Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ZABIJAK bez predpisu: 7 ZNAKOV, že to už preháňate s ružovou TABLETKOU

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bohužiaľ, návšteva lekára sa v súčasnej dobe nenosí a ako jednoduchšia cesta sa ľuďom zdá kúpa voľnopredajných liekov. Pozor, aby sa vám to nevymklo spod kontroly.

Keďže je účinný a ľahko dostupný bez lekárskeho predpisu, niet divu, že patrí medzi najpoužívateľnejšie lieky na svete. 

"Nesteroidné protizápalové lieky, kde patrí ibuprofén, môžu byť veľmi užitočné pri liečbe zápalu a bolesti, ak sa používajú v bezpečných dávkach a správnym spôsobom," hovorí Harrison Linder, MD lekár z Mercy Medical Center v Baltimore v Marylande.

Čítajte tiež: Nenápadné OVOCIE, ktoré zhoršuje BOLESTI hlavy: PREČ so zdravou potravinou

Problém však je, že veľa ľudí to s dávkami preháňa. Nedávna štúdia s 1 326 užívateľmi ibuprofénu zistila, že 11 percent prekročilo denný dávkovací limit, ako ukázali výsledky z januára 2018 vo Pharmacoepidemiology and Drug Safety​​.​ Každú už počul donekonečna omieľanú frázu, že "čokoľvek, čoho je veľa, môže uškodiť". Ibuprofén nie je výnimkou. 

Dr. Linder varuje na livestrong.com na signály, ktoré upozorňujú na užívanie príliš veľkého množstva ibuprofénu, a poskytuje tipy, ako zvládať bolesť bezpečnejším spôsobom.

1. Problémy so žalúdkom

"V gastrointestinálnom systéme sa prostaglandíny, produkované enzýmom COX, podieľajú na ochrane sliznice žalúdka a čriev pred škodlivými účinkami žalúdočných kyselín," hovorí doktor Linder.

Ibuprofén však zastavuje produkciu ochranných prostaglandínov. A to môže spôsobiť veľa problémov súvisiacich s vaším bruchom. 

ZABIJAK bez predpisu: 7
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Bez adekvátnych prostaglandínov je gastrointestinálna výstelka vystavená chronickému podráždeniu žalúdočnými kyselinami, čo môže viesť k zhoršeniu podráždenia a v konečnom dôsledku spôsobiť vredy v žalúdku a črevách,“ vysvetľuje doktor Linder.

Následkom sú symptómy od bolesti žalúdka alebo brucha až po potenciálne nebezpečné vnútorné krvácanie.

2. Kardiovaskulárne problémy

V kardiovaskulárnom systéme sa enzým COX podieľa na zrážaní krvi a kontrole krvácania. To je dôvod, prečo je príliš veľa ibuprofénu riskantné pre vaše srdce.

"Pri dlhodobom alebo nadmernom užívaní NSAID môžu byť pacienti viac ohrození zvýšeným alebo nekontrolovaným krvácaním spolu s ďalšími kardiovaskulárnymi následkami, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda," vysvetľuje doktor Linder.

3. Obličky nefungujú správne

„V obličkovom systéme pomáhajú prostaglandíny (produkty enzýmu COX) regulovať prietok krvi obličkami,“ hovorí doktor Linder.

Nadmerné užívanie ibuprofénu však môže prerušiť produkciu enzýmu COX a prostaglandínov.

"Pri abnormálnom množstve prostaglandínov sa obličkové krvné cievy zúžia, čo vedie k zníženiu prietoku krvi a zvýšeniu tlaku," hovorí doktor Linder.

Výsledkom je možná hypertenzia (vysoký krvný tlak), abnormality elektrolytov a dokonca akútne zlyhanie obličiek.

Príznaky nerovnováhy elektrolytov zahŕňajú:

  • Pocit závratu alebo točenia hlavy
  • Dýchavičnosť
  • Nepravidelný alebo rýchly tlkot srdca
  • Nevoľnosť alebo bolesť žalúdka

ZABIJAK bez predpisu: 7
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky akútneho zlyhania obličiek si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc, preto si dajte pozor na:

  • Znížený výdaj moču
  • Opuchy nôh, členkov alebo chodidiel
  • Dýchavičnosť
  • Pocit únavy alebo slabosti
  • Zmätok
  • Nevoľnosť
  • Nepravidelný tlkot srdca
  • Bolesť alebo tlak v hrudníku
  • V závažných prípadoch záchvaty alebo kóma

4. Nervový systém je narušený

Prostaglandíny tiež zohrávajú kľúčovú úlohu v tom, ako funguje váš centrálny nervový systém. Predpokladá sa, že "prostaglandíny sa podieľajú na mnohých rôznych aspektoch "normálnej" funkcie a koordinácie," hovorí Dr. Linder. Napríklad majú úlohu pri kontrole telesnej teploty a celkovom prietoku krvi.

