Táto RASTLINNÁ strava zvyšuje riziko rakoviny PRSNÍKA: POTRAVINY, ktoré sú za tým!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-15 14:00:00

Zrátané a podčiarknuté. Vedci potvrdzujú, že to, čo jeme, môže skutočne ovplyvniť riziko rakoviny. Dokonca je dôležité, aké presne rastlinné potraviny jete. Niektoré z nich by mohli mať negatívny dopad na zdravie.

Nie je však ešte úplne jasné, ktoré potraviny alebo stravovacie návyky sú najlepšie na prevenciu tejto zákernej choroby. Výsledky novej štúdie naznačujú, že kľúčová môže byť kvalita alebo celková strava človeka.

Štúdia založená na údajoch od viac ako 65 000 žien po menopauze, ktoré boli sledované viac ako dve desaťročia, zistila, že zdravá rastlinná strava bola spojená s 14% nižším rizikom rakoviny prsníka, zatiaľ čo rastlinná strava, ktorá však bola klasifikovaná ako nezdravá, súvisela o 20% vyšším rizikom tejto choroby, ako sa uvádza na eurekalert.org.

Čítajte tiež: Obľúbená ČINNOSŤ u mnohých prispieva k vzniku MŔTVICI: Ako to ZMENIŤ?

"Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie tých menej zdravých a taktiež živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka," povedal Sanam Shah, hlavný autor štúdie a doktorand v Centre pre výskum epidemiológie a populácie z Francúzska.

Zdravá rastlinná strava vs. nezdravá rastlinná strava

Predchádzajúce štúdie skúmali riziká rakoviny spojené s rôznymi stravovacími návykmi, ako je západná strava, stredomorská a vegetariánska. Hoci niektoré z nich naznačujú, že diéty s menšou alebo žiadnou konzumáciou mäsa ponúkajú zdravotné výhody, výsledky boli trochu zmiešané.

V rámci nového výskumu sa vedci zamerali na rozlíšenie medzi zdravými rastlinnými potravinami, ako sú celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, orechy, strukoviny, rastlinné oleje a čaj alebo káva a rastlinnými potravinami, ktoré štúdia kategorizovala ako menej zdravé vrátane ovocných štiav, rafinovaných obilnín, zemiakov, cukrom sladených nápojov a dezertov.

"Čo je na našej štúdii iné je to, že sme mohli rozlúštiť účinky kvality rastlinných potravín, na čo sa predchádzajúce výskumy nezamerali," povedal Shah. „Vyhodnotením zdravých a nezdravých potravín a tých živočíšneho pôvodu sme komplexne analyzovali príjem potravy s ohľadom na to, ako veľmi sú zdravé."

Významné rozdiely v riziku rakoviny

Výskumníci analyzovali údaje od 65 574 žien po menopauze žijúcich vo Francúzsku, ktoré v rokoch 1993 a 2005 vyplnili dotazníky o príjme stravy a boli sledované v priemere 21 rokov. V priebehu štúdie bola diagnostikovaná rakovina prsníka u 3 968 účastníkoch štúdie. Porovnanie miery rakoviny prsníka u žien s rôznou kvalitou stravy odhalilo významné rozdiely v riziku rakoviny medzi ženami so zdravou a nezdravou stravou.

Zaujme vás: Zmení sa svet ONKOLÓGIE? Tento liek ODSTRÁNIL jednu z najsmrteľnejších RAKOVÍN!

Výskumníci použili 18 skupín potravín na kategorizáciu miery, do akej účastníci dodržiavali rastlinnú verzus živočíšnu stravu a jedli zdravé verzus menej zdravé potraviny. Shah poznamenal, že rastlinná strava sa nerovná vegánskej alebo vegetariánskej strave, ale skôr opisuje všeobecný dôraz na rastlinné potraviny pred živočíšnymi.

Zatiaľ čo zistenia naznačujú, že výber zdravých rastlinných potravín je pravdepodobne užitočný pri prevencii rakoviny, Shah poznamenal, že je potrebný ďalší výskum na posúdenie súvislostí medzi stravou a rizikom rakoviny v rôznych populáciách, najmä na určenie príčinnej súvislosti.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia rakovina prsníka

2022-06-15 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia