Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto málokto vie: Bežné LIEKY proti bolesti môžu mať NEČAKANÉ účinky na telo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofén a aspirín, sa používajú na liečbu bolesti a zápalu. Zaujímavé je, že môžu mať tiež nevysvetliteľné účinky na mnohé choroby, vrátane srdcových chorôb a rakoviny.

Nová štúdia vedená na Yale odhalila neznámy proces, ktorým niektoré NSAID ovplyvňujú telo. Toto zistenie môže vysvetľovať, prečo podobné NSAID prinášajú klinické výsledky a taktiež by mohlo informovať o tom, ako sa tieto lieky budú používať v budúcnosti, píše sa na sciencedaily.com. Štúdia bola publikovaná 23. mája v časopise Immunity.

Čítajte tiež: Čo o vás hovorí TVÁR: Títo ľudia sú vnímaní ako AGRESÍVNEJŠÍ, patríte medzi nich?

Aktivujú proteín

Doteraz sa verilo, že protizápalové účinky NSAID vznikajú výlučne inhibíciou určitých enzýmov. Tento mechanizmus však nezohľadňuje mnohé klinické výsledky, ktoré sa líšia v rámci skupiny liekov. Napríklad niektoré NSAID zabraňujú srdcovým ochoreniam, zatiaľ čo iné ich spôsobujú, niektoré sa zase spájajú so zníženým výskytom kolorektálneho karcinómu a iné NSAID môžu mať široké spektrum účinkov na astmu.

Pomocou bunkových kultúr a myší výskumníci z Yale odhalili odlišný mechanizmus, ktorým podskupina NSAID znižuje zápal. Môže pomôcť vysvetliť niektoré z týchto zvláštnych účinkov. Výskum ukázal, že len niektoré NSAID – vrátane indometacínu, ktorý sa používa na liečbu artritídy a dny, a ibuprofén – tiež aktivujú proteín nazývaný nukleárny faktor erytroidný 2-príbuzný faktor 2 alebo NRF2, ktorý okrem mnohých účinkov spúšťa protizápalové procesy v tele.

Toto málokto vie: Bežné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Je zaujímavé, že NSAID majú iný spôsob účinku, než aký bol známy predtým," povedala Anna Eisensteinová, odborníčka na Yale School of Medicine a vedúca autorka štúdie. "Keďže ľudia používajú NSAID často, je dôležité, aby sme vedeli, čo v tele robia."

Zaujme vás: Sexuálne hračky môžu šíriť SALMONELU a POŠKODIŤ genitálne tkanivo: Toto už NEROBTE!

Budú sa tieto lieky používať inak?

Výskumný tím však nemôže s istotou povedať, že neočakávané účinky NSAID sú spôsobené NRF2 - to si bude vyžadovať ďalší výskum. Eisensteinová dodala, že zistenia štúdie to nasvedčujú. Odborníčka momentálne skúma niektoré účinky liekov na pleť vrátane vzniku akné, žihľavky a zhoršujúcich sa alergií.

Ak sa tieto zistenia potvrdia u ľudí, mohli by mať vplyv na spôsob liečby zápalu a celkovo na to, ako sa budú používať NSAID. Napríklad niekoľko klinických štúdií hodnotí, či sú liečivá aktivujúce NRF2 účinné pri liečbe zápalových ochorení, ako je Alzheimerova choroba, astma a rôzne druhy rakoviny, pričom tento výskum by mohol informovať o potenciáli a obmedzeniach týchto liekov. V budúcnosti by mohli byť NSAID predpisované inak, aby boli účinnejšie pri liečbe určitých ochorení.

Viac o téme: ZdravieLiekyPrevenciaIbuprofén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9