Táto CHOROBA ohrozuje ľudí na svete: SLOVENSKO ako jedna z krajín s NAJVYŠŠOU mierou infekcie!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-19 14:00:00

Veľká štúdia odhalila, že viac ako 14% ľudí na svete malo pravdepodobne lymskú boreliózu, ktorú prenášajú kliešte. Najhoršie na tom je, že Slovensko je jednou z krajín, ktorá dopadla najhoršie.

Viac ako 14 percent svetovej populácie má lymskú boreliózu, najčastejšiu chorobu prenášanú kliešťami, ako tvrdí veľký prehľad výskumu, ako sa píše na sciencealert.comStredná Európa, kde patrí aj Slovensko, pritom mala najvyššiu mieru infekcie s 20 percentami, zatiaľ čo muži nad 50 rokov žijúci na vidieku boli najviac ohrození, zistila štúdia v časopise BMJ Global Health.

Tento stav je síce zriedkavo smrteľný, no ľudia uhryznutí infikovaným kliešťom môžu dostať vyrážku a trpia príznakmi podobnými chrípke vrátane bolesti svalov a kĺbov, bolesti hlavy, nevoľnosti a vracania.

Čítajte tiež: V priebehu SEKUNDY rozhodia vaše telo: ZÁCHRANA, ktorá UĽAVÍ od bolesti ZUBOV múdrosti

Najaktuálnejší prehľad celosvetovej prevalencie

Aby vedci zistili, aká bežná je lymská borelióza na celom svete, zhromaždili údaje z 89 štúdií. Baktérie Borrelia burgdorferi (Bb), ktoré spôsobujú ochorenie, sa našli v krvi 14,5 percenta z takmer 160 000 účastníkov.

"Toto je najkomplexnejší a najaktuálnejší systematický prehľad celosvetovej prevalencie choroby," uviedli vedci.

Po strednej Európe boli regióny s najvyšším výskytom protilátok vo východnej Ázii s 15,9 percentami, v západnej Európe s 13,5 percentami a vo východnej Európe s 10,4 percentami. Karibik mal medzitým najnižšiu mieru, len 2 percentá.

Chorôb prenášaných kliešťami je čoraz viac

Predchádzajúce výskumy ukázali, že prevalencia chorôb prenášaných kliešťami sa za posledných 12 rokov zdvojnásobila. Dôvody nárastu zahŕňali dlhšie, suchšie letá v dôsledku klimatických zmien, migráciu zvierat, stratu biotopov a "čoraz častejší kontakt s domácimi zvieratami".

Farmári a pracovníci, ktorí sú pravidelne v kontakte s hostiteľskými zvieratami, ako sú psy a ovce, boli najviac vystavení riziku uhryznutia infikovaným kliešťom.

Zaujme vás: Bežný PROBLÉM, ktorý mnohých OKRÁDA o spánok: Toto ROBTE večer a toaleta vás NEZOBUDÍ

Na druhej strane, údaje môžu byť skreslené v regiónoch, kde je lymská borelióza endemická, pretože zdravotníci tam s väčšou pravdepodobnosťou budú vykonávať pravidelné testy protilátok v porovnaní s regiónmi, kde je borelióza menej bežná. Štúdia tiež uviedla, že výskum využívajúci analytickú techniku ​​nazývanú western blotting bol spoľahlivejší a že jej použitie „by mohlo výrazne zlepšiť presnosť“ budúcich štúdií.

Fotogaléria


Tagy:
kliešte zdravie choroba lymská borelióza

2022-06-19 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia