Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZOBÚDZATE sa pravidelne o TRETEJ nad ránom? Neignorujte to, môže ísť o CHOROBU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

K cukrovke 2. typu dochádza vtedy, keď je hladina cukru v krvi príliš vysoká. Je úplne normálne, ak tí, ktorí nebojujú s týmto ochorením, sa uprostred noci zobudia, že sú smädní alebo idú na toaletu. Zaspať by mali potom bez problémov, no u ľudí s cukrovkou to nie je také jednoduché.  

 

Cukrovka môže spôsobiť príznaky, medzi ktoré patrí nadmerný smäd, potreba močenia a únava. Môže tiež zvýšiť riziko vážnych problémov s očami, srdcom a nervami. Je to celoživotný stav, ktorý ovplyvní váš každodenný život. Exituje veľká pravdepodobnosť, že budete musieť zmeniť stravu, užívať lieky a pravidelne chodiť na lekárske kontroly. Cukrovka sa dotkne vášho každodenného života.

Čítajte tiež: Nezvyčajný SIGNÁL, že je vaše telo CHRÁNENÉ pred chorobami: ZÁPACH z nôh ako dobré znamenie

Zaujímavé je, že väčšina diabetických pacientov sa prebúdza takmer každú noc v rovnaký čas, presnejšie okolo 3:00 nad ránom, a to kvôli náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi, ako sa píše na express.co.uk. Obvykle je to spôsobené jedným z dvoch dôvodov: tzv. fenoménom úsvitu alebo Somogyiho efektom.

Fenomén úsvitu

Pretože telo využíva glukózu na výrobu energie a ráno na prebudenie, potrebujete trochu energie navyše. Podľa kliniky Mayo telo tak začne používať uloženú glukózu na prípravu na nasledujúci deň. Pečeň súčasne uvoľňuje dodatočnú glukózu do krvného obehu v dôsledku rastového hormónu, kortizolu a katecholamínov.

Pre niektorých ide o nepríjemný stav, zvyčajne sa to stane ráno okolo 3:00, aby sa telo pripravilo na ďalší deň.

Všetky tieto javy dohromady vedú k zvýšeniu hladiny cukru v krvi ráno a k prebudeniu tela.

ZOBÚDZATE sa pravidelne o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Somogyiho efekt

Ďalšou príčinou vysokej hladiny cukru v krvi ráno je Somogyiho efekt nazývaný tiež hyperglykémia rebound. Taktiež prebúdza telo a môže byť dráždivé pre ľudí s cukrovkou. Somogyiho efekt nastáva vtedy, keď vám hladina cukru v krvi uprostred noci klesne príliš nízko. Inak povedané, telo uvoľňuje hormóny, ktoré nútia pečeň uvoľniť uloženú glukózu, aby sa stabilizovalo množstvo glukózy v tele. V prípade cukrovky však pečeň uvoľňuje nadbytočné množstvo glukózy, čo vedie k vysokej hladine cukru v krvi.

Rozdiel medzi týmito dvoma je ten, že Somogyiho efekt vedie k hypoglykémii, po ktorej nasleduje zase hyperglykémia.

Jeden z najľahších spôsobov, ako zistiť, či je nárast hladiny cukru v krvi spôsobený Somogyiho efektom, je kontrola hladiny cukru v krvi pred spaním a po prebudení. Ak je hladina cukru v krvi človeka v noci nízka, je to kvôli Somogyiho efektu. V prípade, že je normálna alebo vysoká, môže to byť kvôli spomínanému fenoménu úsvitu. Je tiež dôležité si uvedomiť, že Somogyiho efekt sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa, keď má vaše telo vysokú hladinu cukru v krvi.

Ako to vyriešiť?

Keď zistíte, čo spôsobuje nárast hladiny cukru v krvi, môžete urobiť určité opatrenia na zmiernenie symptómov.

Po konzultácii so svojim praktickým lekárom vám môže odporučiť:

Fenomén úsvitu:

  • Zmena načasovania alebo typu vašich liekov na cukrovku
  • Ľahšie raňajky
  • Zvýšenie rannej dávky liekov.

Somogyiho efekt:

  • Zníženie dávky liekov na cukrovku v noci.
Viac o téme: ZdravieCukrovkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9