Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tieto VYRÁŽKY zmiznú až po MESIACOCH: Nevytláčajte ich, hrozí ZJAZVENIE pokožky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na pokožke tváre, najmä okolo očí, sa bežne objavujú drobné biele vyrážky. Niektorí si ich mýlia s pupienkami. Ich zloženie je však iné a malo by sa s nimi aj inak zaobchádzať.

Biele drobné vyrážky na tvári vedia poriadne strpčiť život nejednej ženy. Hoci vzhľadom pripomínajú klasické vyrážky, v skutočnosti ide o tuhšiu zmes s názvom mílie. Tieto kožné výrastky sa môžu objaviť u ľudí akéhokoľvek etnika alebo veku, ale sú bežné najmä u novorodencov.

Čítajte tiež: Očista PĽÚC bez pomoci liekov: Rýchly DETOX, ktorý ODSTRÁNI hlieny a iný ODPAD z orgánu!

Ako sa píše na brightside.me, objavujú sa vtedy, keď sa bielkovina keratín nahromadí pod kožou. Väčšinou sú biele, ale môžu mať aj žltkastý odtieň s priemerom od 1 do 2 milimetrov. Tento estetický problém trápi asi 50 percent novorodencov. Najčastejšie sa vyskytujú na ich čele, lícach, nose a brade. Môžu sa však objaviť aj na hornej časti trupu a na končatinách dieťaťa. Vo všeobecnosti tieto výrastky nespôsobujú bolesť, ale existujú ľudia, ktorí môžu trpieť začervenaním a podráždením pokožky, najmä v dôsledku trenia mílií s niektorými druhmi hrubých tkanín.

Čo ich spôsobuje?

V prípade novorodencov je presná príčina mílií stále neznáma. U dospelých sa ich vznik spája s nejakým predchádzajúcim poškodením kože.

Tieto VYRÁŽKY zmiznú až
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu za to:

  • pľuzgierovité rany
  • popálenin
  • dlhodobé poškodenie slnkom
  • časté používanie steroidných krémov
  • procedúry ako dermabrázia alebo laserový resurfacing pokožky
  • dôsledok starnutia

Ako sa ich zbaviť?

Vo väčšine prípadov mílie neznamenajú vážny problém a v priebehu niekoľkých mesiacov zmiznú samé. Akokoľvek sa to môže zdať lákavé, snaha odstrániť ich svojpomocne nie je dobrý nápad. Ak sa ich pokúsite vytlačiť, budete sklamaní, pretože zistíte, že to jednoducho nefunguje. Jediné, čo získate, bude červená, podráždená tvár náchylná na zjazvenie a infekciu. Aj keď neexistuje žiadna špecifická liečba na ich odstránenie, je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť doma, aby ste predišli ich tvorbe a podporili rýchle zotavenie.

Ako na to:

  • Denne čistite postihnuté miesto jemným mydlom.
  • Naparujte si tvár, aby sa vám otvorili póry.
  • Robte si peeling 2- až 3-krát týždenne.
  • Vyhnite sa nadmernému slnečnému žiareniu a používajte opaľovací krém.
  • Nepoužívajte hustý krém a produkty na báze oleja.
  • Rozhodnite sa pre lokálne retinoidy krémy alebo gély s vitamínom A.

Aj keď nie je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc, ale vadia vám z estetických dôvodov, môžete navštíviť dermatológa, ktorý ich odstráni. Vykoná jednoduchý zákrok, ktorý nevyžaduje anestéziu a robí sa sterilnou ihlou.

Viac o téme: ZdraviePokožkaVyrážky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9