12 stravovacích NÁVYKOV, ktoré zmenia vašu SNAHU o CHUDNUTIE: Priblížia vás k cieľu!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-15 06:00:00

Ak chcete naozaj schudnúť, treba sa zamerať na celý proces zhadzovania kíl ako na životný štýl, nie ako na dodržiavanie drastickej diéty. Inak je jasné, ako to dopadne. Čo ešte pomôže pri zhadzovaní kíl?

K štíhlejšej postave sa dopracujete rôznymi spôsobmi, no kombináciou dvoch vecí máte zaručené, že svoj cieľ dosiahnete. Pravidelný fyzický pohyb a zdravé stravovanie!

Niekedy sa však cesta chudnutia môže zdať ako slepá ulička. Treba zmeniť rutinu, aby ste vytrvali. Dobrou správou je, že existujú stravovacie návyky, ktoré vám môžu pomôcť na ceste za svojím cieľom. Odborníčky na výživu, známe pod názvom "The Nutrition Twins" - Lyssie Lakatosová, RDN, CDN, CFT a Tammy Lakatos Shamesová, RDN, CDN, CFT, ktoré sú zároveň členkami rady lekárskych expertov, radia na eatthis.com, čo robiť v stravovaní, aby ste sa ešte viac priblížili k vytúženej postave. 

Čítajte tiež: RECEPT na výrobu domáceho BURČIAKA: Nefalšovaný NÁPOJ, ktorý spríjemní chladné večery

Rozdeľte jedlá na jednotlivé časti a vložte ich do mrazničky

Zadovážiť si množstvo potravín síce môže na prvý pohľad vyzerať ako úspešný nákup, ale núti vás zjesť všetko ešte skôr, ako uplynie ich doba spotreby. Preto The Nutrition Twins odporúčajú, aby ste po príchode domov rozdelili každé jedlo, ktoré vás láka, na jednotlivé porcie a umiestnili do mrazničky.

„Keďže mrazené potraviny vyžadujú rozmrazovanie, zabráni sa impulzívnemu jedeniu. Pravdepodobne sa vám ani len nebude chcieť potraviny rozmraziť, navyše, trvá istý čas, kým budú v podobe, ktorá sa bude dať zjesť," hovoria The Nutrition Twins. 

Zapisujte, čo jete

Ak uvidíte svoj príjem potravy čierny na bielom, úplne inak sa na to budete pozerať. Zrazu uvidíte, koľko ste toho skutočne zjedli, čo vás prinúti pokračovať v chudnutí. Vďaka denníku potravín si zaznamenáte spotrebu jedla počas dňa. Jeden výskum ukazuje, že ľudia, ktorí si zaznamenávajú, čo jedia, schudnú dvakrát viac ako tí, ktorí to nerobia. Povedie vás to k väčšej zodpovednosti.

Dajte si olej a dressingy do rozprašovača

Vďaka tomuto triku prijmete menej kalórií! 

"Každá polievková lyžica oleja alebo dressingu má 100 až 120 kalórií a vzhľadom na to, že šaláty je veľmi ľahké ochutiť väčším množstvom oleja, ak si zadovážite rozprašovač, rýchlo schudnete," uvádzajú odborníčky. 

Z rozprašovača si totiž nastriekate olej v oveľa menšom množstve. 

Zjedzte o tri sústa menej ako zvyčajne

Čím pomalšie budete jesť, tým lepšie sa budete cítiť. Menej žuvania podporí chudnutie!

„Kúzlo spočíva v tom, že vďaka tomuto zvyku si viac uvedomujete, čo máte v ústach a vedome prestanete jesť skôr, ako budete príliš sýti,“ hovoria The Nutrition Twins. "V závislosti od toho, aké ťažké je jedlo, sa to môže rovnať 100 a viac kalóriám, čo sa rovná 1,5-2 kg strateným za mesiac."

Naplňte polovicu taniera dusenou zeleninou ochutenou citrónom a pikantným korením

Nemusíte sa vzdávať chutí, aby ste schudli. Stačí len vymeniť nezdravé ingrediencie za tie, ktoré sú chutné a výživné. Napríklad zelenina má veľmi nízky obsah kalórií, takže sa hodí takmer ku každému jedlu. Ak ju ochutíte citrónom a korením namiesto masla alebo dressingu, nielenže tým odľahčíte svoj organizmus od zbytočných kalórií, ale prijmete dávku fytonutrientov. Ide o látky, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie a pomáhajú predchádzať rôznym chorobám. Tieto látky môžu pomôcť v boji proti zápalu, ktorý je spojený s prírastkom hmotnosti. Navyše sú nabité vlákninou, takže sa nimi zasýtite. Zelenina s pokvapkaným citrónom idú dokopy!

