Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ZNAMENIE na záchode, že príde INFARKT: Vykonávanie veľkej potreby ako SIGNÁL

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Srdcový záchvat je náhly stav, ku ktorému zvyčajne dôjde vtedy, keď to najmenej čakáte. Jeden výskum však naznačuje, že frekvencia denných pohybov čriev môže predpovedať „budúce“ riziko infarktu.

Koronárna choroba srdca, známa aj ako ischemická choroba srdca, je hlavnou príčinou úmrtí na celom svete. Nastáva k nej vtedy, keď je zásobovanie srdca krvou blokované alebo prerušené nahromadením tukových látok v koronárnych artériách. Často ide o predzvesť infarktu. Ak sa objaví u niekoho koronárna choroba srdca, zvyčajne je spôsobená zlým životným štýlom, ale výskum ukázal ďalší prekvapivý rizikový faktor - denné vyprázdňovanie, píše sa na express.co.uk.

Čítajte tiež: Podobá sa na INFARKT a oberie vás o spánok: Častý dôvod u mnohých, prečo sa zobúdzajú UNAVENÍ

U koho bolo vyššie riziko? 

Vedci skúmali asociácie frekvencie pohybu čriev s hlavnými cievnymi a nevaskulárnymi ochoreniami. Analyzovali údaje z China Kadoorie Biobank, do ktorej boli v rokoch 2004 až 2008 zapísaní účastníci z 10 geograficky odlišných oblastí z celej Číny. Do štúdie bolo zahrnutých 487 198 účastníkov vo veku 30 až 79 rokov bez rakoviny, srdcového ochorenia alebo mŕtvice, ktorí boli sledovaní v priemere 10 rokov.

Účastníci s pohybmi čriev „viac ako raz denne“ mali vyššie riziko ischemickej choroby srdca v porovnaní so skupinou („raz denne“), uviedli vedci. Tento trend bol pozorovaný pri rade ďalších chronických komplikácií, ako je srdcové zlyhanie, chronická obštrukčná choroba pľúc, diabetes mellitus 2. typu a chronické ochorenie obličiek (CKD).

Aby toho nebolo málo, najnižšia frekvencia pohybu čriev („menej ako trikrát týždenne“) bola tiež spojená s vyšším rizikom ischemickej choroby srdca, veľkých koronárnych príhod, ischemickej cievnej mozgovej príhody a chronického ochorenia obličiek.

ZNAMENIE na záchode, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci dospeli k záveru: "Frekvencia pohybu čriev bola spojená s budúcimi rizikami viacerých vaskulárnych a nevaskulárnych ochorení. Na lekárskej prehliadke by sa malo častejšie hovoriť o tom, ako často chodíte na veľkú potrebu."

Problémy so srdcom a stolicou

Nejde však o prekvapivé zistenia. Zápcha je jedným z rizík srdcovo-cievnych ochorení a pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami zvyknú mať zase zápchu. Odhaduje sa, že viac ako polovica ľudí so srdcovým zlyhaním má problémy s kontinenciou, teda schopnosťou udržať moč alebo stolicu. 

Zaujme vás: RECEPT na výrobu domáceho BURČIAKA: Nefalšovaný NÁPOJ, ktorý spríjemní chladné večery

Srdcové zlyhanie je ďalšou komplikáciou koronárnej choroby srdca. Zápcha môže byť problémom u ľudí so srdcovým zlyhaním z nasledujúcich dôvodov:

  • Znížený príjem tekutín
  • Znížená pohyblivosť (napríklad chôdza a iné fyzické aktivity)
  • Lieky
  • Strata chuti do jedla (a slabý príjem vlákniny) alebo znížený prietok krvi do tráviaceho traktu.
  • Okamžité príznaky srdcového infarktu

Koronárna choroba srdca sa vyvíja pomaly a príznaky môžu byť u každého iné. Niektorí dokonca ani nevedia, že trpia týmto stavom skôr, ako dostanú infarkt.

Viac o téme: ZáchodZdravieInfarkt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9