Bolesti KĹBOV ako BRZDA v živote: Podľa ORTOPÉDA si za to môžeme SAMI!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-16 19:00:00

Okrem toho, že bolesti rúk, nôh alebo kĺbov znepríjemňujú život a obmedzujú naše aktivity, môžu signalizovať aj iný zdravotný problém. Ako si s bolesťou poradiť a kedy už treba navštíviť lekára?

Určite to poznáte, fičíte životom ako guľový blesk, snažíte sa zvládať všetky svoje povinnosti, keď tu zrazu – auu! Bolesť vás minimálne pribrzdí, niekedy dokonca zastaví.

„Klinickú symptomatológiu, teda bolesť, spôsobujú zvyčajne najviac namáhané časti pohybového aparátu. Konkrétne sú to váhonosné kĺby a chrbtica. Bolia pri väčšej námahe a preťažení, ak sú postihnuté opotrebovaním (artrózou), eventuálne kĺby po operácii alebo po úraze,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák, PhD. MPH.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život: Viete ako sa SPRÁVAŤ počas BÚRKY?

Máme zlé návyky a preháňame to

Podľa odborníka by sme si dokázali mnohé bolesti ušetriť, keby sme mali dobré pohybové návyky: správne chodili, správne sedeli, vo vhodnom uhle dvíhali bremená. Väčšina z nás má však nesprávne držanie tela. Je predsa pohodlnejšie sedieť so spustenými ramenami a zohnúť sa po tašku s nákupom bez toho, aby sme krčili kolená. A potom máme problém.

„Akútne alebo opakované bolesti, napríklad chrbtice, vznikajú pri zlých pohybových vzorcoch, pri práci v predklone, pri dvíhaní bremien, ale takisto aj pri častom preťažovaní,“ pokračuje ortopéd. „Pozornosť treba venovať varovným signálom preťažovania pohybového aparátu vo forme začínajúcej bolesti, ale aj prevencii.

Čo teda treba robiť? Ako sa vyhnúť bolesti, keď je telo už rokmi a námahou opotrebované, ale stále potrebujeme podávať výkon?

„Pokiaľ sú kĺby alebo chrbtica postihnuté chronickým ochorením, odporúčam používať ortézy, napríklad na koleno alebo zápästie. Pomáha aj bedrový pás a vhodné podložky na zmiernenie tlaku,“ radí MUDr. Jozef Vojtaššák.

Prvá pomoc pri bolesti

Len čo pocítime bolesť, mali by sme tento signál tela brať vážne a venovať mu pozornosť. Ak ho budeme ignorovať, bude všetko iba horšie.

Základom liečby je prerušenie fyzickej aktivity a pokojový režim, teda znehybnenie bolestivej lokality. Vhodná je aj aplikácia protizápalovej liečby. Tá má väčšinou aj kombinovaný analgetický účinok – napríklad molekulou aceklofenak,“ odporúča odborník.

Boľavé miesto sa ním dá aj masírovať a zároveň nezaťažuje tráviacu sústavu, takže poskytuje viac výhod.

Ak bolesť pretrváva niekoľko dní, miesto opuchne alebo začervená, treba vyhľadať lekársku pomoc. Po stanovení diagnózy ortopéd naordinuje vhodnú liečbu.

Pri akútne vzniknutej bolesti identifikujeme príčinu a tomu prispôsobujeme liečbu. Používame rôzne formy, napr. krémy s aceklofenakom na lokálnu aplikáciu, tabletky na perorálne použitie alebo injekčne a infúzne podanie na dosiahnutie výraznejšieho systémového účinku,“ dodáva J. Vojtaššák.

Zaujme vás: Táto RASTLINNÁ strava zvyšuje riziko rakoviny PRSNÍKA: POTRAVINY, ktoré sú za tým!

Rôzne príčiny bolesti končatín

Okrem akútnej bolesti spôsobenej úrazom alebo preťažením môžu bolesti končatín signalizovať aj iné ochorenie:

  • Reumatoidnú artritídu - autoimunitné ochorenie postihujúce kĺby
  • Osteoartritídu - choroba kĺbov spôsobená opotrebovaním
  • Ischemickú chorobu končatín - nedostatočné zásobenie ciev krvou v nohách, menej často v rukách
  • Periférnu neuropatiu - ochorenie nervov, prejavuje sa napríklad brnením v končatinách a poruchami citlivosti na dotyk

Fotogaléria


Tagy:
zdravie bolesti kĺby

2022-06-16 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia