Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ROBTE to ako odborníci: ENDOKRINOLÓGOVIA prezradili svoje TIPY na nerovnováhu CUKRU v krvi!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sledovanie stravy, pravidelné cvičenie a užívanie liekov sú podľa jednej kliniky kľúčové spôsoby, ako zvládnuť cukrovku a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Odborníci však robia ešte niečo navyše! Inšpirujte sa.

Portál livestrong.com požiadal endokrinológov o ich odporúčania, ako udržať hladinu cukru v krvi stabilnú počas celého dňa.

Čítajte tiež: VYTIAHNU prebytočnú TEKUTINU z tela: Domáce TRIKY, po ktorých budete ĽAHKÍ ako pierko

1. Dostatok spánku

Lisal Jewel Stevens Folsomová, MD, endokrinologička v Kentucky, odporúča veľa oddychu.

"Výskum ukazuje, že inzulínová rezistencia je bežnejšia u ľudí, ktorí nemajú dostatok spánku, takže sa treba snažiť o pravidelný a pokojný spánok," upozorňuje.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môže príliš málo spánku (t.j. menej ako sedem hodín v noci) zvýšiť inzulínovú rezistenciu. To vedie k cyklu, kedy sa na druhý deň prebúdzate hladnejší a po jedle sa cítite menej sýti, takže je pravdepodobnejšie, že budete jesť potraviny chudobné na živiny s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov, čo potom môže posilniť nerovnováhu krvného cukru.

Dr. Folsomová priznáva, že dostatok spánku sa niekedy ľahko povie, ako urobí. Podľa nej je dôležité pravidelné cvičenie, určitá rutina pred odpočinkom a obmedziť príjem alkoholu a kofeínu. Ak to budete dodržiavať, je veľká pravdepodobnosť, že sa vyspíte ako bábätko.

ROBTE to ako odborníci:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Pite viac vody

Vylúčenie alebo obmedzenie sladkých nápojov a alkoholu sú podľa Johns Hopkins Medicine bežnými radami, ako udržať hladinu cukru v krvi stabilnú. Ale to nie je jediný tip, týkajúci sa hydratácie. Dôležité je aj zvýšenie príjmu vody! Angela Marshallová, MD, špecialistka na internú medicínu v Silver Spring v Marylande, odporúča piť 60 až 84 uncí vody denne.

Hoci veda nie je úplne presvedčená o tom, že samotný zvýšený príjem vody výrazne znižuje hladinu cukru v krvi, existuje určité riziko pre ľudí s cukrovkou, ktorí nepijú jej dostatok. Po prvé, vo vašom tele je menej vody, keď ste dehydrovaní, čo znamená, že je vyššia koncentrácia cukru v krvi, čo môže viesť k prudkému nárastu podľa CDC. Podľa Mayo Clinic môžete tiež viac močiť, keď je vaša hladina cukru v krvi vysoká, keď sa vaše telo snaží zbaviť sa prebytočnej glukózy. To môže obnoviť cyklus dehydratácie.

ROBTE to ako odborníci:
Zobraziť galériu (3)

3. Trávte čas s blízkymi

Stres môže prispieť k inzulínovej rezistencii, hovorí Dr Folsomová. Štúdia v ​Journal of Epidemiology​ z júla 2016 skutočne zistila, že chronický stres je spojený s inzulínovou rezistenciou a môže dokonca prispieť k rozvoju tohto stavu. Prečo to tak je? Stresové hormóny ako kortizol a adrenalín spôsobujú, že vaše telo je menej citlivé na inzulín, čo znamená, že glukóza sa hromadí v krvi a môže viesť k vysokým hladinám cukru v krvi, uvádza Kalifornská univerzita v San Franciscu (UCSF).

Preto môže byť redukcia stresu všeliekom na nerovnováhu krvného cukru.

"Trávenie času s ľuďmi, ktorých milujeme, znižuje stres," hovorí doktor Folsom. "Pamätať na to, že som človekom, je v živote také dôležité. Urobiť si čas s tými, ktorých milujeme by mal byť prioritou, môže posilniť vzťahy, znížiť stres a zlepšiť naše celkové zdravie."

Inými slovami, keď ste uvoľnenejší a šťastnejší, vaše telo je menej stresované. To zase znižuje vaše hladiny stresových hormónov, čo pomáha vášmu telu lepšie reagovať na inzulín, a tak odvrátiť skoky cukru v krvi podľa UCSF.

Viac o téme: ChudnutieObezitaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9