Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

RECEPT na výrobu domáceho BURČIAKA: Nefalšovaný NÁPOJ, ktorý spríjemní chladné večery

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Obdobie vinobraní, jarmokov, trhov a iných slávností sú v plnom príde a s nimi všade rozvoniava symbol jesene a vínnych oberačiek. Ťažko si vybrať z veľkého množstva burčiakov, ale čo tak si spraviť svoj vlastný?

Výroba vlastného burčiaka nie je nič náročné. Ide o jednoduchý proces, pri ktorom si prinajhoršom zašpiníte ruky. Stojí to však za to! Keďže množstvo burčiakov, zakúpených pri ceste, môže byť podvod, vy budete mať k dispozícii nefalšovaný lahodný nápoj bez akýchkoľvek prídavných látok. 

Čítajte tiež: Vypitie jednej FĽAŠE sa rovná VYFAJČENIU 10 cigariet: Týka sa to tohto NÁPOJA

"Ide o alkoholický nápoj, ktorý môže byť vyrobený zlým spôsobom, teda bude nezdravý a hlavne ťažšie spracovateľný pre organizmus. Pri jeho výrobe môžu výrobcovia pridať zbytočné látky, ktoré tam nemajú byť, ako napr. cukor navyše, konzervanty, farbivá, sírany a iné," upozorňuje výživový poradca Ing. Libor Javro. 

Ako dodáva špecialista, ak nemáte dôveru v kupovanom burčiaku, vyrobte si ho radšej doma!

Ako na vlastný nápoj?

Burčiak sa dá vyrobiť z akéhokoľvek druhu hrozna. Je na vás, či dáte prednosť bielemu ovociu alebo sa rozhodnete pre červené bobuľky. 

RECEPT na výrobu domáceho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Ak ste si vybrali farbu hrozna, bobuľky odstráňte zo strapca a dajte do nádoby. 
  • Bobuľky rozpučte. Dôležité je, aby sa z nich uvoľnilo čo najväčšie množstvo šťavy.
  • Z vylisovaného hrozna vznikne šťava, teda inak nazvaný hroznový mušt. Získaný nápoj dajte do uzatvárateľnej nádoby s úzkym hrdlom.
  • Aby mohlo dôjsť ku kvasným procesom, hrdlo nádoby zakryte gázou, pokojne aj hrubšou vrstvou. Nádobu majte na tmavom a teplom mieste, kde nekolíše teplota. Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať okolo 23 až 24 °C.
  • Nechajte tak nádobu s nápojom 3 až 4 dni, no záleží aj od toho, aká je teplota v miestnosti.

Zaujme vás: KORENIE, ktoré vás zbaví dlhoročného problému: NÁVOD na výrobu domácej KÚRY proti AKNÉ

Ako vplýva na ľudské telo? 

Domáci burčiak je na svete. Neostáva vám nič iné, len si užiť jeho chuť a taktiež iné benefity, ktoré si vaše telo všimne po vypití prvých dúškov. 

"Jeho hlavnou výhodou je to, že dokáže dobre rozhýbať peristaltiku čriev. Taktiež obsahuje vitamíny skupiny B a minerály ako železo a zinok. Ako to už býva, všetkého veľa škodí. Dvojnásobne to platí pri alkohole vrátane burčiaku, no 2 dcl dospelej osobe neuškodia," varuje na záver odborník na výživu. 

Viac o téme: VínoNápojBurčiakRecept
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9