Prečo je zlé SPRCHOVAŤ sa po jedle? Po tomto prekvapivom ZISTENÍ s tým PRESTANETE

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-15 06:00:00

Večera, sprcha a spánok sú u mnohých typickou nočnou rutinou, no tráviaci systém z toho až tak nebude nadšený. Horúca sprcha po jedle totiž môže viesť k problémom, ako sú kŕče alebo poruchy trávenia.

Všetko to súvisí s teplotou vody a tým, ako ovplyvňuje prietok krvi vo vašom tele, ako sa píše na livestrong.com.

Negatívne účinky sprchy po jedle

"Keď skonzumujete jedlo, vaša telesná teplota mierne stúpa, keďže sa krv pohybuje smerom k vašim tráviacim orgánom," upozorňuje Peyton Berookim, MD, gastroenterológ s dvojitou certifikáciou v Gastroenterologickom inštitúte v južnej Kalifornii. "To pomáha vášmu telu k správnemu stráveniu jedla, vďaka čomu sa cítite lepšie a ľahšie."

Čítajte tiež: Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!

Ak si dáte teplý kúpeľ alebo sprchu hneď po jedle, horúca voda ešte viac zvýši telesnú teplotu a odvedie krv preč z vašich tráviacich orgánov. Namiesto toho, dôležitá krv ide do vašej pokožky, pridáva sa gastroenterologička Elena Ivaninaová, DO, MPH.

"Dať si teplú sprchu po jedle by teoreticky presmerovalo krv preč zo žalúdka, čo by ohrozilo tráviaci proces a mohlo by spôsobiť príznaky, ako sú kŕče. Žalúdok totiž nedostáva potrebný prietok krvi," dodáva.

Aj konzumácia ťažkého jedla môže viesť k poruchám trávenia.

Tip: Ak sa budete držať menších porcií a zotrváte po jedle v vzpriamenej polohe, zabránite tak vzniku tráviacich ťažkostí.

Ako a kedy sa sprchovať?

Hoci horúca voda môže rozhodiť vaše trávenie, je to zlé aj v prípade tej studenej? 

"Studené sprchy by naopak znížili vašu telesnú teplotu a neodvádzali krv preč z tráviacich orgánov," vysvetľuje doktor Berookim. "Môžu naštartovať metabolizmus a dokonca vám môžu pomôcť spáliť viac tuku z jedla, ktoré ste práve zjedli."

Doktorka Ivaninaová však odporúča dať si sprchu, ktorá je v izbovej teplote.

"Studená sprcha šokuje systém a zužuje žily smerujúce ku koži, zatiaľ čo horúca sprcha otvára žily vedúce ku koži," hovorí. "Neutrálna teplota by mala menší vplyv na presmerovanie prietoku krvi."

Zaujme vás: Zmení sa svet ONKOLÓGIE? Tento liek ODSTRÁNIL jednu z najsmrteľnejších RAKOVÍN!

Dr. Berookim však tvrdí, že v ideálnom prípade by bolo najlepšie počkať so sprchou aspoň 20 až 30 minút. Doktorka má však trochu iný názor.

"Ešte v lepšom prípade sa osprchujte pred jedlom," hovorí. "Ak vám to nevyhovuje a musíte to spraviť po dojedení, čakanie asi hodinu by malo stačiť na to, aby žalúdok dostal všetok dodatočný prietok krvi, ktorý potrebuje na trávenie."

Aby teda bolo trávenie v poriadku, zmeňte svoju nočnú rutinu. Najprv si naplánujte sprchu a až potom sa najedzte.

Fotogaléria


Tagy:
jedlo strava sprchovanie trávenie tráviaci systém

2022-06-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia