Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sú doplnky výživy len KOMERČNÝM výrobkom? TIETO by mohli byť ZBYTOČNÉ pre vaše telo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vitamínové a minerálne doplnky sú okrem iného veľkým biznisom. Ide len o ďalší marketingový ťah? Podľa odborníčky sú niektoré tabletky totiž zbytočné.

Niet pochýb o tom, že niektoré doplnky výživy sú užitočné, ako napríklad vitamín D, ktorý odporúča Národná zdravotná služba (NHS). Najmä počas na jesene a v zimy je vitamín nevyhnutný, keďže v týchto ročných obdobiach ho ťažšie získať kvôli nedostatočnému slnečnému žiareniu. Na druhej strane, niektoré doplnky výživy naše ľudské telo vôbec nepotrebuje. Jediné, čo tým získate, je prázdna peňaženka, ako sa uvádza na  dailymail.co.uk. Potvrdzuje to a objasňuje doktorka Megan Rossiová.

Marketing je silnejší

"Vitamínové a minerálne doplnky sú veľký biznis, či už ide o multivitamíny, špeciálne „zmesy“ na konkrétne účely (napríklad spánok) alebo jednotlivé živiny,'' tvrdí doktorka.

Čítajte tiež: DERMATOLÓGOVIA upozorňujú na konzumáciu tohto JEDLA: ZMENA na pleti ako ODMENA!

Ruku na srdce. Je ťažké nenechať sa zlákať marketingom, najmä pri produktoch, ktoré tvrdia, že „podporujú“ váš tráviaci systém. Kto by nechcel mať zdravé črevá? Samozrejme, že všetci chcú, aby ich organizmus fungoval tak, ako má.

"Keď do mojej ambulancie prichádza nový klient, zakaždým sa pýta na tráviace enzýmy. Zaujíma ho, či na to potrebuje doplnok výživy," priznáva sa Rossiová.

Sú doplnky výživy len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Google ako lekár

Ľudia sa však zvyknú najskôr poradiť s ‘'doktorom Google’’.

"Pacienti, ktorých veľa rokov trápili črevné problémy, zadali pred mojou návštevou do vyhľadávajúceho okienka na internete svoje príznaky, ako nadúvanie alebo pálenie záhy, a sami si diagnostikovali nedostatok tráviacich enzýmov. A tak sa v nádeji, že sa vyliečia sami, obrátili na čoraz populárnejšie voľne predajné enzýmové kapsuly,’’ dodáva.

Zvyčajne ide o mladé ženy so syndrómom dráždivého čreva (IBS) alebo tie, ktoré počuli, že starnutím dochádza k zastavenej alebo nedostatočnej produkcii enzýmov.

"Ale IBS nie je spôsobené nedostatkom tráviacich enzýmov a myšlienka, že s pribúdajúcim vekom produkujeme menej enzýmov nie je pravdivá. Ak ste zdraví a staráte sa o seba, enzýmy fungujú dobre," upozorňuje doktorka.

V podstate tak vyhodia peniaze za tabletky, ktoré ani nepotrebujú. Aby toho nebolo málo, aj keby ich potrebovali, tak by nefungovali.

"Je to z toho dôvodu, že tieto tabletky sú dostupné len v nízkych dávkach a často sú z rastlinných zdrojov, ako je ananás. Ananás z vedeckého hľadiska ani nemá merateľný prínos v ľudskom čreve," zdôrazňuje odborníčka. 

Marketing takýchto produktov je silný a zákerný, zahlcuje každé vyhľadávanie na internete a podnecuje tak k vzniku úzkosti. Doktorka spomína aj ďalší problém a to je obava, že pitie vody s jedlom „riedi“ tráviace enzýmy.

"Pravdou je, že obsah vášho žalúdka je neustále monitorovaný, aby sa mohol prispôsobiť všetkým jedlám, čo do seba dávate. Je úžasne prispôsobivý! Svoje telo by sme mali obdivovať za to, čo všetko dokáže," uvádza Rossiová.

Enzýmy a ich fungovanie

Samozrejme, enzýmy zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení. Sú typom proteínu, ktorý naše telo produkuje, a ktorý pomáha rozkladať jedlo, ktoré prijmeme. Prvé enzýmy, s ktorými sa potrava stretáva, sú tie v ústach. Keď žujete, produkujú sa sliny, ktoré obsahujú amylázu, teda enzým, ktorý rozkladá komplexné sacharidy na „jednoduché“ sacharidy.

