Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

DOPING pre MOZOG, vďaka ktorému vám to bude viac páliť: Orgán tak skoro NEZOSTARNE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Proti predčasnému starnutiu mozgu je potrebný jeho sústavný tréning. V rámci celosvetovej kampane Týždeň mozgu na to upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že mu pomáha napríklad aj kvalitná strava, spánok či dostatok tekutín.

"Mozog spotrebúva veľa energie. Dôležitá je zdravá a vyvážená strava. Vhodným príkladom je stredomorská strava zahŕňajúca zeleninu, ovocie, olivový olej, obilniny, chlieb, strukoviny, ryby, vajíčka, mliečne výrobky, mäso. Dôležité je redukovať príjem alkoholu. Vitamíny skupiny B sú dopingom pre celý nervový systém," doplnil.

Čítajte tiež: NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte svojim OBLIČKÁM: Tieto NÁVYKY odstráňte, ZACHRÁNITE si orgán!

ÚVZ upozornil, že pre mozog je rovnako dôležité trénovať pamäť a udržiavať ho v akejkoľvek aktivite. Pozitívne ho ovplyvňuje aj pravidelný pohyb, oddych či pobyt v prírode.

DOPING pre MOZOG, vďaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Krátke prestávky (mikroprestávky, päť až desať minút) počas dňa zmierňujú únavu – pohľad z okna, chôdza po schodoch, hlboké dýchanie, krátka meditácia," vysvetlil ÚVZ.

Pre mozog je taktiež prospešné, "určiť si vo svojom byte aj pracovnom prostredí zóny bez akýchkoľvek technológií" a "používať informačné a komunikačné technológie len v najnutnejšej miere".

Viac o téme: ZdravieMozogPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9