Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevinný ZLOZVYK pred spaním vás môže dohnať na OPERÁCIU: Problémy s OČAMI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zobudíte sa po dlhej noci a pri pohľade do zrkadla zbadáte tmavé, rozmazané kruhy pod očami, nerovnomerne sfarbenú pokožku a rozmazaný rúž. Nič strašné, no ak sa to deje stále a pravidelne, pokožka vám to neskôr poriadne spočíta.

Nepríjemné následky

To, že raz za čas zaspíte bez umytia tváre, vám nezničí pleť. Účinky si však začnete všímať, ak sa to stane pravidelným zvykom, ako sa uvádza na livestrong.com.

„Časté zaspávanie s make-upom spôsobuje citlivú a podráždenú pokožku, čo môže viesť k upchatiu pórov a vzniku akné,“ hovorí asistentka profesora kliniky dermatológie z Cornell-New York Presbyterian Medical Center Marisa Garshicková.

Pravidelné podriemkavanie s očným mejkapom môže byť obzvlášť problematické. Okrem starostí s akné môžu vzniknúť infekcie, či podráždenie očných viečok, čo potvrdzuje aj optometrista z očného centra v Marylande Norman Shedlo. Očný make-up môže upchať mazové žľazy na vašich mihalniciach a spôsobiť ich zápal. 

Čítajte tiež: Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA v oku, o ktorej mnohí NEVEDIA: Odstráňte tento ZVYK!

Čo robiť, ak zaspíte s make-upom? 

Najlepším riešením je hneď ráno po prebudení odstrániť make-up a spraviť nasledujúce kroky:

Nevinný ZLOZVYK pred spaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Ak nosíte kontaktné šošovky, vyberte si ich pred tým, ako začnete s odstraňovaním make-upu. Najprv si umyte ruky, aby ste zabránili vniknutiu baktérií z prstov do očí.
  • Odstráňte make-up s čistiacim balzamom alebo micelárnou vodou. Tak zlikvidujete kozmetiku na olejovej báze, čím sa zjednoduší proces umývania bez podráždenia pokožky.  Tak ako doktorka Garshicková, aj Sheldo sú fanúšikmi micelárnej vody. Tá pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a zároveň odstraňuje nečistoty. Je však dôležité, aby ste boli jemní a vyhýbali sa drhnutiu a silnému treniu pokožky, pretože to môže spôsobiť podráždenie a narušiť kožnú bariéru. 

„Odličovacie obrúsky je dobré používať minimálne, hlavne, ak nie sú iné možnosti,“ uvádza Marisa Garshicková.

  • Umyte si tvár po aplikovaní odstraňovača make-upu jemným prostriedkom na vodnej báze, aby sa eliminovali všetky zvyšky. Po opláchnutí stačí pleť len potľapkať, no nešúchajte po nej.
  • Je dôležité dopriať očiam pokoj. Keďže spánok s make-upom môže zanechať oči červené, ružové alebo podráždené, je dobré vypláchnuť zvyšky sterilným fyziologickým roztokom, odporúča doktor Sheldo. Umelé slzy by mali zmierniť začervenanie. Na opuch alebo svrbenie je dobré použiť studený obklad, ktorý účinkuje proti zápalu.
  • Vyčistite obliečku na vankúš. Je veľmi pravdepodobné, že počas spánku s make-upom ostal i na povrchu obliečky vankúša. 

„Chemikálie z make-upu a pigmenty môžu zafarbiť oko a migrovať do punkcie a nazolakrimálneho kanála,“ dodáva doktor Sheldo. „Môže to spôsobiť chronický zápal, chronické slzenie a infekciu, ktorá si môže vyžadovať operáciu.“

Viac o téme: ZdravieSpánokOčiMake-up
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9