Rakovina PRSNÍKA nie je LEN ženskou diagnózou: U MUŽOV môže vyzerať INAK, ako ju spoznať?

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-14 06:00:00

Hoci sa zakaždým spomína v súvislosti s nežnejším pohlavím, týka sa aj mužov! Netreba to podceňovať, na rakovinu prsníka môžu ochorieť aj oni.

Rakovina prsníka u mužov je oveľa zriedkavejšia ako u žien. Preto väčšinu z nich ani len nenapadne, že by sa aj ich mohlo ochorenie týkať. Sú presvedčení, že ide o výlučne ženskú diagnózu. Chyba.

Čítajte tiež: ŠÉFKUCHÁRKA radí: Ako bezpečne ROZMRAZIŤ mäso čo NAJRÝCHLEJŠÍM spôsobom

Stovky diagnostikovaných mužov

Podľa onkologičky Alexandry Haasovej z Protónoveho centra v Prahe, práve včasné odhalenie rakoviny vedie k lepšiemu výsledku a celkovému vyzdraveniu. Vyzýva preto mužov, aby boli k sebe pozorní a navštívili lekára okamžite, ako na sebe zbadajú príznaky ochorenia, píše sa na metro.co.uk.

„Mnoho ľudí si myslí, že rakovina prsníka je choroba, ktorá postihuje len ženy. Avšak, každoročne sa po celom svete túto zdrvujúcu diagnózu dozvie stovky mužov,“ konštatovala Haasová.

Ako dodala, mnoho z nich symptómy prehliada, a preto sú diagnostikovaní a liečení neskôr ako ženské pacientky. A to je samozrejme zlé. Rovnako ako pri väčšine typov rakoviny, včasné odhalenie choroby môže zachrániť život. Rakovina prsníka však môže u mužov vyzerať inak ako u žien.

Ktoré znaky by muži nemali prehliadať?

Zmeny veľkosti alebo tvaru

Muži by si mali dávať pozor na akékoľvek zmeny na hrudníku v oblasti bradaviek a ich okolí.

„Zbystriť pozornosť by mali vtedy, ak sa na týchto miestach objavia malé, nebolestivé hrčky a aj známky opuchu najmä v podpazuší, upozornila doktorka Haasová.

Problémy s bradavkami

Medzi ďalšie príznaky patrí náhle prepadnutie alebo zmena tvaru, či výtok z bradavky, vyrážka, alebo kožný vred v danej oblasti. Ak muži spozorujú na tele niektorú z týchto zmien, mali by čo najskôr vyhľadať lekára.

Rodinná história

Podľa doktorky Haasovej muži s rodinnou anamnézou rakoviny prsníka by mali byť obzvlášť opatrní, pretože existujú zdedené gény, ktoré môžu zvýšiť riziko ochorenia a následnej diagnostiky.

„Rakovina prsníka sa vyskytuje najmä u mužov nad 60 rokov, no môže postihnúť aj mladšie ročníky, takže je dôležité mať sa na pozore,“ varuje onkologička.

Zaujme vás: Kde sú lieky neúčinné, pomôže MED: Prírodná potravina ŠOKUJE svojimi účinkami na PĽÚCA

Ako prebieha liečba?

Na diagnostikovanie ochorenia sa používa ultrazvukové vyšetrenie alebo mamografia. Ak chorobu prístroje potvrdia, liečba zvyčajne zahŕňa odstránenie postihnutého tkaniva chirurgickým zákrokom, rádioterapiou a chemoterapiou. Dôležité je však, aby bola choroba diagnostikovaná včas.

„Kontrola hrudníka by si sa preto mala stať súčasťou hygienickej rutiny každého muža,“ radí Haasová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia muži rakovina prsníka

2022-09-14 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia