DERMATOLÓGOVIA upozorňujú na konzumáciu tohto JEDLA: ZMENA na pleti ako ODMENA!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-04 06:00:00

Ste to, čo jete! Strava ovplyvňuje nielen to, ako naša postava vyzerá, ale taktiež vzhľad pleti. Každá jedna potravina, ktorú zjete, sa určitým spôsobom odrazí na stave vašej pokožky.

Podľa dermatológov existuje jedno jedlo, ktoré by každý z nás mal mať vo svojom jedálníčku. Ako sa odborníci priznali, je ním smoothie, informuje livestrong.com.

Každá strava by mala byť vyvážená mixom sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Taktiež je dobré, aby bola bohatá na svetlé a farebné potraviny rastlinného pôvodu vrátane ovocia, zelenina či byliniek, ktoré sú kľúčom k žiarivej pleti. Smoothies sú preto skvelým spôsobom, ako zaradiť do jedálníčka viac rastlinných potravín vo forme chutného a ​​ľahkého nápoja.

Čítajte tiež: Lepší ako iné doplnky na CHUDNUTIE? Ak si dáte bežné DOCHUCOVADLO, nebudete chcieť SLADKOSTI

Aký vplýva na pleť?

Smoothies zvyčajne zahŕňajú rôzne rastlinné potraviny. Podľa prehľadu z marca 2022 v časopise Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, živiny v rastlinných potravinách podporujú zdravú pokožku tým, že znižujú zápal, bránia látkam, ktoré ju poškodzujú a poskytujú štrukturálnu podporu.

Zahrnutím smoothie do vášho jedálnička získate dve až tri porcie zeleniny a ovocia, ktoré podporujú pokožku. Okrem poskytovania živín, ktoré pleť potrebuje, vám smoothies môžu pomôcť s hydratáciou, čo zase ovplyvní elasticitu a jej vzhľad.

Záleží na surovinách

Vedúca dermatologička Lilliana Ramirez Garciaová, doktorka Anna Chaconová a certifikovaná dermatologička a doktorka Deanne Mraz Robinsonová odporučili nasledujúce zložky do smoothie pre zdravú a žiarivú pleť!

Špenát

Špenát je zdrojom vitamínu C, betakaroténu a polyfenolov, ktoré sa spájajú so zdravou pokožkou.

"Milujem špenát, pretože je plný vitamínu A, teda živiny, ktorá zmierňuje tvorbu mazu. To pomáha znižovať výskyt akné a zároveň udržuje vašu pokožku zdravú a hydratovanú," hovorí Garciaová. ‘'Nebojte sa použiť čerstvý špenát pre lahodné zelené smoothie. Ak nemáte radi typickú chuť tejto zeleniny, pridajte hrsť do mixéra ešte pred ďalšími ingredienciami, tak sa prepoja chute, takže si špenát nevšimnete.’'

Banány

Banány sú klasickou zložkou smoothies, ale sú dobré nielen pre svoju sladkosť a textúru.

"Banány majú vysoký obsah draslíka, ktorý podporuje zdravé prekrvenie pokožky a dodáva jej jas," zdôrazňuje Garciaová. "Tiež sú bohaté na mangán, ktorý pomáha produkovať kolagén, teda štrukturálny proteín, ktorý pomáha predchádzať alebo znižovať výskyt jemných liniek, vrások a ochabnutiu. Použite 1/2 stredného banánu, aby ste udržali nízky obsah kalórií a cukru,’’ dodala.

Ananás

Garciaová odporúča aj ananás, pretože je bohatý na antioxidanty.

"Tieto supernutrienty pomáhajú vášmu telu stabilizovať voľné radikály, čo sú škodlivé molekuly, ktoré môžu spôsobiť poškodenie kožných buniek a urýchliť tak príznaky starnutia," hovorí.

Hlavným zdrojom starnutia pokožky je ultrafialové (UV) svetlo, ktoré môže spôsobiť zmeny v štruktúre a vzhľade. Podľa hodnotenia z januára 2022 v ​International Journal of Molecular Sciences, pridanie väčšieho množstva antioxidantov do vašej stravy môže pomôcť chrániť pokožku pred UV svetlom, znečisteným životným prostredím a dokonca aj pred stresom.​ Stačí použiť 1/2 šálky čerstvého alebo mrazeného ananásu.

