Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmení sa svet ONKOLÓGIE? Tento liek ODSTRÁNIL jednu z najsmrteľnejších RAKOVÍN!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vo svete patrí Slovensko, čo sa týka výskytu tohto ochorenia, medzi popredné priečky. O to viac poteší zistenie, že možno existuje riešenie, ako zaútočiť na nebezpečnú rakovinu konečníka.

Po šiestich mesiacoch experimentálnej liečby nádory zmizli u všetkých 14 pacientov s diagnózou raného štádia rakoviny konečníka! Také sú výsledky najnovšej štúdie, pod ktorú sa podpísali výskumníci v oblasti kolorektálneho karcinómu, a ktorá bola publikovaná v časopise New England Journal of Medicine. Výskum predstavuje prelomový objav, ktorý by mohol viesť k novým liečebným postupom aj u iných druhov rakovín, ako sa uvádza na washingtonpost.com.

„Nemyslím si, že sa toto vôbec niekedy stalo, že by zmizol nádor u každého jedného pacienta," neskrýva nadšenie nad výsledkami výskumu Andrea Cerceková, onkologička z Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku a hlavná autorka štúdie.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život: Viete ako sa SPRÁVAŤ počas BÚRKY?

Bez akýchkoľvek stôp nádoru

Všetci pacienti mali rovnakú genetickú nestabilitu pri rakovine konečníka a ešte nepodstúpili liečbu. Každému z nich bolo podaných deväť dávok intravenózneho dostarlimabu, nového lieku určeného na blokovanie špecifického proteínu rakovinových buniek, ktorý, keď sa exprimuje, môže spôsobiť, že imunitný systém neodošle svoju odpoveď v boji proti rakovine. Po šiestich mesiacoch skeny, ktoré kedysi ukazovali uzlové nádory so zmenenou farbou, namiesto toho odhalili hladké ružové tkanivo. Pri skenoch, biopsiách alebo fyzických vyšetreniach sa nezistili žiadne stopy rakoviny.

Zmení sa svet ONKOLÓGIE?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Všetkých 14 pacientov? Šance sú mimoriadne nízke a v onkológii naozaj nevídané,“ povedala Cerceková.

Výsledky boli také úspešné, že žiadny zo 14 pacientov, ktorí dokončili test, nepotreboval chemoterapiu alebo chirurgický zákrok a žiadny nemal významné komplikácie spôsobené liekom. Štyriaďalší pacienti v štúdii stále podstupujú liečbu, ale zatiaľ vykazujú rovnaké sľubné výsledky.

Sascha Rothová, prvá pacientka, ktorá vstúpila do experimentálnej štúdie koncom roku 2019, vie z prvej ruky, aké veľké sú výsledky, ale povedala, že až od zverejnenia správy ona a jej rodina začínajú chápať širší dopad.

Namiesto chemoterapie

Výsledky tak ukazujú na možnosť inej liečby rakoviny konečníka, ktorá môže pacientom často zmeniť život. Hoci rakovina konečníka sa dá prežiť, keď sa lieči v počiatočných štádiách, najúčinnejšia tradičná liečba je ožarovanie, chemoterapia a chirurgický zákrok. Tie môžu u pacientov zanechať trvalú dysfunkciu čriev a močového mechúra, sexuálnu dysfunkciu a neplodnosť. U mladších žien môže liečba spôsobiť zjazvenie maternice, takže nie sú schopné otehotnieť. Ostatní pacienti s nízko umiestnenými rektálnymi nádormi musia zase po operácii permanentne používať kolostomický vak.

Štúdie sa však zúčastnila malá vzorka pacientov, hoci sa líšili vekom, rasou a tiež etnickým pôvodom. Navyše, pacientov, ktorí začali s liečbou neskôr, treba ešte pozorovať niekoľko rokov, aby sa zaistilo, že sa nádory znovu neobjavia alebo nemetastázovali inde v tele.

Pacientka: "Som vďačná za vedecký pokrok v liečbe rakoviny"

Spomínaná pacientka Sascha Rothová podstúpila liečbu na vlastnej koži. Žene, ktorá žije v Bethesde v štáte Maryland a prevádzkuje obchod s nábytkom, bola diagnostikovaná rakovina v septembri 2019, keď mala 38 rokov. Zažila rektálne krvácanie, no pripísala to protizápalovým liekom, ktoré užívala v dôsledku svojho aktívneho životného štýlu. Spočiatku si myslela, že má alergiu na lepok, nepredpokladala, že za tým bude diagnóza rakoviny. Jej lekár ju predstavil doktorke Cercekovej a čoskoro sa stala pacientkou a účastníčkou tejto štúdie.

Zaujme vás: Jedávate SUROVÉ jablko? CHYBA, v tejto FORME získate z neho TROJNÁSOBOK živín!

S experimentálnou terapiou začala v decembri 2019. Po prvej infúzii odišla na dovolenku na Floridu a povedala, že nepociťuje žiadne nepriaznivé vedľajšie účinky. Dokonca pokračovala v behu. V polovici štúdie sa jej nádor viditeľne zmenšoval. Okolo šiestich mesiacov, keď Rothová prešla na chemoterapiu, jej v piatok neskoro večer zavolala Cerceková, ktorá jej povedala, aby zrušila svoje presťahovanie do New Yorku. Výskumníci sa chystali spraviť pokus, podľa nich chemoterapia - spolu s ožarovaním alebo chirurgickým zákrokom - by už nemala byť potrebná. 

Zmení sa svet ONKOLÓGIE?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pacientka je vďačná za vedecký pokrok vzhľadom na výskyt rakoviny v jej rodine. Otec jej zomrel na rakovinu mozgu v roku 1999 a jej matka momentálne bojuje s rakovinou v „posledných dňoch svojho života“. Vďaka inováciám v tejto oblasti vníma svoju budúcnosť optimisticky.

"Cítim všeobecný pocit vďačnosti - ale aj nádeje pre ostatných," povedala. "Nádej pre všetky druhy rakoviny."

Viac o téme: ZdravieRakovinaLiečba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9