Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PREDBEHNITE vysoký cholesterol a MŔTVICU: Toto spraví bežná POTRAVINA s KRVOU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koniec časom, keď sa vajcia odmietali kvôli ich potenciálne škodlivým účinkom na zdravie srdca. Je tu dôkaz, že na najdôležitejší orgán v tele majú opačný vplyv.

Výskumníci ukázali, ako môže mierna konzumácia vajec zvýšiť množstvo metabolitov v krvi prospešných pre srdce, ako sa píše na elifesciences.org. Svoje výsledky zverejnili v časopise eLife. Podľa odborníkov konzumácia už jedného vajca denne môže pomôcť znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Nižšie riziko srdcových chorôb

Vajíčka sú bohatým zdrojom cholesterolu, ale obsahujú aj množstvo základných živín. Vedie sa však množstvo diskusií, či je ich konzumácia prospešná alebo škodlivá pre zdravie srdca. Štúdia z roku 2018 publikovaná v časopise Heart, ktorá zahŕňala približne pol milióna dospelých v Číne, zistila, že tí, ktorí jedli vajcia každý deň (asi jedno vajce denne), mali nižšie riziko srdcových chorôb a mŕtvice ako tí, ktorí ich jedli menej často.

Čítajte tiež: Keď to na vás príde, NEZADRŽIAVAJTE to: MOČENIE v SPRCHE v skutočnosti NIE je talé ZLÉ!

Autori spomínanej práce vykonali populačnú štúdiu, ktorá skúmala, ako konzumácia vajec ovplyvňuje markery kardiovaskulárneho zdravia v krvi.

„Málo štúdií sa zaoberalo úlohou, ktorú zohráva metabolizmus cholesterolu v plazme v súvislosti medzi spotrebou vajec a rizikom kardiovaskulárnych ochorení, preto sme chceli pomôcť vyriešiť túto záhadu,“ vysvetľuje prvý autor Lang Pan, MSc z Katedry epidemiológie a bioštatistiky z Pekingskej univerzity.

PREDBEHNITE vysoký cholesterol a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Metabolity v krvi

Pan a jeho tím vybrali 4 778 účastníkov z China Kadoorie Biobank, z ktorých 3 401 malo kardiovaskulárne ochorenie a 1 377 nie. Použili techniku ​​nazývanú cielená nukleárna magnetická rezonancia na meranie 225 metabolitov vo vzorkách plazmy odobratých z krvi účastníkov. Z týchto metabolitov identifikovali 24, ktoré súviseli s konzumáciou vajec, čo sami uviedli.

Ich analýzy ukázali, že jedinci, ktorí jedli mierne množstvo vajec, mali v krvi vyššie hladiny proteínu nazývaného apolipoproteín A1 – stavebný blok lipoproteínu s vysokou hustotou (HDL), tiež známy ako „dobrý lipoproteín“. Títo jedinci mali v krvi najmä viac veľkých molekúl HDL, ktoré pomáhajú odstraňovať cholesterol z krvných ciev, a tým chránia pred blokádami, ktoré môžu viesť k infarktu a mŕtvici.

Vedci ďalej identifikovali 14 metabolitov, ktoré sú spojené so srdcovými chorobami. Zistili, že účastníci, ktorí jedli menej vajec, mali v krvi nižšie hladiny prospešných metabolitov a vyššie hladiny tých škodlivých v porovnaní s tými, ktorí vajcia jedli pravidelnejšie.

Zaujme vás: Ako SPRÁVNE skladovať OVOCIE? Takto vám AVOKÁDO vydrží čerstvé 3 MESIACE!

"Naše výsledky poskytujú potenciálne vysvetlenie toho, ako môže konzumácia mierneho množstva vajec pomôcť chrániť sa pred srdcovými chorobami," hovorí autor Canqing Yu, docent na Katedre epidemiológie a bioštatistiky Pekingskej univerzity.

Viac o téme: SrdceZdravieVajcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9