Citrón a zázvor

Postarajú sa o čistú pleť!

"O týchto zložkách, bohatých na živiny, je známe, že znižujú zápal, čo je obzvlášť dôležité, ak ste náchylní na prasklinky a podráždenie," dodáva Garciaová

Jednoducho vytlačte polovicu citróna do mixéra a pridajte zázvor vo veľkosti nechtu, čo je dosť na to, aby ste získali výhody.

Kokosová voda

Ideálna zložka do nápoja! Garciaová odporúča kokosovú vodu, pretože obsahuje živiny, ktoré podporujú hydratáciu a pružnosť pokožky. Tento nápoj sa môže pochváliť niekoľkými živinami, ktoré prospievajú  pokožke, vrátane vitamínu B2, B3 a vitamínu C. Má tiež vysoký obsah antioxidantov a obsahuje hydratačné elektrolyty ako sodík, draslík a horčík.

"Ak máte suchú, svrbivú pokožku, zostať hydratovaní je obzvlášť dôležité," tvrdí odborníčka.

Výskumníci tvrdia, že vzhľad vašej pokožky na perách, nohách a rukách je priamym odrazom toho, ako ste hydratovaní, podľa prehľadu z marca 2020 v ​Nutrients​. Stačí pridať 1/2 šálky kokosovej vody do mixéra. Vyhnite sa kokosovej vode s pridanými cukrami a vyberte si radšej nesladenú odrodu.

Orechy, orechové maslá

Nemusíte vyhýbať orechom alebo orechovým maslám len preto, že majú vysoký obsah tuku.

Doktorka Robinsonová je veľkým fanúšikom vlašských orechov: "Pokiaľ ide o pokožku, orechy sú nabité antioxidantmi a polyfenolmi, ktoré bojujú proti poškodeniu kožných buniek."

Vlašské orechy obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú množstvo zdravotných benefitov najmä pre pokožku. Konzumácia väčšieho množstva omega-3 môže podľa Oregonskej štátnej univerzity pomôcť znížiť zápal kože a znížiť príznaky starnutia.

"Tieto tuky pomáhajú pokožke zostať hydratovanou tým, že podporujú silnú a zdravú bariéru proti vlhkosti. Tá chráni hlbšie štruktúry pokožky pred vonkajšími dráždidlami," hovorí Robinsonová.

Orechy sa môžu pochváliť živinami ako sú meď, selén, vitamín E a bielkoviny. Všetky sa podieľajú na udržiavaní štruktúry pokožky a na prevencii príznakov starnutia. Mandľové a kešu maslo majú neutrálnu chuť, takže sú vhodným ľahkým a krémovým doplnkom v smoothie. Stačiť vám budú 2 polievkové lyžice na jednu porciu.

Avokádo

Ak ste fanúšikom zelených smoothies, nevynechajte avokádo, konkrétne jeho štvrtinu. Má vysoký obsah vody, vďaka čomu je hydratačnou zložkou pre vašu pokožku.

Zaujme vás: Hyperaktivita ako vážny PROBLÉM: Na najznámejšiu chorobu z detstva zaberá populárny NÁPOJ!

Doktorka Anna Chaconová tiež odporúča avokádové smoothies pre žiarivú pleť: „Obsahujú zdravé omega-3 tuky, ktoré pomáhajú pokožke zostať hydratovanou a pevnou,“ hovorí. "Tiež má vitamín E, čo je antioxidant, ktorý môže pomôcť zabrániť starnutiu pokožky.‘’

Chaconová pokračuje a tvrdí, že avokádo je tiež bohaté na karotenoidy a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením environmentálnymi stresormi, ako sú UV žiarenie, znečistenie a nedostatok spánku.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal a môžu odvrátiť známky starnutia. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu pokožky. Pri príprave smoothie pridajte jednu lyžicu ľanových semienok do mixéra a hotovo!

Podľa odborníkov je mixovanie smoothie skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie pokožky. Vďaka rastlinným zložkám, ktoré majú vysoký obsah živín, ako sú vitamíny a minerály, antioxidanty a zdravé tuky, môže byť žiarivá pleť skutočnosťou. Ak chcete dosiahnuť čo najlepší výsledok, vyberajte si celé, nespracované, čerstvé alebo mrazené ovocie a zeleninu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie strava pokožka smoothie

2022-06-04 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia