevu, môže to znamenať, že telo potrebuje energiu. Je to spôsobené poklesom hladiny cukru v krvi, čo sťažuje kontrolu negatívnych emócií.

„Jedným z najlepších spôsobov, ako tomu predísť je, že sa zameriate nielen na vyvážené, zdravé jedlá, ale aj na ich správne načasovanie, aby vás neprepadol vlčí hlad,“ radí dietologička Shronová. 

HLAD ako znak, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Neustále premýšľanie o jedle 

Aj keď nebojujete s poruchou príjmu potravy, neustále premýšľanie o jedle môže byť znakom toho, že vaše telo nedostáva dostatok kalórií. Je to vlastne jeho ochranný mechanizmus.

„Mozog chce, aby sme spotrebovali dostatok energie na optimálne fungovanie,“ konštatovala Shronová.

Keď vašu myseľ nezamestnáva nič iné, len jedlo, jednoducho sa najedzte. 

5. Spomalené myslenie 

Glukóza je preferovaným zdrojom paliva mozgu, takže dáva zmysel, že vaše sústredenie môže zlyhávať, keď šetríte škrobmi.

„Keď sa ľudia sťažujú na nedostatok duševnej "výdrže" počas celého dňa, treba sa pozrieť na ich príjem," hovorí Shronová.

Rovnako ako auto potrebuje plyn, naše telá potrebujú jedlo, aby sa dostali z bodu A do bodu B. Netreba však zabúdať na to, že nie všetky kalórie sú rovnaké.

Spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a tukov môžu spôsobiť veľké skoky energií, po ktorých nasleduje rýchly pokles, ktorý spôsobí vyčerpanie," vysvetlila Shronová.

Ako dodala, vyvážené jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny, tuky a sacharidy s vysokým obsahom vlákniny, podporia dlhotrvajúce sústredenie a vyššiu produktivitu. 

6. Bolesť hlavy 

Ďalším príznakom nízkej hladiny cukru v krvi je bolesť hlavy. Keď má telo nedostatok glukózy, mozog vysiela signály, aby doplnilo palivo. Tieto signály sa môžu prejaviť v spektre od tupej až po pulzujúcu bolesť v spánkoch. 

HLAD ako znak, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako jesť, aby ste neboli hladní? 

To, ako často jesť a v akom množstve na uspokojenie hladu, závisí od viacerých faktorov vrátane veku, zdravotného stavu a úrovne fyzickej aktivity. Najlepšie je jesť každé štyri hodiny počas dňa. To zvyčajne zahŕňa tri väčšie jedlá a jedno alebo dve občerstvenia denne. Rozoznať, či ste hladní, alebo sýti, môže chvíľu trvať, najmä, ak ste zvyknutí ignorovať alebo prehliadať reč tela. Takto to najrýchlejšie docielite: 

1. Spisujte si jedálniček 

Niekoľko týždňov si veďte denník a pomocou stupnice ohodnoťte svoju úroveň hladu pred jedlom a sýtosť po jeho konzumácii. Číslo 1 na stupnici predstavuje pocit, keď máte veľký hlad, číslo 10, že ste sa prejedli vtak, že vám je zle. Všímanie si toho, ako sa cítite pred a po jedle, vám môže pomôcť identifikovať, ktoré stravovacie návyky pomáhajú alebo poškodzujú vaše zdravie. 

2. Obmedzte rozptýlenie 

„Bežne počujem pacientov, ktorí hovoria, že jedia pred televíziou, pracujú, alebo počas prípravy iného jedla do seba bezmyšlienkovite hádžu nejaký pokrm,“ konštatovala Shronová.

Ako dodala, vo väčšine prípadov to vedie k úplnej strate povedomia o množstve, ktoré skonzumovali, potom sa cítia plno a unavene.

„Ak chcete jesť vedome, sadnite si za stôl a vypnite elektroniku. Medzi jednotlivými sústami odložte vidličku, dôkladne prežúvajte a jedzte pomalšie,“ radí dietologička. 

Zaujme vás: ZNAMENIE na záchode, že príde INFARKT: Vykonávanie veľkej potreby ako SIGNÁL

3. Urobte si pauzu 

Zastavte sa počas dňa a sledujte svoje telo. Tak pochopíte, kedy potrebuje výživu. 

Ak si všimnete, že vám odchádza sústredenie, je pravdepodobné, že je za tým hypoglykémia a vy ste dlhší čas nejedli,“ konštatovala Shronová. 

Viac o téme: ZdravieJedloStravovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9