Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Na RUKÁCH spoznáte vysoký CHOLESTEROL: 3 nezvyčajné SIGNÁLY priveľa tukovej látky v krvi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci spoľahlivým spôsobom diagnózy vysokého cholesterolu je krvný test od lekára, ak sa pozriete na svoje ruky, zistíte zaujímavé veci! Ak na nich spozorujete nezvyčajné zmeny, môže ísť o jeden z prvých indikátorov nebezpečného stavu.

Ak máte v krvi príliš veľa tukovej látky, možno hovoriť o vysokom cholesterole. Rovnako ako iné prekurzory srdcového infarktu alebo mozgovej príhody, pôsobí vo vnútri tela pod kožou, preto o ňom ani len nemusíte vedieť. Avšak, predsa len sa môže ukázať na rukách!

Čítajte tiež: VYTIAHNU prebytočnú TEKUTINU z tela: Domáce TRIKY, po ktorých budete ĽAHKÍ ako pierko

Znaky na rukách

Hromadenie cholesterolu môže upchať cievy nôh a rúk. Toto nahromadenie sa môže vyskytovať nepretržite a spôsobuje bolesť rúk a nôh. Pocit mravčenia v týchto častiach tela môže naznačovať, že vaše hladiny sú nebezpečne vysoké, ako sa píše na express.co.uk.

Aby toho nebolo málo, menšie, žlté, telové alebo červené hrbolčeky, ktoré sú mäkké, môžu taktiež signalizovať tento nebezpečný stav, čo uvádza Americká asociácia dermatológie. Objavujú sa na lakťoch, kĺboch, šľachách, kolenách, rukách alebo nohách. Ide o cholesterolové hrbole alebo usadeniny, stav spôsobený vysokou hladinou cholesterolu alebo iným vážnym zdravotným problémom, ako je pankreatitída. Niektoré hrbole môžu byť veľmi malé, zatiaľ čo iné väčšie ako tri palce v priemere.

Štúdia publikovaná v časopise International Journal of Medical Engineering and Informatics sa zamerala na to, ako môžu nezvyčajné záhyby na rukách signalizovať vysokú hladinu cholesterolu. N.R. Shanker zo Sree Sastha Institute of Engineering and Technology a kolegovia opísali, ako vyvinuli neinvazívny spôsob testovania hladín cholesterolu u pacientov so zvýšeným rizikom srdcových chorôb.

Na RUKÁCH spoznáte vysoký
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ich prístup je založený na vytvorení rozsiahlej databázy hladín cholesterolu zaznamenaných pomocou štandardných krvných testov prepojenej so štandardizovanou fotografiou ruky každého pacienta. Podľa vedcov sa cholesterol koncentruje v záhyboch rúk! Práve tam sa môžu objaviť tukové usadeniny cholesterolu nazývané xantómy. Podľa Winchester Hospital sa xantómy pohybujú od veľmi malých až po tri palce.

Krvný test ako spoľahlivý spôsob

Hoci je krvný test spoľahlivým spôsobom na určenie hladín cholesterolu, indickí vedci dokázali, že ich možno odhaliť aj analýzou obrazu pokožky. Bohužiaľ, väčšina ľudí nezaznamená príznaky vysokého cholesterolu, takže jediným spôsobom je urobiť si krvný test.

„Váš praktický lekár alebo praktická sestra vám odoberie vzorku krvi, zvyčajne pichnutím do prsta, alebo vás môžu požiadať, aby ste išli na krvný test do miestnej nemocnice,“ hovorí British Heart Foundation (BHF).

Podľa BHF sa potom vo vašej krvi skontroluje hladina dobrého (HDL) cholesterolu, zlého (nie HDL) cholesterolu a triglyceridov (ďalší typ krvného tuku), ako aj výsledok celkového cholesterolu. HDL cholesterol sa často nazýva „dobrý“ cholesterol, pretože pôsobí proti škodlivým účinkom LDL cholesterolu.

Viac o téme: CholesterolRukyPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9