"Skúste dlhšie žuť kúsok chleba a držať ho v ústach. Po chvíli zistíte, že začne chutiť oveľa sladšie. Môže za to škrob, ktorý sa rozkladá na glukózu, teda jednoduchý cukor," uvádza doktorka

Ako jedlo postupuje cez žalúdok a tenké črevo, stretáva sa s lipázami, enzýmami, ktoré štiepia tuky. Nasledujú proteázy, štiepiace bielkoviny a laktáza, ktorá štiepi laktózu v mliečnych výrobkoch a pod. Tieto enzýmy rozkladajú potravu na menšie molekuly, aby z nej naše telo mohlo absorbovať výživu.

Čo robiť, ak nemáte tráviace enzýmy alebo ich je nedostatok?

Môžu nastať dva prípady.  Buď trpíte vzácnym zdravotným problémom alebo sa u vás vyskytla intolerancia laktózy.

Exokrinná pankreatická nedostatočnosť

"V tomto vzácnom prípade, ktorý predstavuje len 0,0001 percenta výskytu, a je známy ako exokrinná pankreatická nedostatočnosť, sa jedlo nesprávne absorbuje, ''objasňuje doktorka.

Sú doplnky výživy len
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Symptómy zahŕňajú brušné ťažkosti, nadúvanie, hnačku a pod, ale ak by ste skutočne trpeli týmto stavom, boli by ste tiež podvyživení, chudli by ste a celkovo by vaše telo zle fungovalo. Nedostatok tráviaceho enzýmu sa samostatne vyskytuje len zriedkavo a skôr sa ukáže ako vedľajší účinok niečoho iného, ​​ako je pankreatitída (zápal pankreasu) alebo cystická fibróza.

"V takom prípade by vám lekár predpísal kombináciu vysokých dávok enzýmov, ktoré by ste užívali s každým jedlom, aby ste zabezpečili správne rozkladanie živín," objasňuje doktorka.

Intolerancia

Existuje však aj druhý scenár, ktorý je bežnejší: intolerancia laktózy. Vtedy hladiny enzýmu laktázy, ktorá sa tvorí v črevnej výstelke, klesajú, k čomu dochádza, keď sa dieťa odstaví od materského mlieka. Našťastie, voľnopredajné laktázové enzýmy to môžu vyriešiť.

Zaujme vás: Toto málokto vie: Bežné LIEKY proti bolesti môžu mať NEČAKANÉ účinky na telo!

Tipy na upokojenie čriev

Ak vám nebol diagnostikovaný ani jeden z týchto stavov, vyhýbajte sa nepotrebným tabletkám. Hoci sú vo všeobecnosti skôr zbytočné než nebezpečné, ak užívate nejaké lieky, najmä tie na riedenie krvi alebo lieky na cukrovku, hrozí riziko nesprávnej interakcie.

"Šetrite peniaze, buďte v bezpečí a namiesto toho upokojte svoje črevá pomocou mojich troch vedecky podložených tipov na potláčanie nadúvania," radí doktorka na záver.

  • Žute jedlo správne - trávenie začína v ústach. Jedno sústo by ste mali požuť 15-20-krát.
  • Vyhnite sa cukrovým alkoholom, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách bez cukru a žuvačkách, ako je manitol, malitiol, sorbitol, xylitol a izomalt - ani zdravé telá na ne nedokážu produkovať enzýmy, takže nie sú správne absorbované, čo môže vyvolať črevné problémy.
  • Vyskúšajte kapsuly s mätovým olejom - štúdie ukázali, že mätový olej môže uvoľniť črevné svaly, a preto môže pomôcť zmierniť nadúvanie. Odporúča sa užívať ich až trikrát denne, 30 až 60 minút pred jedlom, s cieľom znížiť ich dávkovanie po štyroch týždňoch.

Porozprávajte sa zakaždým so svojím lekárom! Na základe vášho zdravotného stavu posúdi, ktoré doplnky výživy sú pre vás najlepšie a nie sú len stratou peňazí.

Viac o téme: ZdravieVitamínyPrevenciaDoplnky výživy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9