Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ovocie, pečivo, limonády a koreniny. To všetko je zdrojom určitej látky, ktoré sa pridáva nielen do týchto potravín. Pri ich konzumácii však treba byť opatrní, keďže táto prísada negatívne vplýva na dôležitý telesný orgán.

Nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD) nastáva vtedy, keď sa v pečeni hromadí nadbytok tuku, čo môže viesť k trvalému zjazveniu orgánu, nazývanému cirhóza, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Rizikové faktory pre NAFLD zahŕňajú:

  • Nízky HDL cholesterol
  • Diabetes 2. typu
  • Vysoké BMI
  • Vek
  • Hypertenzia
  • Obvod pása

Rozdiely medzi etnickými skupinami

Už predchádzajúci výskum naznačil, že strava s vysokým obsahom cukru zo sacharózy alebo kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy zvyšuje riziko NAFLD. Iný výskum zase ukázal, že prevalencia NAFLD je najvyššia u Hispáncov v porovnaní s belochmi a černochmi. Bližšie preskúmanie spotreby kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy a mierou NAFLD by mohlo pomôcť odborníkom identifikovať, prečo je toľko rizikových faktorov medzi etnickými skupinami.

Čítajte tiež: Táto RASTLINNÁ strava zvyšuje riziko rakoviny PRSNÍKA: POTRAVINY, ktoré sú za tým!

Nedávno výskumníci analyzovali súvislosť medzi NAFLD a konzumáciou kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy medzi rôznymi etnikami. Zistili, že vyššia spotreba fruktózy bola spojená s vyššou mierou NAFLD a že najviac boli postihnutí mexickí Američania. 

PRÍSADA v ovocí, kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spotreba fruktózy a NAFLD

Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa nachádza v ovocí, ovocných šťavách, určitej zelenine a mede. Je prítomná aj v kukuričnom sirupe s vysokým obsahom fruktózy, ktorý sa často pridáva do potravín, ako sú limonády a cukríky.

Výskumníci skúmali údaje od 3 292 účastníkov prieskumu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2017-2018. Údaje v ich analýze zahŕňali spotrebu fruktózy, demografické faktory vrátane etnickej príslušnosti a výskyt NAFLD. Spomedzi účastníkov bolo 31,3 % v skupine „strednej“ spotreby fruktózy a 35,5 % bolo v skupine s vysokou spotrebou.

Spotreba fruktózy pochádza z rôznych zdrojov:

  • 29 % z pečiva, cestovín a iných obilnín
  • 28 % z ovocia a výrobkov obsahujúcich ovocie
  • 16% zo sladidiel, korenín a omáčok
  • 16 % zo sódových minerálok

Celkovo 48 % mexických Američanov a 44 % nehispánskych černochov patrilo do skupiny s vysokou spotrebou fruktózy v porovnaní s 33 % nehispánskych bielych. Výskumníci zistili, že 70 % mexických Američanov v skupine s vysokou spotrebou fruktózy malo NAFLD, v porovnaní s 52 % mexických Američanov v skupine s nízkou spotrebou. Vedci ďalej odhalili, že spomedzi všetkých etnických skupín mali ľudia s vyšším príjmom fruktózy väčšiu pravdepodobnosť NAFLD.

Spúšťač zápalu v orgáne

Na otázku, čo by mohlo vysvetliť súvislosť medzi vysokou konzumáciou fruktózového kukuričného sirupu a NAFLD, autor štúdie Dr. Theodore Friedman, Ph.D., z Univerzity Charlesa R. Drewa vo Washingtone, D.C. dodal nasledovné.

PRÍSADA v ovocí, kvôli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 „Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy môže viesť k NAFLD niekoľkými spôsobmi. Môže zvýšiť množstvo tuku produkovaného pečeňou, taktiež môže zvýšiť zápal v orgáne a zmeniť spôsob, akým pečeň metabolizuje glukózu. Môže tiež zvýšiť brušný tuk, čo môže viesť k NAFLD,“ objasnil Dr. Friedman. 

Doktor Curtis K. Argo, docent na oddelení medicíny na Univerzite vo Virgínii, ktorý nebol zapojený do štúdie, dodal, že kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy pravdepodobne spúšťa množstvo zápalových ciest, ktoré môžu byť iniciované zmenami v zložení črevného mikrobiómu a oslabením integrity črevnej bariéry.

Zaujme vás: Bežný PROBLÉM, ktorý mnohých OKRÁDA o spánok: Toto ROBTE večer a toaleta vás NEZOBUDÍ

„To následne môže umožniť mikróbom a toxínom (ako sú endotoxíny) ​​získať prístup k cirkulácii portálnej žily a viesť k zvýšenému ukladaniu tuku a zápalu pečene prostredníctvom maladaptívneho metabolizmu tukových kvapiek v hepatocytoch – hlavných funkčných pečeňových bunkách – u rizikových pacientov. Výsledkom je NAFLD a možno aj škodlivejšia verzia stukovatenia pečene, a nealkoholickej steatohepatitíde (NASH),“ vysvetlil.

Vedci dospeli k záveru, že spojenie medzi vysokou spotrebou fruktózy a rozvojom NAFLD čiastočne vysvetľuje rasové a etnické rozdiely v NAFLD.

Viac o téme: PečeňFruktózaKukuričný sirupNAFLD
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9