Nevzdávajte sa obľúbených jedál

Nevyškrtávajte každú previnilú položku zo svojho jedálnička! Ak dostanete na niečo chuť, neodmietajte to a doprajte si. Ak sa ľudia cítia o niečo ukrátení, pravdepodobne dlho nevydržia a podľahnú. Výsledkom bude porušenie zdravého stravovania. Nikto nechce prísne zákazy. Dovoľte si občas pochutnať na obľúbených jedlách. 

Pri pití alkoholu používajte pravidlo „každý druhý“

Ak ste na nejakej oslave a kamaráti okolo vás držia už druhý pohár s obľúbeným alkoholickým drinkom, odmietnite. Dajte prednosť inému nápoju.  

"Ušetríte stovky kalórií a neopijete sa tak rýchlo. To je obzvlášť dôležité, pretože alkohol zvyšuje chuť do jedla a znižuje zábrany, takže sa menej zaujímate o rozhodnutia, ktoré robíte," dodávajú nutričné špecialistky. 

Pred každým jedlom a tiež medzi nimi vypite aspoň pohár vody

Je ľahké zameniť smäd za hlad. Zrejme potrebujete len hydratovať svoje telo. Pre extra chuť môžete do vody pridať aj citrón. Klinika Mayo naznačuje, že podľa Národných akadémií vied, inžinierstva a medicíny USA je primeraný denný príjem tekutín asi 15,5 šálky (3,7 litra) tekutín denne pre mužov a približne 11,5 šálky (2,7 litra) tekutín denne pre nežnejšie pohlavie.

Na obed vynechajte šalát

Existuje veľa receptov na lahodné šaláty, ktoré obsahujú viac živín.

„Zelenina je skvelá na chudnutie, pretože vás zasýti a má málo kalórií. Ale ak si z nej pripravíte jedlo, nezískate bielkoviny na udržanie sily, ani zdravé sacharidy, aby ste predišli chuti na viac sacharidov,“ hovoria The Nutrition Twins.

To by mohlo viesť k prejedaniu sa pri ďalšom jedle. Alebo dostanete chuť na poobedňajšie maškrtenie. 

Prijímajte 20 gramov bielkovín v každom jedle

Proteín je dôležitou súčasťou vašej stravy, pretože pomáha telu opravovať bunky a vytvárať nové. Pomáha tiež regulovať hormóny. Trávenie bielkovín trvá dlhšie, takže vám pomôže udržať pocit sýtosti a zároveň stabilizuje hladinu cukru v krvi. 

Doplňte jedlo varenou zeleninou

Zasýťte sa nízkokalorickým jedlom nabitým antioxidantmi a protizápalovými látkami. Varená zelenina je zdravá príloha, ktorá sa hodí k rybe alebo sendviču. Zároveň vám naplní bruško. 

Zaujme vás: ŠÉFKUCHÁRKA radí: Ako bezpečne ROZMRAZIŤ mäso čo NAJRÝCHLEJŠÍM spôsobom

Oslaďte si jedlá cejlónskou škoricou

Cejlónska škorica, tiež známa ako cinnamomum verum alebo pravá škorica, má odľahčenú sladkú chuť. Obsahuje všetky zdraviu prospešné látky bez toxických vlastností, čo z nej robí veľmi zdravé sladidlo. Tak sa vyhnete spotrebe cukru, z ktorého by ste získali len kalórie a taktiež by mohol podporiť zápaly v tele, ktoré sa spájajú s priberaním. 

Výskum zverejnený v American Diabetes Association ukazuje, že už 1/2 čajovej lyžičky škorice denne môže znížiť hladinu cukru v krvi, cholesterol a triglyceridy a zdá sa, že môže byť dokonca prospešná pri chudnutí. Škorica sa hodí napr. do smoothies, jogurtu, ovsených vločiek, cereálií a pod. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie stravovanie chudnutie

2022-09-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia