Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Telo ho POTREBUJE, no môže vyvolať ÚZKOSŤ: Kedy sa zo SPÁNKU stáva vážny PROBLÉM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina detí sa bojí ísť spať, lebo si myslia, že pod posteľou sa skrýva nejaká príšera. Hoci sa tomu mnohí len zasmejú, aj veľa dospelých si líha do postele so strachom. Dokonca ide o zdravotný stav, ktorý má svoj názov.

"Somnifóbia, niekedy označovaná ako „strach zo spánku“, je špecifický typ úzkosti alebo strachu súvisiaceho so spánkom, ktorý sa zvyčajne stupňuje, keď sa blíži čas, ľahnúť si do postele,'' hovorí expertka na spánok Wendy Troxelová, ktorá je zároveň vedúcou behaviorálnou a sociálnou vedkyňou v RAND Corporation. 

Môže viesť k vážnym následkom

Strach zo spánku nie je len nepríjemnosťou – môže tiež ovplyvniť duševné a fyzické zdravie, ako sa uvádza na livestrong.com. Somnifóbia je druh fóbie. Podľa Národného inštitútu duševného zdravia (NIMH) sa fóbia definuje ako extrémny, iracionálny strach z niečoho, čo v skutočnosti predstavuje malé alebo žiadne nebezpečenstvo. Podľa NIMH približne 12,5 percent dospelých Američanov počas života zápasí s nejakou fóbiou.

Čítajte tiež: Opičie kiahne sa blížia k SLOVENSKU: Pozor, ľahko ich ZAMENIŤ s bežnými CHOROBAMI

"V prípade somnifóbie je spánok - teda niečo, čo naše telo potrebuje, aby správne fungovalo - vec, ktorá vyvoláva vážnu úzkosť. Rovnako ako iné typy fóbií, somnifóbia môže byť veľmi stresujúca a viesť k vážnym následkom, najmä k nedostatku spánku," zdôrazňuje Troxelová.

Podľa Národného inštitútu pre srdce, pľúca a krv je chronická strata spánku spojená so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, ochorení obličiek, vysokého krvného tlaku, cukrovky, mŕtvice, obezity, depresie a iných kognitívnych problémov.

Ako spoznáte, že máte problém? 

"Podobajú sa bežným príznakom úzkosti alebo paniky,"hovorí Troxelová.

Hlavným rozdielom je načasovanie. Symptómy somnifóbie sa špecificky objavujú tesne pred spaním alebo uprostred noci.

Telo ho POTREBUJE, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Symptómy môžu zahŕňať:

  • Pocit stresu, preťaženia, nervozity, rozrušenia, nepokoja a strachu
  • Podráždený žalúdok
  • Rýchla srdcová frekvencia alebo dýchanie
  • Svalové napätie
  • Chvenie
  • Potenie
  • Nočná panika - náhly a intenzívny výbuch extrémneho strachu alebo úzkosti, ku ktorému dochádza počas spánku, čo spôsobuje, že sa človek prebudí vo vyľakanom, často vydesenom stave.

Čo ju spôsobuje?

"Odborníci nevedia, čo spôsobuje somnifóbiu (alebo iné fóbie). Ale jedna vec je istá. Je pravdepodobnejšie, že zažijete somnifóbiu, ak máte úzkosť alebo poruchy spánku, alebo ak máte v rodinnej anamnéze fóbie alebo iné poruchy duševného zdravia,'' dodáva Troxelová.

V niektorých prípadoch možno povedať, že somnifóbia vzniká ako odpoveď na ťažkosti so spánkom.

"Najčastejšie to vidíme u jedincov, ktorí majú poruchu spánku, ako je nespavosť alebo obštrukčná spánková apnoe. U nich sa po tom, čo nespia dobre," hovorí Troxelová. "Somnifóbia sa tiež bežne vyskytuje u jedincov s inými poruchami duševného zdravia vrátane posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD)."

Mnoho ľudí so somnifóbiou sa tiež vyhýba spánku, najmä nadmerným užívaním alkoholu alebo kofeínu.

"Bohužiaľ, tieto stratégie len zhoršujú situáciu, kedy sa človek stáva viac nevyspatým," upozorňuje odborníčka.

3 spôsoby, ako zvládnuť somnifóbiu

Ak bojujete so strachom pred spaním a ovplyvňuje to kvalitu vášho života, vyskúšajte tipy, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s týmto zdravotným stavom.

1. Získajte odbornú pomoc 

"Liečba závisí od základnej príčiny symptómov," hovorí Troxelová. "Preto je prvým krokom porozprávať sa s odborníkom na spánok alebo duševné zdravie, aby ste zistili, či príznaky vyvoláva iná porucha spánku alebo je to porucha duševného zdravia."

Dobrou správou je, že bez ohľadu na dôvod vášho strachu zo spánku, existujú účinné liečby. Napríklad kognitívno behaviorálna terapia (CBT) môže byť veľmi užitočná pre ľudí s nespavosťou vyvolanou somnifóbiou. CBT "zahŕňa súbor behaviorálnych "predpisov" na normalizáciu spánkových návykov.

”A pre tých, ktorí majú nočné mory, je tu obrázková terapia (IRT), teda behaviorálna liečba, ktorá sa ukázala ako účinná pri znižovaní frekvencie a intenzity nočných môr," uvádza Troxelová.

Telo ho POTREBUJE, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Najlepšie RAŇAJKY na PLOCHÉ brucho: Podľa odborníčky prispejú k VYRYSOVANÉMU stredu tela

2. Skúste relaxačne techniky

Užitočné môžu byť taktiež techniky ako meditácia, joga alebo hlboké dýchacie cvičenia. Konkrétne, meditácia je úžasná metóda na uvoľnenie. Štúdia JAMA Internal Medicine z apríla 2015 zistila, že praktizovanie meditácie znižuje nespavosť, únavu, depresiu, úzkosť a stres u dospelých s chronickými problémami so spánkom. Na začiatok môžete pred spaním počúvať upokojujúce zvuky prírody a hudbu a naladiť sa na "vlnu" meditácie. Zatvore oči a relaxujte. 

3. Majte správnu ''spánkovú hygienu’’

Choďte spať každý deň v takom istom čase, prebúdzajte sa taktiež rovnako a majte nastavenú spánkovú rutinu, ktorú pravidelne dodržiavajte. 

"Tiež sa v noci vyhýbajte alkoholu alebo kofeínu, ktoré môžu narušiť váš spánok," dodáva odborníčka na záver.

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevenciaSomnifóbia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9