Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

STRIASA vás pri vykonávaní VEĽKEJ potreby? Odhaľte, čo je za ZVLÁŠTNYM pocitom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď vyprázdňovanie nie je téma, o ktorej ľudia radi hovoria, niektoré situácie pri tejto činnosti vyvolávajú otázniky. Najmä, ak pri pohybe čriev dochádza k trochu bizarným situáciám.

Možno sa to stáva aj vám. Vykonávate veľkú potrebu a zrazu vám ostane chladno, striasa sa vás, alebo vám nabehnú zimomriavky po celom tele. Hoci ide o zvláštny pocit, zvyčajne nie je dôvod na obavy. Existuje prekvapivo jednoduché vedecké vysvetlenie, prečo sa to deje, ako sa píše na livestrong.com

Čítajte tiež: Prečo by ste pri SPRCHOVANÍ nemali ZABÚDAŤ na túto ČASŤ tela? Po tomto ZISTENÍ s tým skončíte

„Keď sa vám hýbu črevá, stimuluje sa blúdivý nerv,“ vysvetlil gastroenterológ Niket Sonpal. 

Ako dodal, ide o najdlhší nerv v ľudskom tele, ktorý siaha od mozgového kmeňa až po konečník. Ak počas vykonávania potreby napnete brušné svaly, stimuluje sa.

Triaška z podráždeného nervu

Nervus vagus, ako sa inak nazýva, hrá podľa odborníka kľúčovú úlohu v ľudskom systéme, reguluje telesné funkcie, ako je dýchanie, krvný tlak a srdcová frekvencia. 

„Keď je stimulovaný, môže znížiť krvný tlak, a tiež srdcový tep,“ konštatoval Sonpal. 

Táto kombinácia môže spôsobiť, že pocítite chlad, triašku, dokonca aj slabosť. Ak sa to stáva aj vám, možno máte obavu, že tam dole nie je niečo v poriadku. Nemusíte sa trápiť, je to bežné a celkom neškodné. 

STRIASA vás pri vykonávaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa však pri vyprázdňovaní čriev cítite na omdletie a nezmizne to do niekoľkých minút, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom,“ uviedol gastroenterológ.

Vaše závraty môžu byť totiž znakom závažnejšieho zdravotného problému.

Ako tomu zabrániť?

Keď sa vám črevá príliš hýbu, alebo sa pri vyprázdňovaní moc namáhate, blúdivý nerv sa najviac stimuluje. Pretože to, čo jete, má veľa spoločného s veľkosťou a frekvenciou vašej stolice, hypoteticky, to, čo si naložíte na tanier, môže potenciálne zabrániť triaške. Aby boli vaše črevá zdravé, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť viac vlákniny, ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Vo vašej strave by nemal chýbať jogurt, kombucha či kyslá kapusta. 

„Je pravdepodobné, že črevný systém bude aktívnejší a vy sa budete vyprázdňovať rýchlejšie a aj častejšie a nebude dochádzať k silnému dráždeniu blúdivého nervu,“ konštatoval Sonpal.

Samozrejme, nemusí to fungovať u každého. Ale ak vám triaška pri vykonávaní veľkej potreby vadí, táto stratégia stojí za vyskúšanie. 

„Navyše, ak budete jesť dostatočné množstvo vlákniny a probiotík, zlepší sa vaše celkové zdravie,“ dodal na záver gastroenterológ.

Viac o téme: ZáchodZdraviePrevenciaVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9