Neobvyklý PRÍZNAK vysokého CHOLESTEROLU, ktorý zaregistruje váš ČUCH: Cítite to aj VY?

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-16 20:00:00

Vysoký cholesterol sa často nazýva „neviditeľný zabijak“ kvôli absencii symptómov. Napriek sa s ním spájajú určité telesné zmeny, ktoré môžu naznačovať prítomnosť tohto problému. 

Jeden výskum naznačuje, že pacient môže cítiť rôzne pachy, ktoré upozorňujú na vysoké hladiny, ako sa píše na express.co.uk.

Cholesterol by sa nemal podceňovať. Hoci mnohí môžu dlhšie obdobie viesť normálny pokojný život bez akýchkoľvek zdravotných problémov s vysokými hladinami v krvi, neskôr sa zvýši riziko srdcových ochorení. V tomto prípade už ide o vážnu vec. Najhoršie je, že človek si nevšimne, že má vysoký cholesterol a obvykle naň upozorní až krvný test u lekára. 

Pachy ako znamenie

Pribúdajú dôkazy, ktoré hovoria o výnimkách. Ide o ľudí, ktorí majú príznaky, no zrejme si to neuvedomujú. Množstvo rozoznateľných telesných zmien súvisí s vysokými hladinami cholesterolu. Štúdia z roku 2020 publikovaná v časopise Laryngoscope našla zvláštne spojenie medzi vysokou hladinou cholesterolu a tzv. „fantómovým vnímaním pachu“. Vnímanie "fantómového zápachu" bolo definované ako stav, keď človek cíti nepríjemný, zlý alebo pálivý zápach, aj keď v skutočnosti nie je prítomný. Označuje sa tiež ako čuchová halucinácia. Typy zápachu, ktoré ľudia cítia, sú rozličné. 

Čítajte tiež: Nezvyčajné MIESTO na tele, kde sa ukáže vysoký CHOLESTEROL: Znak na NECHTOCH ako signál

Kto cítil zápach najčastejšie? 

Vedci zozbierali údaje, ktoré boli súčasťou Národného prieskumu zdravia a výživy v rokoch 2011 až 2014. Poskytol reprezentatívnu vzorku 7 417 dospelých vo veku 40 rokov a starších. Účastníci informovali o vaskulárnych stavoch vrátane anamnézy mŕtvice. Meral sa aj celkový cholesterol. Medzi kľúčové zistenia patrilo, že dospelí s diagnostikovaným, ale kontrolovaným vysokým cholesterolom hlásili fantómové pachy častejšie ako tí, ktorí vysoký cholesterol nemali.

Mŕtvica bola spojená so 76-percentnou vyššou pravdepodobnosťou vnímania fantómového pachu. Dospelí s diagnostikovaným, ale kontrolovaným vysokým krvným tlakom hlásili fantómové pachy častejšie ako tí, ktorí vysoký krvný tlak nemali. Ba čo viac, vedci spozorovali trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť vnímania fantómových pachov u dospelých vo veku 60 rokov a starších s cukrovkou, ale len u tých, ktorí užívajú inzulín aj perorálne lieky.

"Mŕtvica, angína, kongestívne srdcové zlyhanie, dobre riadený vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol sú spojené s fantómovým vnímaním pachu," dospeli vedci k záveru.

Fotogaléria


Tagy:
zápach vysoký cholesterol

2022-05-16 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia