Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z čajovej KANVICE môžete OCHORIEŤ: Toto už nerobte, hrozí rast BAKTÉRIÍ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci čajová kanvica prichádza do kontaktu len s vodou, ktorá sa v nej varí, mohlo by sa zdať, že ju netreba čistiť. Tento omyl by váš však mohol stáť viac, ako len zmenu chuti čaju!

Dokonca ani opláchnuť ju tečúcou vodou a po každom použití vyliať prebytočnú vodu nestačí! Treba vynaložiť väčšie úsilie. V kanvici totiž dochádza k usadzovaniu minerálov, takže je potrebné jej vnútro pravidelne odvápňovať, ako sa píše na livestrong.com

Čítajte tiež: Čo je za poobedným ŠLOFÍKOM? Žiadny nedostatok spánku, môže ísť o varovný SIGNÁL tejto CHOROBY!

Prečo ju umývať? 

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste nemali podceňovať čistenie čajníku! Môžete sa tak ochrániť pred škodlivými baktériami a taktiež zabezpečíte, aby čaj, ktorý uvaríte, chutil sviežo. 

Negatívne ovplyvní chuť vášho čaju

Čajové kanvice sú prekvapivo všestranné. Čajník môžete použiť na varenie vody z rôznych dôvodov, ale jeho účelom je predovšetkým pripraviť čaj. Niektoré modely umožňujú varenie čajových lístkov vo vnútri, ale väčšina len jednoducho prevarí vodu, aby sa naliala na čajové vrecúška a čajové lístky.

Čaj má veľa zdravotných výhod, pričom niektorí pijani si vychutnávajú chuť nápoja. Ak patríte medzi nich, kvôli chuti by ste mali urobiť z čistenia čajovej kanvice prioritu!

"Ak sa vykašlete na čistenie kanvice, povedie to k hromadeniu minerálov, ktoré majú rovnaký účinok ako tvrdá voda. Čaj uvarený s ňou bude mať nepríjemnú kovovú príchuť," hovorí Nicole Wilsonová, odborníčka na čaj a zakladateľka oceneného čajového blogu Tea for Me Please.

Ak chcete maximalizovať chuť čaju, kanvicu určite pravidelne umývajte. Dlho ste čajník neumývali? Poriadne ho vyčistite a potom spoznajte ten rozdiel v chuti, ktorý môže spôsobiť!

Môžu sa v nej nahromadiť minerály

Kávovary, varné kanvice, čajníky a akékoľvek iné kuchynské spotrebiče, ktoré prichádzajú do kontaktu s veľkým množstvom vody, sú vystavené riziku hromadenia minerálov, najmä, ak v nich zostane voda. Možno ste už počuli o tom, že z kávovaru musíte odstrániť vodný kameň a to isté platí aj pre čajovú kanvicu.

Z čajovej KANVICE môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Časom sa v čajovej kanvici môžu hromadiť minerály vo vode, najmä uhličitan vápenatý alebo vodný kameň. V oblastiach s tvrdou vodou sa môžu hromadiť aj minerály ako horčík. Tvrdá voda je definovaná množstvom rozpusteného vápnika a horčíka vo vode, podľa U.S. Geological Survey. Tieto minerály zanechajú na vašom spotrebiči zvyšky. Aby toho nebolo málo, tvrdá voda môže dokonca vo vašej kanvici zanechať slizký film.

Tento fakt nielenže ovplyvňuje chuť čaju, ale tiež oslabuje čajník a skracuje jeho životnosť. Ak svoju kanvicu nikdy neumyjete, na niektorých miestach si môžete všimnúť koróziu, ktorá je spôsobená hromadením minerálov. Tvrdá voda pravdepodobne nepredstavuje zdravotné riziko, podľa štúdie z augusta 2013 v International Journal of Preventive Medicine, ale môže ovplyvniť spomínanú životnosť vašej čajovej kanvice.

Ponechanie vody v kanvici spôsobuje rast baktérií

Niektoré rýchlovarné kanvice majú indikátory merania, takže do nich môžete naliať primerané množstvo vody. Iné, ako napríklad variácie varných dosiek, nie. Ak náhodou pridáte príliš veľa vody do čajovej kanvice, možno budete v pokušení ju tam nechať, ale tento pohodlný zvyk môže spôsobiť rast baktérií.

Keď voda stojí (teda netečie), podľa CDC môžu rásť škodlivé baktérie. Niektoré choroboplodné zárodky prenášané vodou môžu spôsobiť ochorenie.

Ako ju dôkladne vyčistiť? 

Zrátané a podčiarknuté. Čistenie čajovej kanvice môže zlepšiť chuť čaju, minimalizovať hromadenie minerálov a zabrániť množeniu baktérií prenášaných vodou. Väčšina čajových kanvíc však nie je vhodná do umývačky riadu, takže to budete musieť urobiť ručne. Treba však myslieť na to, že pokyny na čistenie odporúčané výrobcom sa môžu líšiť, najmä pri elektrických modeloch. 

Veci, ktoré budete potrebovať:

  • Horúca voda
  • Saponát na riad
  • Mäkká špongia

Horúca mydlová voda a mäkká špongia sú najlepšími nástrojmi na každodenné čistenie, najmä pre modely varných dosiek, ktoré môžu byť postriekané mastnotou z varenia,“ hovorí Wilsonová. "Buďte však opatrnejší s rýchlovarnými kanvicami, pretože nemôžu byť úplne ponorené do vody."

Z čajovej KANVICE môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postup:

  • Pridajte trochu saponátu na špongiu a namočte ju do teplej vody.
  • Odstráňte veko z čajovej kanvice a jemne pomocou mydlovej špongie umyte vnútro kanvice.
  • Špongiou umyte aj vonkajšok kanvice.
  • Umyte veko čajníka z oboch strán.
  • Opláchnite kanvicu teplou vodou a uistite sa, že ste zmyli všetko mydlo. Pred použitím nechajte veko odkryté a nechajte kanvicu úplne vyschnúť na vzduchu.
  • Pravidelne sa vyžaduje aj hĺbkové čistenie (tiež odstraňovanie vodného kameňa) čajovej kanvice.

Na odstránenie vodného kameňa z kanvice Wilsonová hovorí, že by ste mali:

  • Naplňte čajník rovnakým dielom bieleho octu a vody.
  • Nechajte zmes pôsobiť cez noc a potom jemne vydrhnite všetok vodný kameň, ktorý uvidíte.
  • Dôkladne opláchnite a potom uvarte plnú kanvicu vody.
  • Vylejte ju a pred použitím kanvičku znova opláchnite.
  • Vonkajšiu časť môžete tiež utrieť handričkou z mikrovlákna.
Viac o téme: ČajČajová kanvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9