Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kedy má ÚČINKY na telo? Z BANÁNU získate MAXIMUM, ak ho zjete len TAKÝMTO spôsobom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú otravné a prekážajú v konzumácii ovocia, preto väčšinou končia v koši. Po ošúpaní visia vertikálne pozdĺž banánu vlákna, ktoré nevyzerajú práve najvábnejšie.

Pre mnohých znamenajú jediné. Ide len o zbytočnú nepríjemnosť. Aby toho nebolo málo, potrvá nejaký čas, kým tieto nitky odstránite, keďže sa môžu ľahko odtrhnúť. Netreba ich však príliš podceňovať. Sú dôležitou súčasťou banánu, vďaka nim je ovocie nabité zdraviu prospešnými látkami. 

O čo ide? 

Tieto vlákna sa nazývajú floémy. Ak ste to už niekde počuli, pravdepodobne ste sa učili o floéme a xyléme na strednej škole, keď sa preberala biológia rastlín. Tieto dva pojmy opisujú zložité tkanivá, ktoré transportujú potravu a vodu v rastline a poskytujú jej dostatok živín, minerálov a vody na rast. V podstate tieto nepríjemné nitky distribuujú hore a dole po banáne dôležité výživné látky, čo nám umožňuje pochutnať si na lahodnom ovocí, ako sa píše na huffpost.com.

Čítajte tiež: Správne jedlo v nesprávnom čase: ZDRAVÉ potraviny, ktoré NIKDY nejedzte na PRÁZDNY žalúdok!

Sú bezpečné s množstvom vlákniny

Lekár Nicholas D. Gillitt, ktorý má titul Ph.D. vo fyzikálnej/anorganickej chémii a je viceprezidentom pre výskum výživy sa vyjadril, či existuje nejaký výživový rozdiel medzi floémom a zvyškom jedlej časti banánu. 

Kedy má ÚČINKY na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Aj keď sme netestovali zväzky floému, je pravdepodobné, že by bol rozdiel v jeho nutričnej hodnote. Keďže ako také majú pravdepodobne definovanú inú štruktúru ako ostatné časti ovocia, očakáva sa, že budú mať odlišný  profil ako banánová dužina. Pravdepodobne obsahujú viac rôznych typov vlákien a štruktúrnych komponentov potrebných na ich funkciu. Z tohto dôvodu by pravdepodobne mali pre ľudí odlišný nutričný profil," dodáva odborník. 

Podľa neho však v porovnaní so zvyškom banánu sú živiny prítomné v tak malých množstvách, že pokiaľ ich nezjete veľké množstvo jednotlivo, neočakáva sa, že budú mať vplyv na celkový nutričný profil banánu. V každom prípade odborník potvrdzuje bezpečnosť floémov na konzumáciu. Tak ako sa jedia šupky jabĺk a hrušiek a odporúča sa taktiež konzumácia šupiek banánov, ak považujete zväzky floémov za chutné, neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že sú škodlivé. 

Na otázku, či sú pre nás tieto vlákna dobré, odborník odpovedal jednoznačne: "Akákoľvek vláknina je zdravá."

Ak teda chcete z banánu získať maximum, čo ponúka zo svojich nutričných látok a tým pádom, aby mal pozitívne účinky na telo, pochutnajte si na celom ovocí aj vrátane floémov. Vďaka sladkej chuti sa tieto, na prvý pohľad nepríjemné vlákna, hneď stratia! 

Viac o téme: BanánZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9