Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MINERÁLKY ako súčasť pitného režimu? Odborníci upozorňujú, len TIETO sú zdravé!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Minerálna voda, sódová voda, perlivá voda, akokoľvek to nazvete, ide vlastne o zdravý nápoj? Odborníci odhalili, čo si treba všímať pri kúpe tejto osviežujúcej vody. 

V roku 2021 jedna forma zaoberajúca sa prieskumom trhu označila bublinkovú vodu za odvetie s 30 miliardami dolárov. Prognózy hovoria, že sa do roku 2028 rozšíri takmer o 13 percent. Mineráne vody sú bezpochyby obľúbené v mnohých domácnostiach, nielen v Amerike. Čo však, ak chcete viac, ako len zahnať smäd a osviežiť sa? 

Sýtená voda je všeobecný pojem pre akúkoľvek vodu s plynným oxidom uhličitým, ako sa píše na thehealthy.com. Môžete teda počuť aj iné výrazy, ktoré označujú rovnaký nápoj, ako je sódová voda, perlivá alebo bublinková.

Čítajte tiež: Aj pitie minerálok má svoje zásady: Toto množstvo vody už neprekračujte!

Avšak tieto sýtené vody nie sú rovnaké: 

  • Tonik - obsahuje prísady, ktoré jej dodávajú charakteristickú horkú chuť (plus častokrát sa v nej nachádzajú kalorické sladidlá alebo arómy)
  • Sódová voda - obsahuje pridaný sodík, ale vo všeobecnosti je bez kalórií a cukru.

Pozor na prísady

„Sýtená voda, ktorá je naozaj len sýtená, je najlepšou verziou vášho obľúbeného šumivého nápoja," vysvetľuje Dana Ellis Hunnesová, PhD, MPH, RD, senior dietologička v UCLA Medical Center.

MINERÁLKY ako súčasť pitného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dávajte si pozor na ďalšie prísady, ako je pridaný cukor (majte na pamäti, že štyri gramy cukru sú presne ekvivalentnom čajovej lyžičky kryštálového cukru) a chemikálie a dokonca treba byť obozretní, ak sa na obale uvádza, že má aj „prírodnú príchuť“. Ak vám výrobca nevie presne povedať, odkiaľ aróma pochádza, pravdepodobne nejde o nič prirodzené.

Je zdravá?

Pitie perlivej vody vám pomôže splniť vaše denné ciele hydratácie rovnako ako obyčajná voda, ako hovorí Hunnesová. Niektorí odborníci však poznamenávajú, proces karbonizácie spôsobuje, že bublinková voda je o niečo kyslejšia ako normálna pitná voda. Teoreticky by táto kyslosť mohla demineralizovať vaše zuby, čo prispieva k vzniku zubného kazu.

Ale toto riziko je minimálne, vysvetľuje James E. Galati, DDS, nastupujúci prezident New York State Dental Association (NYSDA): „Najnovšie štúdie naznačujú, že aj keď je perlivá voda o niečo kyslejšia ako obyčajná voda, má približne rovnaký účinok na zubnú sklovinu.“

Pokiaľ ide o súvisiaci mýtus, neexistuje žiadny dôkaz, že by perlivá voda oslabila vaše kosti. 

Oxid uhličitý v sódovej vode však môže spôsobiť nadúvanie, plynatosť alebo pálenie záhy. Napriek tomu, podľa výskumu publikovaného v Alimentary Pharmacology & Therapeutics, sú tieto účinky dočasné a nápoje sýtené oxidom uhličitým nezhoršujú stavy, ako je reflux kyseliny. Vo všeobecnosti odborníci tvrdia, že pitie sódovej vody pomaly a s mierou pomôže obmedziť prípadné nepohodlie. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že bublinky môžu pomôcť pri trávení. 

Navyše, ak nebudete vodu piť so slamkou, nafúknuté brucho nehrozí! Pri slamke totiž nadmerne prehĺtate vzduch, takže je veľká pravdepodobnosť nafúknutia. 

Najlepší typ sýtenej vody

Aj keď existuje niekoľko nevýhod pitia sódovej vody, Dr. Galati zdôrazňuje dôležitosť čítania štítkov. Odporúča dávať si pozor na cukry a iné prísady, keďže odstraňujú status nápoja ako zdravej alternatívy k bežnej vode.

MINERÁLKY ako súčasť pitného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: MINERÁLKY počas horúčav? TÍTO ľudia by sa im mali vyhnúť!

Jedným z riešení je vyrobiť si vlastnú sýtenú vodu! Po prvé, veľa domácich výrobcov sódy vám umožňuje prispôsobiť úroveň sýtenia oxidom uhličitým, takže môžete ovládať kyslosť a šumivosť vody. Vytvorenie vlastného nápoja tiež znamená, že je jednoduchšie vyhnúť sa prísadám do produktov, ako sú arómy alebo farbivá. Navyše, domácu sýtenú vodu môžete upraviť niekoľkými kvapkami prírodnej ovocnej šťavy.

Aj keď je nepravdepodobné, že by perlivá voda poškodila vaše zuby, jej domáca príprava môže dokonca poskytnúť vášmu chrupu dodatočnú ochranu.

„Väčšina vody z vodovodu je fluoridovaná,“ vysvetľuje Hunnesová, zatiaľ čo balené vody z obchodu – či už perlivé alebo neperlivé – často tento minerál, posilňujúci sklovinu, neobsahujú.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaMinerálkaPerlivá voda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9