Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvrátená strana 3 bežných NÁVYKOV v starostlivosti o korunu krásy: DÔVOD straty vlasov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa vypadávanie vlasov môže zintenzívniť postupne, ako telo starne, len zriedka vypadávajú v chumáčoch, pokiaľ nejde o vážnejší problém. Môžu sa však za tým skrývať aj bežné návyky, ktoré spôsobujú "zjazvenie" vlasových folikulov a tým vedú k strate vlasov.

Keď časti vlasov vypadnú, kmeňové bunky, ktoré ich vytvorili, vo všeobecnosti zostávajú nažive. Vedci zistili, že to umožňuje ďalší rast. Keď sa však folikuly zjazvia, vlasy už nemôžu vyčnievať z pokožky hlavy. Bohužiaľ, niektoré návyky, ktorými si ženy snažia zlepšiť vzhľad koruny krásy, môžu spôsobiť zjazvenie, ktoré bráni ich opätovnému rastu, ako sa píše na express.co.uk.

Keď sú narušené kmeňové bunky

Pri alopécii areata imunitný systém útočí na vlasové folikuly, čo spôsobí, že sa v hojnom počte odlupujú kučery. Často to zanecháva holé miesta na hlave, teda vzniká plešatosť, ktorú možno zvrátiť vhodnou liečbou. Ak však alopécia postúpi do fázy zjazvenia, známej ako jazvová alopécia, výsledky môžu byť trvalé.

Čítajte tiež: Táto CHOROBA ohrozuje ľudí na svete: SLOVENSKO ako jedna z krajín s NAJVYŠŠOU mierou infekcie!

Ničenie kmeňových buniek vlasových folikulov s pomalým cyklom sa považuje za hlavnú príčinu zjazvenej alopécie. Práve kmeňové bunky sú zodpovedné za to, že opätovne vyrastie vlasový folikul počas normálneho telogéno-anagénneho cyklu. Určité zvyky v starostlivosti o vlasy, ktoré zahŕňajú nadmerné používanie elektrických hrebeňov na vyrovnávanie vlasov, ďalej prípravkov, určených na vyhladenie pramienkov a taktiež trakčná alopécia, teda vypadávanie vlasov zapríčinené fyzickou námahou vlasov, napr. pri častom nosení čiapky alebo náročnom účese, môžu byť tiež zodpovedné za jazvovú alopéciu u žien.

Odvrátená strana 3 bežných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa Austrálskej akadémie dermatológov alopécia, ktorú spôsobuje používanie elektrických hrebeňov na vyrovnávanie vlasov - tiež známa ako centrálna jazvová alopécia (CCCA) - začína v strede hlavy a časom sa rozširuje. Aj keď ničenie vlasových folikulov nemožno zvrátiť, je možné predísť nástupu vypadávania vlasov.

Ako zabrániť vypadávaniu vlasov?

Na prevenciu sa odporúča príjem niekoľkých vitamínov, no treba si dávať pozor na množstvo, keďže ich nadmerná konzumácia môže poškodiť. Diéty s nedostatkom vitamínu A môžu napríklad spôsobiť vypadávanie vlasov, ale užívanie nadbytku vitamínu môže priniesť podobné výsledky.

Ďalšou prospešnou látkou je selén, ktorý sa podieľa na tvorbe a udržiavaní zdravých vlasov, ale jeho veľké množstvo môže spôsobiť nevoľnosť, kožné vyrážky a problémy súvisiace s nervovým systémom. Niektoré správy uvádzajú, že 72 percent postihnutých vypadávaním vlasov tvorili tí, ktorí mali akútnu toxicitu selénu. Kľúčový minerál spolu s vitamínom E je už dlho spájaný s vypadávaním vlasov pri nadmernom užívaní.

Zaujme vás: PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

Výskumníci z University of Surrey naznačujú, že nadmerná konzumácia týchto živín môže vytvoriť príliš veľa antioxidačných enzýmov. Tento prebytok by mohol podnietiť telo k útoku na svoje vlastné bunky, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú vo vlasových folikuloch, čo môže spôsobiť vypadávanie vlasov v chumáčoch.

Odvrátená strana 3 bežných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Našťastie, vo väčšine prípadov, keď lieky vyvolali vypadávanie vlasov, sa rast zvyčajne obnovil do šiestich mesiacov. Jednoduchým spôsobom, ako sa vyhnúť nadmernej suplementácii, je získavať správne živiny z potravy. Produkty bohaté na živiny, ako sú vlašské orechy, para orechy, mandle, ľanové semienka a chia semienka, obsahujú tie správne živiny, ktoré zabraňujú vypadávaniu vlasov. Dokonca pomôže aj cvičenie, ktoré zlepší prekrvenie pokožky hlavy a tým pádom odvráti niektoré formy straty vlasov. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVypadávanie vlasovVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9