Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo o vás hovorí TVÁR: Títo ľudia sú vnímaní ako AGRESÍVNEJŠÍ, patríte medzi nich?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Typ tváre prezradí viac, ako si myslíte! Podľa vedcov možno jediným pohľadom zistiť, či je človek agresívny alebo nie. Ktorých sa to týka?

Podľa novej štúdie ľudia s hranatým tvarom tváre sú vnímaní ako agresívnejší, ako tí s oválnou tvárou, ako sú napr. Rihanna a Ben Affleck, ako sa píše na dailymail.co.uk. Vedci z University of New South Wales zmerali pomer šírky a výšky tváre u 17 607 pasových snímok mužských a ženských tvárí a potom požiadali ľudí, aby ohodnotili, ako moc podľa nich vyzerali agresívne. Cieľom štúdie bolo zistiť súvislosť medzi vzhľadom tváre a agresiou.

„Z ľudských tvárí možno získať množstvo informácií. Na základe toho si spravíme predstavu už po jedinom pohľade na konkrétneho človeka,“ uviedli vedci vo svojej štúdii publikovanej v Royal Society Open Science.

Čítajte tiež: Čo robiť, aby JAHODY vydržali čerstvé celé DNI? Žiadny sen, takto to DOSIAHNETE!

Čo o vás hovorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Majú väčšiu silu a podvádzajú

Výsledky preukázali, že tváre do tvaru štvorca boli hodnotené agresívnejšie ako tie oválne – najmä, ak išlo o mladých mužov. Vedci tvrdia, že takíto muži môžu prejavovať fyzickú silu a tak ich vnímame agresívnejšie. Naopak, u starších žien môže súvisieť hranatá tvár s vekom, a tak sa nepovažujú za agresívnejšie. Pri starnutí totiž dochádza k určitým fyzickým zmenám, ktoré spôsobia rozšírenie tváre.

Zaujímavosťou taktiež je, že muži a ženy s krátkou a širokou tvárou majú väčšiu sexuálnu motiváciu ako ostatní. Výskum tiež odhalil, že muži s hranatou tvárou majú tendenciu viac podvádzať a rovnako u nich nastáva väčšia sexuálna túžba.

Zistenia sú v súlade s predchádzajúcimi štúdiami, v ktorých sa zistilo, že tvár do tvaru štvorca tiež koreluje s niekoľkými ďalšími typicky mužskými vlastnosťami.

"Štúdie ukazujú, že muži s relatívne širšou tvárou majú väčšie bicepsy, sú na tom lepšie, čo sa týka fyzickej sily a hlásia väčšiu dominanciu a agresívne správanie vrátane domáceho násilia," dodali vedci.

Viac o téme: ZdravieTvárAgresia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9