ODBORNÍCI upozorňujú na tento typ SYRA, ktorý treba jesť častejšie: NAŠTARTUJE metabolické motory!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-24 21:00:00

Niekto dáva prednosť dierkovanému syru, či fete, iní si vychutnávajú tavený roztierateľný na krajci chleba. Odborníci však zdôrazňujú hlavne jeden druh syra, ktorí by sme mali jesť častejšie.

Reč je o farmárskom syre! Čerstvý, mäkký, roztierateľný, farmársky syr je podobný tvarohu, ale môže sa pochváliť pevnejšou, drobivejšou textúrou a kyslejšou, pikantnejšou chuťou vďaka spracovaniu, keďže sa väčšina srvátkovej tekutiny vylisuje z tvarohu, hovorí Susie Polgreenová, RD, CD, spolupracovníčka spoločnosti Whole Health Nutrition.

Čítajte tiež: Posledná možnosť, ako telo UPOZORNÍ na skrytý STRES: Žiadne predstieranie, tieto ZNAKY ho prezradia

Tento super všestranný syr dokáže vylepšiť akýkoľvek recept a hodí sa do väčšiny diétnych plánov, kde skutočne vyniká svojimi prínosmi pre zdravie, ako je podpora zdravých čriev a silných kostí, píše sa na livestrong.com.

Prečo je pre vás farmársky syr taký dobrý?

Jedna unca farmárskeho syra, resp. 28 gramov, obsahuje podľa USDA:

Kalórie: 80
Celkový tuk: 7 g
Nasýtený tuk: 4,5 g
Sodík: 180 mg
Celkové sacharidy: 0 g
Bielkoviny: 6 g

Maximalizuje rast svalov a metabolizmus

S 13 gramami bielkovín na porciu 1/2 šálky je farmársky syr hviezdnym zdrojom tejto dôležitej makroživiny, hovorí Leslie Langevin, RD, autor knihy The Anti-Inflammatory Kitchen Cookbook​​ a spolumajiteľ Whole Health Nutrition.

Proteín podporuje svalovú hmotu, metabolizmus a sýtosť. To znamená, že zakaždým, keď si na chlieb natriete farmársky syr, pomáhate budovať svalovú hmotu, naštartujete svoje metabolické "motory" a uspokojíte svoj žalúdok.

Farmársky syr je obzvlášť skvelým doplnkom k vegetariánskej strave, pretože môže poskytnúť silný proteínový impulz pre bezmäsité jedlo.

Dobrý pre vaše črevá

"Pestovaný farmársky syr obsahuje probiotiká, teda prospešné črevné baktérie, ktoré podporujú tráviace a imunitné funkcie," hovorí Polgreenová.

Majte však na pamäti, že nie všetky odrody farmárskeho syra obsahujú probiotické kultúry. Niektoré sú vyrobené s kyselinou (citrónová šťava alebo ocot) na oddelenie tvarohu a srvátky v mlieku (t. j. na vytvorenie pevných látok).

Ak teda hľadáte poľnohospodársky syr šetrný k črevám, vždy hľadajte „živé aktívne kultúry“ uvedené v zozname zložiek.

Podporuje zdravie kostí

Zatiaľ čo vápnik je nevyhnutný pre naše kosti a tkanivá, minimálne v americkej strave často chýba.

„Odhaduje sa, že takmer polovica Američanov ho nemá dostatok,“ dodáva.

Začlenenie farmárskeho syra do vášho denného jedálneho plánu vám môže pomôcť zabezpečiť príjem tohto mocného minerálu. Len 1 unca farmárskeho syra obsahuje 200 miligramov vápnika podľa USDA. To je 15 percent odporúčanej dennej hodnoty (DV).

Má nízky obsah laktózy

"Jednou z najunikátnejších vlastností farmárskeho syra je jeho veľmi nízky obsah laktózy - väčšina odrôd obsahuje menej ako 0,5 percenta laktózy," hovorí Polgreenová. "Je to preto, že laktóza je obsiahnutá predovšetkým v srvátke a väčšina srvátky sa pri výrobe farmárskeho syra vyhodí."

To je dobrá správa pre mnohých ľudí, ktorí netolerujú laktózu (asi 65 percent svetovej populácie má problémy s trávením laktózy, podľa Americkej národnej knižnice medicíny). Pre ľudí s citlivosťou na laktózu môže byť farmársky syr tolerovaný lepšie ako iné mäkké syry.

Nízkolaktózový farmársky syr je tiež dobrou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú diétu s nízkym obsahom FODMAP kvôli syndrómu dráždivého čreva alebo iným gastrointestinálnym stavom.

Je bez lepku

"Rovnako ako väčšina prírodných syrov je farmársky syr prirodzene bezlepkový, takže je vo všeobecnosti bezpečný pre tých, ktorí majú alergiu alebo intoleranciu na lepok," hovorí Polgreenová.

Napriek tomu, ak sa potrebujete vyhnúť lepku, mali by ste vždy skontrolovať balenie, či neobsahuje iné možné zdroje lepku. Napríklad "dávajte pozor na prísady, ako je pšeničný škrob v spracovaných syroch a syroch so zníženým obsahom tuku," tvrdí Polgreenová.

Vyniká všestrannosťou

Jeho chuť je dostatočne jemná na to, aby dodala nádych krémovosti rôznym dezertom a dostatočne pikantná na doplnenie slaných jedál. V podstate ho môžete použiť kdekoľvek, ako v prípade smotanového syru, tvarohu alebo syru ricotta.

Navyše, môže dopĺňať väčšinu stravovacích plánov (poskytuje proteíny ku každému jedlu) a vyhovuje ľuďom s určitými diétnymi obmedzeniami, pretože neobsahuje lepok a má nízky obsah laktózy.

Zatiaľ čo možnosti sú nekonečné, tu je niekoľko spôsobov, ako odborníci Langevin a Polgreenová odporúčajú používať farmársky syr:

  • Natierajte si ho na toasty, bagety alebo krekry
  • Ako súčasť misky s údeninami
  • Ako korenie na sendviče
  • Ako poleva na pizzu
  • Roztopený syr na zeleninu alebo cestoviny (alebo bezlaktózovú verziu ricottovej plnky v lasagnách)
  • Ako jogurt (s medom, granolou a ovocím)
  • Syr môžete tiež rozmrviť v šalátoch
  • Hodí sa aj do smoothies

Fotogaléria


Tagy:
zdravie syr prevencia

2022-01-24 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia