Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Opičie kiahne sa blížia k SLOVENSKU: Pozor, ľahko ich ZAMENIŤ s bežnými CHOROBAMI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Po koronavíruse začína ľuďom "robiť vrásky" ďalšia choroba, ktorá sa doteraz vyskytovala len v Afrike. Opičie kiahne sa objavili už v niekoľkých krajinách sveta, najnovšie už aj v Rakúsku.

Nové prípady sa za posledné dni vyskytli v Nemecku, Belgicku, Portugalsku, Dánsku i Škótsku, pacientov hlási aj Francúzsko a Austrália. Až doposiaľ sa opičie kiahne prenášali od infikovaných zvierat len v západnej a strednej Afrike. Predpokladá sa, že tropický vírus šíria hlodavce, vrátane potkanov, myší a dokonca aj veveričiek, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Vírus zo zvierat

Vedci sa domievajú, že ľudia sa môžu nakaziť uhryznutím infikovaného zvieraťa, alebo dotykom zvieracej krvi, telesných tekutín a výkalov. Vírus môže šíriť aj konzumácia kontaminovanej diviačej zveri. Orthopoxvírus sa však môže dostať do tela aj cez poškodenú pokožku, ale aj cez oči, nos a ústa. K šíreniu z človeka na človeka môže dôjsť, ak sa niekto dotkne oblečenia alebo posteľnej bielizne používanej infikovanou osobou, alebo priamym kontaktom. Nakaziť sa môžete aj kašľom a kýchaním. 

Čítajte tiež: Kedy má ÚČINKY na telo? Z BANÁNU získate MAXIMUM, ak ho zjete len TAKÝMTO spôsobom!

Podľa odborníkov sa prenáša najmä kontaktom z kože na kožu počas pohlavného styku. Najviac prípadov bolo totiž zachytených v homosexuálnej a bisexuálnej komunite mužov.

Sú smrteľné?

Priebeh opičích kiahní je zvyčajne mierny, väčšina pacientov sa zotaví v priebehu niekoľkých týždňov bez liečby. Napriek tomu štatistika ukazuje, že zabíja až 10 percent prípadov. Predpokladá sa však, že táto vysoká miera je čiastočne spôsobená nedostatočným testovaním, čo znamená, že desatina známych prípadov zomrela. Mnohí môžu trpieť ochorením, no nešli na testy. Všetky prípady diagnostikované v Spojenom kráľovstve majú západoafrickú verziu vírusu, ktorá je v porovnaní so stredoafrickým kmeňom mierna. Predpokladá sa tiež, že prípady v Portugalsku a Španielsku majú tiež miernejší priebeh.

Je ťažké diagnostikovať opičie kiahne, pretože sa často zamieňajú s inými infekciami, ako sú  napríklad ovčie kiahne. Ich prítomnosť v tele sa vyhodnocuje v špecializovanom laboratóriu. Test zahŕňa odber vzoriek z kožných lézií, ako je časť chrasty, či tekutina z vyrážky.

Opičie kiahne sa blížia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Príznaky

U pacientov infikovaných opičími kiahňami môže trvať až tri týždne, kým sa u nich rozvinie ktorýkoľvek zo symptómov. Skoré príznaky vírusu zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy, svalov, chrbta, opuchnuté lymfatické uzliny, zimnicu a celkové vyčerpanie, preto sa často zamieňajú s bežnými chorobami. Jeho najneobvyklejším znakom je vyrážka, ktorá často začína na tvári a potom sa šíri do iných častí tela, zvyčajne do rúk a nôh. Časom sa mení a prechádza rôznymi štádiami, kým sa nakoniec vytvorí chrasta, ktorá neskôr odpadne. Človek je nákazlivý od okamihu, keď sa objaví vyrážka a kým všetky chrasty neodpadnú a pod nimi nie je neporušená koža. Chrasty totiž môžu obsahovať aj infekčný vírusový materiál. Infekčné obdobie trvá teda približne tri týždne, no medzi jednotlivcami sa môže líšiť.

Prvý prípad ochorenia

Opičie kiahne boli prvýkrát objavené, keď v roku 1958 vypukla choroba podobná kiahňam u opíc chovaných na výskum. Prvý prípad u ľudí bol zaznamenaný v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike a odvtedy bola infekcia hlásená v mnohých krajinách strednej a západnej Afriky. Len niekoľko prípadov bolo hlásených mimo Afriky a obmedzili sa na ľudí s cestovateľským spojením s kontinentom.

Súvisia s ovčími kiahňami?

Napriek tomu, že ovčie kiahne spôsobujú podobnú vyrážku, nesúvisia s opičími kiahňam. Infekciu, ktorá zvyčajne postihne deti, spôsobuje vírus varicella-zoster. Oboje však patria medzi ortopoxvírusy. Kvôli tomuto prepojeniu poskytujú vakcíny proti kiahňam aj ochranu proti tým opičím. Existuje niekoľko antivirotík a terapií proti kiahňam, ktoré podľa všetkého účinkujú na opičie kiahne, vrátane lieku tecovirimat, ktorý bol v EÚ schválený na liečbu kiahní u opíc ešte v januári. Tento liek zabraňuje tomu, aby vírus opustil infikovanú bunku, čím bráni jeho šíreniu v tele. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) injekčné antivirotikum používané na liečbu AIDS, nazývané cidofovir, sa môže tiež použiť na zvládnutie infekcie.

Zaujme vás: Nečakaný VPLYV tohto OVOCIA: PREKRVUJE dôležité časti MOZGU a vyženie CHOLESTEROL z tela von!

Hrozí pandémia?

Šéfovia zdravotníctva Spojeného kráľovstva tvrdia, že riziko veľkej epidémie je nízke

„Nepochybne, situácia je znepokojujúca, no odlišná od covidu,“ konštatoval odborník na zdravie z University of Southampton doktor Michael Head.

Ako dodal, treba očakávať, že budú potvrdené ďalšie prípady v iných krajinách, no zatiaľ nie je dôvod na veľké obavy.

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9