Užívanie alkoholu, tabaku a drog môže SKRÁTIŤ život o toľkoto ROKOV: Číslo vás prekvapí

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-14 04:30:00

Užívanie alkoholu, tabaku a drog môže skrátiť očakávanú dĺžku života o štyri až päť rokov. Zároveň je ich užívanie na Slovensku najčastejším faktorom prispievajúcim k predčasným úmrtiam ľudí v pred i produktívnom veku.

Upozornilo na to Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) Bratislava na utorkovej tlačovej konferencii.

Čítajte tiež: RECEPT na výrobu domáceho BURČIAKA: Nefalšovaný NÁPOJ, ktorý spríjemní chladné večery

Tabak a alkohol

Priblížilo, že v dôsledku užívania psychoaktívnych látok umieral vo veku do 65 rokov na Slovensku v predcovidovom období každý štvrtý človek. CPLDZ pripomína, že dôsledkom ich užívania vznikajú najmä iné choroby a poškodenia zdravia. Pri závislosti od tabaku je to napríklad rakovina, ktorá zapríčiňuje 30 až 40 percent úmrtí ročne.

Čo sa týka konzumácie alkoholu, tá prispieva k vzniku viac ako 200 chorôb.

"Tu sú typickým príkladom úmrtia na cirhózu pečene, ktorá je v drvivej väčšine spôsobená práve alkoholom," uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica.

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií patrí cirhóze pečene u mužov piate miesto v rebríčku úmrtí. Vo veku 45 až 64-ročných mužov je až treťou najčastejšou príčinou.

Drogy

V porovnaní s alkoholom a tabakom pre drogy umiera najmenej ľudí, keďže sú ilegálne a ťažko dostupné. CPLDZ však zdôraznilo, že injekční užívatelia drog umierajú mladí na predávkovanie a pribúda aj takých, ktorí zomierajú stále viac na pridružené neliečené ochorenia ako na poškodenie pečene hepatitídou typu C.

Zaujme vás: Kde sú lieky neúčinné, pomôže MED: Prírodná potravina ŠOKUJE svojimi účinkami na PĽÚCA

Prevenciou pred užívaním drog je podľa CPLDZ popularizácia zdravého životného štýlu. Rovnako zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti ľuďom, ktorí majú s užívaním týchto látok problém.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie drogy tabak

2022-09-14 04:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia