Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V priebehu SEKUNDY rozhodia vaše telo: ZÁCHRANA, ktorá UĽAVÍ od bolesti ZUBOV múdrosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ohlásia sa v tej najnevhodnejšej dobe, keď to človek nečaká. Najhorší na tom je fakt, že kvôli ich bolesti človek nie je schopný normálne fungovať. Zuby múdrosti. Ako s nimi prežiť dni?

Nemusíte zbytočne trpieť! Hoci v niektorých prípadoch sa bolestí nedá úplne zbaviť, dajú sa aspoň zmierniť. Pozrite sa, ako na to podľa livestrong.com:

Ako na bolesti zubov múdrosti?

1. Vyskúšajte ľad

Aplikácia balíčka s ľadom môže pomôcť zmierniť bolesť a nepohodlie, hovorí Dr. Cuomo.

2. Opláchnite slanou vodou

Dr. Cuomo radí, že vypláchnutie úst so slanou vodou môže byť taktiež užitočné. Zmiešajte horúcu (nie vriacu) vodu s čajovou lyžičkou soli a potom ňou potrite zub a vyplachujte toto miesto, ako radí nadácia Oral Health Foundation. Opakujte to niekoľkokrát denne.

Čítajte tiež: Obľúbená ČINNOSŤ u mnohých prispieva k vzniku MŔTVICI: Ako to ZMENIŤ?

3. Dajte si lieky proti bolesti

Zatiaľ čo voľnopredajné lieky proti bolesti môžu byť užitočné, podľa nadácie Oral Health Foundation ide však len o krátkodobé riešenie.

4. Požiadajte o pomoc svojho zubára

Neváhajte kontaktovať svojho zubára a popísať mu, aký máte problém.

"Situácia je u každého iná a jedine zubný lekár vám poradí, ako zvládnuť nepohodlie a bolesti a dohodne si s vami stretnutie," hovorí Dr. Cuomo.

V priebehu SEKUNDY rozhodia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pokiaľ ide o zuby, čakanie je len zriedkavo dobrou stratégiou. Bolesť totiž poukazuje na nejaký problém a lieky proti bolesti síce môžu zmierniť príznaky, no neriešia základný problém. Ide len o dočasnú stratégiu a nie o dlhotrvajúce nápravné opatrenie. Týka sa to i antibiotík. Hoci sa nimi zbavíte infekcie, nevyriešite to, čo ju spôsobuje. Antibiotiká vám pomôžu cítiť sa lepšie, ale nie sú riešením. Ak sa teda pýtate, kedy navštíviť svojho zubára kvôli bolesti zubov múdrosti, doktor Cuomo má jednoduchú odpoveď: „Čo najskôr!“

Ako na bolesť po odstránení zubov múdrosti?

Ak máte bolesť alebo infekciu v dôsledku zubov múdrosti, ich odstránením sa to zvyčajne vyrieši, hovorí Dr. Loetscher. V dnešnej dobe sa to dá urobiť väčšinou pohodlným spôsobom. Pomôže anestézia, počas ktorej nebudete cítiť bolesť. Samozrejme, keď prestane účinkovať, bolesť môže prísť, no to záleží od polohy zuba a prítomnosti aktívnej infekcie v danej oblasti. Treba taktiež rátať s tým, že ak zuby múdrosti nie sú úplne vyrastené, ich odstránenie môže zahŕňať prerezanie ďasien a odstránenie kosti.

Ako zvládnuť bolesť po odstránení zubu múdrosti:

1. Voľne predajné lieky proti bolesti

Až 12 hodín po operácii nebudete cítiť žiadnu bolesť v dôsledku pretrvávajúcich účinkov lokálnej anestézie, čím prežijete prvé hodiny s minimálnym nepohodlím. Akonáhle zmizne, môžete sa obrátiť na protizápalový liek proti bolesti (ibuprofén). Užite ho však naozaj len vtedy, ak ho potrebujete.

2. Predpísané lieky proti bolesti

Je úplne normálne a pravdepodobné, že dostanete predpis na narkotikum po odstránení zubov múdrosti. Narkotiká môžu byť potrebné na jeden deň alebo dva. Treba ich však užívať s mierou a len podľa potreby, pretože je možné, že sa stanete závislými na týchto typoch liekov.

Zaujme vás: Zmení sa svet ONKOLÓGIE? Tento liek ODSTRÁNIL jednu z najsmrteľnejších RAKOVÍN!

V priebehu SEKUNDY rozhodia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zdvihnite hlavu a jedzte mäkké jedlo

Medzi ďalšie spôsoby, ako znížiť bolesť a zápal, patrí držanie hlavy vo zdvihnutej polohe a konzumácia mäkkého jedla. Najlepšie jedlá po extrakcii zuba múdrosti zahŕňajú polievku, miešané vajíčka, smoothies a mäkkú, dobre uvarenú zeleninu.

Buďte opatrní a trpezliví. Zotavenie vám môže trvať 3-5 dní. Prvá noc bude najťažšia, no na tretí alebo štvrtý deň sa už budete môcť vrátiť k svojej obvyklej dennej rutine.

Viac o téme: ZdravieBolestiZuby múdrosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9