Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lepší ako iné doplnky na CHUDNUTIE? Ak si dáte bežné DOCHUCOVADLO, nebudete chcieť SLADKOSTI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zmierni akné, zbaví hlavu lupín, hojí popáleniny a dokonca pomáha pri chudnutí. Takýto potenciál v sebe ukrýva jedna potravina zo špajze, ktorú nájdete v každej kuchyni.

Jablčný ocot vzniká fermentáciou, teda kvasením cukru a jabĺk. Počas tohto procesu dochádza k vzniku kyseliny octovej. Jedna polievková lyžica jablčného octu obsahuje tri kalórie, žiadne bielkoviny, takmer žiadne sacharidy a tuk, ako sa píše na menshealth.com.

O kyseline octovej je známe, že pomáha kontrolovať chuť do jedla a spaľovať tuk.

Konzumácia malého množstva jablčného octu aktivuje metabolizmus, pomáha využívať tuk ako formu energie a zabráni jeho ukladaniu,“ konštatovala riaditeľka výživového programu na Arizona State University Carol Johnstonová.

Čítajte tiež: MINERÁLKY ako súčasť pitného režimu? Odborníci upozorňujú, len TIETO sú zdravé!

Nebudete chcieť sladkosti

V jednej štúdii obézne potkany, ktoré boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov, stratili značné množstvo telesného tuku, keď sa do ich jedla pridala kyselina octová. V inej štúdii publikovanej v časopise Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry ľudia schudli v priemere štyri kilá za 12 týždňov po konzumácii jednej až dvoch polievkových lyžíc zriedeného jablčného octu denne.

„Kyselina octová je prospešná aj iným spôsobom, potláča chuť do jedla,“ uviedla Johnstonová.

Lepší ako iné doplnky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ukázalo sa, že jablčný ocot je najúčinnejší, keď je spojený s diétou plnou škrobových potravín, pretože kyselina spomaľuje trávenie škrobu. Podľa odborníčky existujú dôkazy, že pitie jablčného octu pred jedlom obsahujúcim škrob udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú, takže je menej pravdepodobné, že budete túžiť po sladkom občerstvení.

Aké množstvo je bezpečné? 

Neexistuje žiadne oficiálne odporúčané dávkovanie, pretože výskum používania jablčného octu je obmedzený. Johnstonová však odporúča vypiť pred každým jedlom jednu až dve polievkové lyžice octu zmiešaného s 2,5 deci vody. 

„Dávku by te nemali prekročiť, pretože to môže spôsobiť popáleniny pažeráka, alebo poškodiť zubnú sklovinu,“ upozornila Johnstonová.

Varovaním by mohol byť príbeh 28-ročnej ženy, ktorej bola diagnostikovaná nízka hladina draslíka a osteoporóza v dôsledku príliš veľkej konzumácie jablkového octu. Lekárom sa priznala, že denne ho vypila až 2,5 dcl. Diabetici by tiež mali byť opatrní pri jeho užívaní, pretože by mohol znížiť hladinu cukru v krvi.

Zaujme vás: Neobvyklý PRÍZNAK vysokého CHOLESTEROLU, ktorý zaregistruje váš ČUCH: Cítite to aj VY?

Najlepší spôsob ako schudnúť

Podľa nutričného konzultanta Andyho Yurechka malé zmeny životného štýlu sú tým najlepším spôsobom, ako dosiahnuť svoj cieľ. Zníženie konzumácie vysoko spracovaných pochutín, vrátane hranolčekov alebo sušienok je prvým krokom. 

„Strava by mala byť bohatá na zeleninu, ovocie, strukoviny, ryby, chudé mäso a vlákninu,“ konštatoval.

Ako dodal, práve tá vás zasýti a celkovo tak zjete menej. Nespoliehajte salen na jablčný ocot! Zdravá strava a pravidelný pohy sú cestou k štíhlej postave. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaJablčný ocot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9