Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Častá CHYBA, ktorá mení ČAJ na vášho NEPRIATEĽA: Odstráňte ju, inak to dopadne ZLE!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pred tým, ako vložíte vrecúško čaju do uvarejnej vody, treba spraviť jednu vec. Bohužiaľ, mnohí o nej nevedia, alebo ju ignorujú, no takýmto spôsobom môžu zachrániť svoje zdravie!

Pred pitím bylinkového čaju by sa mali poradiť so svojím lekárom alebo dietológom. 

Čítajte tiež: PRAVIDLO pri používaní DEODORANTU, o ktorom vie málokto: Toľkoto ŤAHOV po koži treba spraviť!

"Mnoho ľudí verí, že "prírodné" znamená automaticky bezpečnejšie a neberú do úvahy možnosť, že prírodné bylinné čaje môžu interagovať s liekmi alebo mať negatívne vedľajšie účinky pri určitých zdravotných problémoch, ako je tehotenstvo," hovorí Amber Trejo, RDN, dietológ a zakladateľ Naked Wellness. . "Je tiež dôležité poznamenať, že bylinné čaje nie sú regulované Úradom pre potraviny a liečivá (FDA)."

Hoci väčšina bylinných čajov sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú v miernom množstve, ľudia, ktorí majú určité zdravotné problémy, by mali obmedziť alebo sa vyhnúť niektorým bylinkovým čajom, hovorí Tamar Samuels, RD, CDN, spoluzakladateľ Culina Health.

5 bylinných čajov, ktoré podľa livestrong.com môžu interagovať s liekmi:

1. Harmančekový čaj

Skvelý hlavne pred tým, než pôjdete do postele! Pomáha znižovať úzkosť vďaka svojim miernym upokojujúcim účinkom, podľa článku z novembra 2010 v ​Molecular Medicine Reports​. Harmanček môže tiež pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Podľa malej štúdie z časopisu Nutrition z januára 2016 má krátkodobý príjem harmančekového čaju priaznivé účinky na kontrolu glykémie u ľudí s cukrovkou typu 2.

Častá CHYBA, ktorá mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Avšak pitie veľkého množstva môže výrazne znížiť hladinu cukru v krvi.

"Prílišné zníženie hladiny cukru v krvi môže mať za následok hypoglykemickú príhodu. Ak ste osoba s cukrovkou, nemusíte sa vyhýbať harmančekovému čaju, ale mali by ste si pozorne sledovať hladinu cukru v krvi, ak sa ho rozhodnete piť. Spolupráca s registrovaným dietológom môže pomôžte určiť či alebo koľko harmančekového čaju je pre vás bezpečné,“ hovorí Samuels.

2. Zelený čaj

Ukázalo sa, že zelený čaj interaguje s niektorými liekmi, ktoré sa užívajú na liečbu srdcových ochorení, hovorí Samuels, takže je najlepšie ho obmedziť.

"Listy zeleného čaju (sušené) obsahujú vitamín K, ktorý môže zvýšiť zrážanlivosť krvi. Veľké množstvo vitamínu K môže interferovať s aktivitou niektorých liekov na riedenie krvi, ako je warfarín," hovorí Dunn.

Ako pokračuje odborník, Lizinopril sa často predpisuje na liečbu hypertenzie a srdcového zlyhania, takže ľudia, ktorí ho užívajú, by mali obmedziť spotrebu zeleného čaju a extraktov zo zeleného čaju, pretože môžu znížiť účinnosť lieku.

3. Ginkgo čaj

"Ginko čaju a zelenému čaju by ste sa mali vyhnúť, ak máte zdravotný stav, ktorý si vyžaduje užívanie liekov na riedenie krvi, vrátane Coumadin (warfarín), Plavix (klopidogrel), aspirín a iné antikoagulanciá," hovorí Samuels.

Je to preto, že ginkgo biloba spomaľuje zrážanie krvi a jeho užívanie v spojení s inými liekmi, ako je ibuprofén, naproxén alebo aspirín, môže zvýšiť riziko krvácania, hovorí Brittany Dunn, RD, športová dietológka a výkonná kuchárka.

Ľudia, ktorí majú epilepsiu alebo tí, ktorí užívajú antidepresíva, by sa mali vyhýbať pitiu ginkgo čaju. Užívanie veľkého množstva ginkga môže podľa Mayo Clinic spôsobiť záchvaty a znížiť účinnosť antikonvulzívnych liekov. Môže tiež oslabiť niektoré antidepresíva, ako je fluoxetín (Prozac a Sarafem) a imipramín (Tonfranil).

Častá CHYBA, ktorá mení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Čaje zo ženšenu a sladkého drievka

Rovnako ako ginkgo biloba, ženšen a sladké drievko môžu znížiť účinnosť antikoagulačných liekov vrátane warfarínu, hovorí Samuels. Vyhnite sa týmto čajom, ak máte krvné zrazeniny či hlbokú žilovú trombózu (DVT) alebo iné zdravotné stavy, ktoré sa liečia antikoagulanciami.

Ženšen môže tiež znížiť účinnosť niektorých chemoterapeutických a HIV činidiel, blokátorov vápnikových kanálov, niektorých statínových liekov a určitých antidepresív, hovorí Dunn.

"Blokátory vápnikových kanálov sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku a môžu byť predpísané aj na zmiernenie symptómov ochorenia koronárnych artérií, arytmie, angíny pectoris, vysokého cholesterolu a ďalších rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení," tvrdí Dunn.

5. Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný interaguje s rôznymi liekmi, vrátane antidepresív, antikoncepčných piluliek, cyklosporínu, liekov proti HIV a liekov na riedenie krvi. Pred tým, ako budete piť čaj s ľubovníkom bodkovaným, nezabudnite sa porozprávať so svojím lekárom.

Hoci veľa ľudí tvrdí, že ľubovník bodkovaný môže pomôcť pri liečbe depresie v kombinácii s antidepresívami, National Center for Complementary and Integrative Health tvrdí, že pridanie ľubovníka do plánu liečby depresie môže viesť k nebezpečným hladinám serotonínu v tele.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaBylinkový čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9