Strach u mnohých stále pretrváva, preto lekárne zívajú prázdnotou, čo sa týka jódových tabletiek. Pre telo je však lepšie prijať akúkoľvek minerálnu látku prirodzenejším spôsobom - z potravy. V ktorých potravinách možno nájsť jód?
Áno, jód môžete získať prirodzene konzumáciou niektorých potravín! Sústreďte sa na tie, ktoré pochádzajú z mora. Obzvlášť morské riasy sú veľmi dobrým zdrojom látky.
Čítajte tiež: VYTIAHNU prebytočnú TEKUTINU z tela: Domáce TRIKY, po ktorých budete ĽAHKÍ ako pierko
Medzi ďalšie zdroje morských plodov podľa webmd.com patria:
- Tuniak
- Sardinky
- Losos
- Homár
- Krevety
Hoci morské plody predstavujú najideálnejšie zdroje jódu, taktiež sa nachádzať v týchto potravinách:
- Mliečne výrobky
- Zrná
- Vajcia
- Zelenina
Jód je taktiež v materskom mlieku, pridáva sa do dojčenskej výživy i do mnohých značiek stolovej soli.
Riziká jódových tabletiek
Ak sa chcete zásobiť tabletkami, konzultujte to so svojím lekárom. Môžu mať totiž vedľajšie účinky, viac ako 1100 mikrogramov jódu denne u dospelých by mohli byť nebezpešné a spôsobiť problémy so štítnou žľazou a iné komplikácie.
Jódové doplnky môžu tiež spôsobiť:
- Podráždený žalúdok
- Bolesť brucha
- Bolesť hlavy
- Výtok z nosa
- Hnačka
- Kovová chuť v ústach
Doplnky jódu by sa taktiež nemali užívať, ak máte problémy so štítnou žľazou, pokiaľ to neodporučí lekár. Treba si aj dávať pozor na fakt, že by mohli interagovať s lítiom a liekmi na srdcové problémy, vysoký krvný tlak.