Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odteraz na KOFEÍN ráno zabudnete: Prečo si dať podľa neurológa KÁVU pred SPANÍM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina odborníkov na spánok vám povie, aby ste sa vyhli káve pred tým, než sa uložíte do postele. Výnimkou je jeden neurológ, podľa ktorého je dávka kofeínu tajným trikom ľudí, ktorí nemajú problémy so spánkom.

Neurológ Brice Faraut, ktorý pôsobí v parížskej nemocnici Hôtel-Dieu, skúma účinky spánkových porúch na ľudské zdravie. Vo svojej knihe Saved by the Siesta spomína, prečo je káva pred spánkom výborným riešením, ak si chcete oddýchnuť.

Čítajte tiež: Častá CHYBA, ktorá mení ČAJ na vášho NEPRIATEĽA: Odstráňte ju, inak to dopadne ZLE!

Čulí vďaka káve pred spánkom

Ako upozorňuje odborník, zdriemnutie počas dňa sa stáva čím ďalej, tým viac spoločensky prijateľnejšie a štúdie ukazujú, že denný šlofík je "vysoko účinným, všestranným liekom na deficit spánku“.

"Existujú vedecké dôkazy, že môže nielen vyliečiť extrémnu únavu, ale aj bojovať proti ospalosti, bolesti, oslabenej imunite, stresu, hypertenzii, obezite a kardiovaskulárnym ochoreniam," povedal neurológ.

Brice hovorí, že pitie kávy pred 20- až 30-minútovým zdriemnutím vám pomôže prekonať únavu, keď sa zobudíte, ako sa píše na nypost.com.

„Kofeínu trvá asi 20 minút, kým nakopne a stimuluje mozog, čo znamená, že stále zaspíte a po 20- až 30-minútovom spánku sa vďaka kofeínu prebudíte čulejší na štyri až šesť hodín,“ tvrdí odborník.  "Je to obľúbený trik tých, ktorí si bežne zvyknú zdriemnuť."

Odteraz na KOFEÍN ráno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Káva a spánok zvyčajne nejdú dohromady. Ak existuje jedna rada spoločná pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom spánku, tou je vyhýbať sa kofeínu. Hoci vás kofeín môže povzbudiť, naruší spánkový režim, keďže kvôli nemu budete dlhšie hore. 

Telu trvá asi štyri až šesť hodín, kým rozloží polovicu účinkov kofeínu, ktorý sa podľa Sleep Foundation nazýva „polčas rozpadu“. To znamená, že ak si poobede dáte kávu a pôjdete spať o 22:00, nemusí automaticky narušiť váš spánok.

Ako dlho by malo trvať zdiemnutie? 

Odborník upozorňuje, aby ste si nedávali šlofíka príliš neskoro počas dňa. Kofeín pôsobí na mozog, pričom blokuje chemickú látku adenozín, ktorý podporuje spánok. Keďže trvá istý čas, kým sa prejavia účinky kofeínu, oddýchnite si radšej skôr. Dvadsaťminútové zdriemnutie po 17:00 by mohlo dopadnúť zle, teda sťažilo by zaspávanie v noci. Spravidla sa odporúča interval medzi zdriemnutím a spaním v noci aspoň šesť hodín.

Brice tiež odporúča držať sa 20- až 30-minútového spánku. Dlhší čas odpočinku by to mohol len zhoršiť. 

"Obnovujúce vlastnosti siesty sú určené fázami spánku, do ktorých vstupujete," povedal. "Pri päť alebo desaťminútovom odpočinku väčšinou spíte ľahkým pomalým spánkom, zatiaľ čo hlboký spánok s pomalými vlnami, ktorý je najviac regeneračným typom, nastáva asi po 20 minútach."

Keď vás budík zobudí počas hlbokého spánku, môžete sa cítiť dezorientovaní.

Desaťminútové zdriemnutie zvyčajne stačí na to, aby vykompenzovalo účinky jednej hodiny krátkeho spánku v noci a je dokonalou prípravou na popoludňajšie stretnutia,“ povedal Brice. "Výhodou je, že to nebude mať za následok otupenosť po spánku, hoci ani to netrvá dostatočne dlho na to, aby vytvorilo regeneračný hlboký spánok s pomalými vlnami."

Viac o téme: KávaZdravieSpánokPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9