„Existujú dokonca štúdie, ktoré ich spájajú s kontrolou impulzívneho správania,“ dodáva. "So známymi účinkami NSAID, ktoré vedú k zníženej produkcii týchto látok, sa predpokladá, že to vedie k dysregulácii, ktorá sa môže prejaviť vo forme psychózy, zmätenosti a kognitívnej dysfunkcii," vysvetľuje Dr. Linder.

Kognitívna dysfunkcia môže vyzerať ako problémy s pozornosťou, pamäťou, jazykom alebo riešením problémov, podľa Weill Cornell Brain and Spine Center.

5. Sluch je ohrozený

Užívanie ibuprofénu môže dokonca poškodiť váš sluch. Je to preto, že "NSAID boli spojené so zníženým prietokom krvi do časti vnútorného ucha - slimáka," hovorí doktor Linder. A to môže viesť k tinnitu a/alebo strate sluchu. 

ZABIJAK bez predpisu: 7
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Problémy s dýchaním alebo iné dýchacie komplikácie

Nadmerné alebo dlhodobé užívanie lieku môže dokonca spôsobiť zmätok vo vašom dýchacom systéme.

"U niektorých pacientov, najmä tých, ktorí majú v anamnéze astmu, môžu NSAID vyvolať bronchospazmus (keď sa svaly v dýchacích cestách stiahnu), rinoreu (t. j. výtok z nosa) a nosovú obštrukciu," zdôrazňuje Dr. Linder.

Aj tu zohráva svoju rolu enzým COX. Inhibícia tohto enzýmu vedie k zvýšenému uvoľňovaniu leukotriénov v pľúcach a nosových dýchacích cestách, čo sú látky, ktoré môžu potenciálne spôsobiť uzavretie dýchacích ciest.

7. Zhorší sa zrak

Ak zrazu začnete mať problémy so zrakom, na vine môže byť nadmerné užívanie ibuprofénu.

"Opäť to môže súvisieť so spôsobom, akým NSAID pôsobia inhibíciou enzýmov COX," hovorí Dr. Linder.

Enzýmy COX pomáhajú regulovať prietok krvi do očí, takže zasahovanie do tejto normálnej dráhy môže viesť k akútnym, dočasným zmenám videnia. Niečo na tom naozaj bude, keďže ako potvrdzuje Dr. Linder, boli už v súvislosti s užívaním lieku hlásené rôzne vizuálne zmeny, od jednoduchého rozmazaného videnia až po dočasnú úplnú stratu zraku.

Koľko je už príliš veľa?

"Dávkovanie sa môže pohybovať od 400 do 800 mg až štyrikrát denne, s denným maximom 3 200 mg za deň," hovorí Dr. Linder.

Najlepšie je obmedziť denné užívanie na nie viac ako 30 dní.

"Nad touto hranicou začínajú negatívne účinky inhibície COX prevažovať nad požadovanými výhodami zníženia nepohodlia a bolesti," hovorí Dr. Linder.

ZABIJAK bez predpisu: 7
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bezpečnejšie spôsoby zvládania bolesti

Aj keď je užitie tabletky proti bolesti rýchlym a pohodlným riešením, existujú aj iné spôsoby, ako sa vysporiadať s bolesťami. 

Niektoré alternatívne stratégie zvládania bolesti podľa Dr. Lindera:

1. Odpočinok a zotavenie

Niekedy je najlepším liekom na boľavé telo odpočinok. Dopriať si dostatok času na dobitie energie a zotavenie je nevyhnutné pre proces hojenia (a pre prevenciu opätovného zranenia).

2. Úprava aktivity

Malé vylepšenie vašej rutiny môže viesť k veľkým prínosom pre zníženie bolesti. Napríklad, ak celý deň sedíte za stolom, skúste stáť a naťahovať sa približne každú polhodinu, čo vám pomôže udržať svaly uvoľnené a bolesti chrbta na uzde. Naopak, ak vaša práca vyžaduje, aby ste boli na nohách, robte si často rýchle prestávky na sedenie a nezabudnite nosiť podpornú obuv.

3. Fyzikálna terapia

Ak je vaša bolesť výsledkom zranenia, problémov s pohyblivosťou alebo to súvisí s vekom, fyzická terapia je účinný spôsob, ako pomôcť obnoviť funkciu tela na optimálnu úroveň. Môžete mať lepší výsledok, ak budete liečiť zdroj bolesti a nielen symptómy.

Zaujme vás: Dôvod PREBDENÝCH nocí, ktorý by ste NEČAKALI: Tieto LIEKY vás potichu oberajú o SPÁNOK

4. Iné lieky

Môžu existovať aj iné jednoduché lieky, ako sú svalové relaxanciá alebo nervové stabilizátory, ktoré môžu poskytnúť cielenejšiu symptomatickú úľavu s iným profilom vedľajších účinkov. Tak môžu byť bezpečnejšie pre konkrétnu individuálnu situáciu pacienta,“ hovorí Dr. hovorí Linder.

Akýkoľvek liek má však potenciálne vedľajšie účinky, preto sa poraďte so svojím lekárom o najlepšej možnosti pre vás.

Viac o téme: ZdravieLiekyTabletkyPrevenciaIbuprofén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9