Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaný VPLYV tohto OVOCIA: PREKRVUJE dôležité časti MOZGU a vyženie CHOLESTEROL z tela von!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina ľudí ich pozná ako účinnú zbraň proti infekciám močových ciest, no ich využitie je omnoho širšie! Profituje z nich dokonca aj jeden dôležitý telesný orgán - mozog. O aké ovocie ide?

Prišli na to vedci, ktorí dávali zdravým starším ľuďom každý deň ekvivalent 100 g tohto ovocia. Keď jedli práškovú verziu tohto ovocia, ktorá je typická svojou horkou chuťou, po 12 týždňoch vykazovali lepšiu pamäť, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Aby toho nebolo málo, skeny MRI ukázal, že tí, ktorí jedli brusnice, mali lepší prietok krvi do dôležitých častí mozgu! Navyše podľa štúdie University of East Anglia mali o 9 percent nižšiu hladinu zlého cholesterolu. Vedecký tím napísal, že to „môže čiastočne prispieť k zlepšeniu perfúzie mozgu a kognície“. LDL „zlý“ cholesterol môže tvrdnúť a vytvárať plaky v tepnách, čím sa znižuje prietok krvi do mozgu.

Čítajte tiež: Tri druhy OVOCIA, po ktorých CUKOR v krvi stúpne NAHOR: Pri týchto buďte OPATRNÍ!

Lekári odporúčajú jesť brusnice surové alebo rozmixované. Je to lepšie ako ich konzumovať vo forme brusnicovej šťavy, ktorá je často nabitá cukrom. Ostrá chuť však môže ľudí často odradiť od konzumácie čerstvého ovocia, pričom obľúbenejšie sú sušené verzie s vyšším obsahom cukru.

Vplyv na mozog a kognitívne funkcie

Polovica zo 60 dospelých zapojených do štúdie, ktorí boli vo veku 50 až 80 rokov, užívala práškovú formu mrazom sušených brusníc. Ostatní dostali placebo. Článok v Frontiers in Nutrition analyzoval krvné testy a MRI skeny u mužov a žien, ktorým na začiatku a na konci štúdie nebola diagnostikovaná demencia. Účastníci boli vylúčení z výskumu, ak trpeli akýmikoľvek závažnými chorobami a stavmi, fajčili alebo užívali lieky. Boli rozdelení do dvoch skupín: kontrolej skupine bolo podané placebo, a ďalšia skupina konzumovala 4,5 g lyofilizovaného brusnicového prášku.

Nečakaný VPLYV tohto OVOCIA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci upozornili účastníkov, aby zabezpečili, že diéty v kontrolnej skupine a skupine s brusnicami budú podobné. Na začiatku štúdie im boli vykonané krvné a kognitívne testy a po 12 týždňoch sa podrobili testovaniu hladín cholesterolu a výkonu mozgu. Vedúci autor Dr David Vauzour povedal, že skupina, ktorá jedla brusnice, mala „výrazne zlepšenú“ pamäť. Tiež spozoroval lepšiu cirkuláciu do dôležitých častí mozgu, ktoré podporujú získavanie vedomostí. Hladiny LDL tiež klesli z 3,5 na 3,2 mmol/l v skupine s brusnicami v porovnaní s poklesom o 3,4 až 3,3 mmol/l v skupine s placebom.

Dr Vazour povedal: "Skupina s brusnicami tiež vykazovala významný pokles hladín LDL alebo "zlého" cholesterolu, o ktorom je známe, že prispieva k ateroskleróze - zhrubnutiu alebo kôrnateniu tepien spôsobenému hromadením plaku vo vnútornej výstelke tepny. To podporuje myšlienku, že brusnice môžu zlepšiť zdravie ciev a môžu čiastočne prispieť k zlepšeniu perfúzie mozgu a kognitívnych funkcií."

Dôležitý základ pre budúci výskum

Ako ďalej odborník dodal, preukázanie u ľudí, že suplementácia brusnicami môže zlepšiť kognitívny výkon a identifikácia niektorých zodpovedných mechanizmov, je dôležitým krokom v tejto oblasti výskumu.

Zaujme vás: ŠTÍHLEJŠÍ aj po STRAVE s vysokým obsahom TUKU a CHOLESTEROLU? Vďaka tomuto OVOCIU!

"Zistenia tejto štúdie sú veľmi povzbudivé, ak vezmeme do úvahy, že relatívne krátke 12-týždňové obdobie konzumácie brusníc, bolo schopné priniesť výrazné zlepšenie pamäte a nervových funkcií. To vytvára dôležitý základ pre budúci výskum v oblasti brusníc a neurologického zdravia," dodáva na záver. 

Viac o téme: ZdravieBrusnicePrevenciaDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9