Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZDRIEMNUTIE vyvolá PROBLÉMY so spánkom: MÝTY, ktoré vás sprevádzajú celý život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré mýty sa zdajú byť také ohromné, že mnohí nemajú odvahu na to, aby ich spochybnili! Pritom tak znejú len na prvý pohľad. Pozrite sa pravde do očí!

Ktoré mýty o spánku by ste konečne mali vypustiť z hlavy podľa brightside.me

Čítajte tiež: ZABRÁNI bielkovinám, aby NARUŠILI mozog: Táto STRAVA by mohla ZASTAVIŤ tichú EPIDÉMIU

1. Chrápanie je bežné a neškodné

I keď je však chrápanie časté a veľmi hlasné, môže to byť znak toho, že niečo nie je v poriadku. Ako sa píše na brightside.me, mohlo by ísť napríklad o obštrukčné spánkové apnoe. Ide o stav, kedy sa dýchacie cesty zablokujú a dýchanie sa náhle preruší alebo dokonca pozastaví počas spánku a dôjde k jeho prerušeniu. Človek, ktorý na spánkové apnoe trpí, si v noci dobre neoddýchne a nasledujúci deň sa cíti ospalo. Ovplyvnená je aj jeho koncentrácia, aj schopnosť efektívne vykonávať každodenné úlohy. Toto ochorenie by mal liečiť odborník na spánok.

Ak aj vy v noci chrápete a ste presvedčení, že apnoe netrpíte, skúste zmeniť tieto veci vo svojom živote:

  • udržujte si zdravú hmotnosť
  • obmedzte konzumáciu alkoholických nápojov
  • nespite na chrbte

2. Popoludní je dobré si zdriemnuť

Krátke zdriemnutie cez deň má množstvo výhod. Okrem toho, že sa nabijete energiou, zlepší sa vám výkon a budete mať aj dobrú náladu. Ak to však preženiete, môže to mať na vás opačný efekt a vy budete unavení, vyčerpaní a naruší vám to nočný spánok. Odborníci preto odporúčajú iba krátke zdriemnutie, ktoré trvá 10 maximálne 20 minút. Pospať by ste si mali pred treťou hodinou popoludní, ak to urobíte neskôr, môžete mať problémy so zaspaním.

3. Čím viac spánku, tým lepšie

Počet hodín spánku je individuálny. Odborníci sú presvedčení, že dospelý človek by mal spať 7 až 9 hodín denne. Ak spíte viac ako 9 hodín, môže to spustiť bolesti hlavy, nadmernú únavu, ale aj vyššie riziko zdravotných problémov, ako je priberanie, depresia, cukrovka a srdcové ochorenia. 

ZDRIEMNUTIE vyvolá PROBLÉMY so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Sledovanie televízie vás uspí

Odborníci v tom majú jasno. Televízor by sme mali vypnúť minimálne pol hodinu pred tým, ako sa uložíme do postele. Naše telo uvoľňuje melatonín, teda hormón spánku, na konci dňa, keď slnko zapadá a stmieva sa. Ak by ste boli vystavení umelému svetlu z televízorov, melatonínu je málo, alebo sa neuvoľní vôbec. Špecialisti preto odporúčajú odstrániť televízor a iné obrazovky čo najďalej od spálne. „Radšej si prečítajte knižku alebo počúvajte relaxačnú hudbu,“ zhodujú sa v názore.

5. Ako starneme, potrebujeme menej spánku

Veľa ľudí si myslí, že s pribúdajúcim vekom potrebujeme menej hodín spánku. Koľko hodín potrebujú dospelí a starší ľudia - medzi tým nie je v skutočnosti veľký rozdiel. Je však tiež pravda, že proces starnutia môže prirodzene zmeniť dĺžku a kvalitu spánku. To ale neznamená, že telo potrebuje spať menej hodín, aby správne fungovalo. Kým dospelý vo veku od 18 do 64 rokov potrebuje 7 až 9 hodín spánku, ľudia nad 65 rokov by mali spať 7 až 8 hodín každú noc.

6. Nedostatok spánku môžeme nahradiť cez víkend

Prebdené noci kvôli práci? Stratené hodiny spánku sa nahromadia a vznikne spánkový deficit. Tento čas sa nedá nahradiť tak, že cez víkendy budete spať niekoľko hodín navyše. Aj keď je pre vaše zdravie najlepšie vyhýbať sa takémuto riešeniu, ak ste prebdeli noc, stratenú energiu získate aj tak, keď si poobede na 15 minút pospíte.

7. Cvičenie pred spaním zhoršuje kvalitu spánku

Nie všetci sú schopní cvičiť ráno. Niektorí však tvrdia, že keď sa tréningu venujú vo večerných hodinách, nemôžu potom spať. Je to možné, ale veľa závisí na fyzickej aktivite. Odborníci sú totiž presvedčení, že ľahká až mierna fyzická aktivita približne 60 až 90 minút pred spaním vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať a podporiť kvalitu spánku. Zacvičte si jogu, prejdite sa, zabicyklujte si, alebo si choďte zaplávať. No všetko s mierou, neprepínajte svoje sily.

Ako zlepšiť kvalitu spánku?

  • Spravte si spánkový rozvrh a snažte sa ho dodržiavať. Choďte spať a vstávajte v tú istú hodinu.
  • Vyhýbajte sa konzumácii ťažkých, korenených a sladkých jedál minimálne 4 hodiny pred spánkom.
  • Minimálne 6 hodín pred uložením sa do postele nepite nápoje s obsahom kofeínu.
  • V miestnosti, v ktorej spíte, pravidelne vetrajte. Udržujte teplotu okolo 18 stupňov Celzia.
  • Posteľ má slúžiť len na spanie, nie na prácu.
  • Nepite alkohol aspoň 4 hodiny pred spaním.
Viac o téme: ZdravieSpánokPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9