Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôležité ČÍSLO, ktoré si zapamätajte: Takéto MNOŽSTVO spánku vytvorí OCHRANNÝ štít okolo MOZGU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielen príliš málo, ale aj veľmi veľa spánku má negatívny dopad na ľudský organizmus. Ovplyvní kognitívny výkon a duševné zdravie. Mali by si na to dávať pozor hlavne ľudia v strednom veku.

Rovnako ako rôzne zariadenia v domácnosti vydržia určité obdobie, tak spánok je u človeka kľúčovým k obnoveniu jeho organizmu. Na udržiavanie optimálneho zdravia je totiž podstatné udržiavať pravidelný biorytmus. Spánok hrá dôležitú úlohu pri rozvoji kognitívnych funkcií a udržiavaní dobrého psychického zdravia, ako sa uvádza na cam.ac.uk. Tiež udržiava mozog zdravý tým, že odstraňuje odpadové látky. 

Ako starneme, často vidíme zmeny v našom spánkovom režime, vrátane ťažkostí so zaspávaním a zotrvaním v spánku a zníženého množstva a kvality spánku. Predpokladá sa, že tieto poruchy spánku môžu prispieť k poklesu kognitívnych funkcií a psychiatrickým poruchám u starnúcej populácie.

Čítajte tiež: Najlepšia POLOHA pri spánku: Znižuje riziko INFARKTU, cukrovky a Alzheimerovej choroby!

Optimálne množstvo spánku

Vo výskume zverejnenom v časopise Nature Ageing vedci z Číny a Veľkej Británie pozorovali údaje 500 000 osôb vo veku od 38-73 rokov, ktorí boli uvedení v Biobanke Spojeného kráľovstva (dlhodobá štúdia biobaniek vo Veľkej Británii). Účastníci uviedli ich spánkový režim, duševné zdravie a absolvovali rôzne kognitívne testy. Dáta z genetiky mozgu boli dostupné u takmer 40 000 absolventov štúdie. Odborníci zistili, že ako nedostatok, tak aj nadmerný spánok spôsobovali zhoršený kognitívny výkon, ako je rýchlosť spracovania, vizuálna pozornosť, vnímanie, pamäť alebo schopnosť riešiť problémy. 

Dôležité ČÍSLO, ktoré si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sedem hodín spánku za noc bolo optimálnym množstvom spánku pre kognitívny výkon, ale aj pre dobré duševné zdravie, pričom ľudia pociťovali viac symptómov úzkosti a depresie a horšiu celkovú pohodu, ak uviedli, že spia dlhšie alebo kratšie.

Ani príiliš málo, ani príliš veľa

Za nedostatkom spánku a kognitívnym poklesom môže byť podľa vedcov prerušenie pomalého -„hlbokého“ spánku. Ukázalo sa, že narušenie tohto typu spánku má úzku súvislosť s konsolidáciou pamäte, ako aj hromadením amyloidu – kľúčového proteínu, ktorý, keď je v zlom zložení, môže spôsobiť „zamotanie“ v mozgu, charakteristické pre niektoré formy demenciou. Navyše nedostatok spánku môže brániť schopnosti mozgu zbaviť sa toxínov.

Konzistentný sedemhodinový spánok každú noc bez prílišnej zmeny dĺžky trvania bol tiež dôležitý pre kognitívnu výkonnosť a dobré duševné zdravie a pohodu. Predchádzajúce štúdie tiež ukázali, že prerušovaný spánok je spojený so zvýšeným zápalom, čo naznačuje náchylnosť na choroby, súvisiacimi s vekom u starších ľudí.

Zaujme vás: Zažívate v NOCI tento POCIT? Neznámy PRÍZNAK, že vám v krvi KOLUJE priveľa CUKRU!

Profesor Jianfeng Feng z Univerzity Fudan v Číne hovorí: „Aj keď nevieme jednoznačne povedať, že príliš málo alebo veľa spánku spôsobuje kognitívne problémy, vyzerá to tak, že naša analýza jednotlivcov  počas dlhšieho obdobia túto myšlienku podporuje. Avšak dôvody, kvôli ktorým majú starší ľudia horší spánok sú zdanlivo zložité, ovplyvnené genetickou výbavou a štruktúrou  mozgu.“

Vedci tvrdia, že nedostatočné alebo nadmerné trvanie spánku môže byť rizikovým faktorom pre kognitívny pokles starnutia.

Dôležité ČÍSLO, ktoré si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spánok je dôležitý vo všetkých fázach života

Podporujú to predchádzajúce štúdie, ktoré uvádzajú súvislosť medzi trvaním spánku a rizikom rozvoja Alzheimerovej choroby a demencie, pri ktorej je charakteristickým príznakom pokles kognitívnych funkcií.

Profesorka Barbara Sahakian z Katedry psychiatrie na Univerzite v Cambridge, jedna z autoriek štúdie, povedala: "Dobrý spánok je dôležitý vo všetkých fázach života, ale najmä s pribúdajúcim vekom. Hľadanie spôsobov, ako zlepšiť spánok u starších ľudí, by mohla byť kľúčová, aby im pomohla udržať si dobré duševné zdravie a pohodu a vyhnúť sa kognitívnemu poklesu, najmä u pacientov s psychiatrickými poruchami a demenciami."

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9