Čo sa STANE, ak budete piť každý deň pomarančový DŽÚS? Vplyv na PANKREAS a HMOTNOSŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-29 06:00:00

Takmer v každej reklame na raňajky sa objavuje pohár pomarančového džúsu ako súčasť výživného jedla po zobudení. Je to však naozaj správna voľba?

Aj keď ovocná šťava poskytuje vitamíny a minerály, má množstvo nevýhod, ktoré sú stále zahalené rúškom tajomstva. Na druhej strane, to neznamená, že ju musíte úplne vylúčiť zo svojho jedálníčka. Stopercentná ovocná šťava bez pridania cukrov môže byť súčasťou zdravej výživy. Treba však myslieť na to, že pitie ovocnej šťavy neposkytuje to, čo by prinieslo zjedenie celého kúska ovocia.

Čítajte tiež: Aké dlhé sú vaše NECHTY na nohách? Nezvyčajné ZNAMENIE, ktoré upozorní na CHOLESTEROL!

Aj keď Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) považuje 1 šálku ovocnej šťavy za ekvivalent 1 šálky ovocia k dennému odporúčanému príjmu, poznamenáva, že ovocie v celej forme poskytuje ďalšie benefity, vrátane vlákniny, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a znížiť riziko srdcového infarktu.

Čo sa stane vo vašom tele, ak si dáte ovocnú šťavu každý deň podľa livestrong.com:

Zvýši sa vám cukor v krvi

Očakávajte, že keď budete piť príliš veľa ovocnej šťavy, cukor v krvi vám bude kolísať.

„Kedykoľvek pijete šťavu, prirodzené cukry, ako aj tie pridané, sa rýchlo vstrebajú do vášho tela,“ hovorí Alexandra Salcedoová, RD, registrovaná dietetička v U.C. zo San Diega. "Táto rýchla absorpcia energie vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi."

Pankreas vytvára hormón nazývaný inzulín, ktorý sa priebežne uvoľňuje do krvného obehu, ako uvádza Kalifornská univerzita v San Franciscu (UCSF). Úlohou inzulínu je dostať cukor z krvného obehu do svalových, tukových a pečeňových buniek, kde ho možno uložiť a použiť na neskôr. Vaše telo starostlivo kalibruje hladiny inzulínu vo vašom krvnom obehu a keď máte nízke hladiny inzulínu, cukor sa uvoľňuje späť do krvného obehu.

Verí sa, že cukrovka typu 2 je podľa UCSF progresiou z normálnych hladín cukru v krvi na pre-diabetes a prípadne diagnostikou zjavného diabetu. Každá z týchto fáz je definovaná hladinou cukru v krvi. Pre-diabetes a cukrovka sa vyskytujú vtedy, keď pankreas nedokáže vytvoriť dostatok inzulínu na vyrovnanie hladiny cukru v krvi.

"Pacienti, ktorí majú cukrovku alebo majú problémy s riadením hladiny cukru v krvi, zaznamenajú zvýšenie cukru v krvi konzumáciou ovocnej šťavy," hovorí Salcedoová. „Vysoká konzumácia ovocnej šťavy môže negatívne ovplyvniť manažment cukru v krvi u ľudí s cukrovkou alebo u pacientov užívajúcich steroidné lieky.“

Zvýši sa vám glykémia

Podľa Harvard Health Publishing je jedlám priradené číslo glykemického indexu podľa toho, ako pomaly alebo rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Ľudia s cukrovkou sa musia sústrediť na potraviny s nízkym glykemickým indexom, pričom osoby s diabetom 1. typu nedokážu produkovať dostatok inzulínu a osoby s diabetom 2. typu sú voči inzulínu rezistentné. Pri obidvoch typoch cukrovky môžu potraviny s vysokým glykemickým indexom viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

Jablková šťava má glykemický index 44 a pomarančová šťava 50, čo je len mierne pod limonádami, ktoré majú glykemický index 63, podľa Oregonskej štátnej univerzity. Pre zaujímavosť, med má glykemický index 61, celé surové jablko 39 a pomaranč 40.

"Ľudia s cukrovkou alebo pre-diabetom by sa mali vyhýbať pitiu šťavy, pretože im spôsobí nárast hladiny cukru v krvi, čo by mohlo viesť k inzulínovej rezistencii," upozorňuje Salcedoová. "Vrelo odporúčam jesť ovocie celé, a nie piť ho vo forme šťavy."

Získate viac vitamínov a minerálov

„Ovocná šťava môže priniesť určité zdravotné výhody, vrátane rôznych vitamínov a minerálov,“ zdôrazňuje dietetička Shena Jaramilloová, RD. "Šťavy ako pomarančový džús a jablkový, ponúkajú vitamín C, ktorý pomáha pri vstrebávaní železa, znižovaní zápalu a posilnení imunity. Niektoré šťavy sú obohatené aj o vápnik a železo, ktoré pomáhajú pri prekrvení a hustote minerálov kostí."

Zvážte nutričný profil pomarančovej šťavy:

Pomarančová šťava (1 šálka):

  • Kalórie: 112
  • Celkový tuk: 0,5 g
  • Sacharidy: 25,8 g
  • Cukry celkom: 20,8 g
  • Bielkoviny: 1,7 g
  • Vitamín C: 124 mg (138% DV)
  • Draslík: 496 mg (11% DV)
  • Železo: 0,5 mg (3% DV)
  • Vápnik: 27,3 mg (2% DV)

Ak sa rozhodnete pre ovocnú šťavu, sledujte etiketu na výrobkoch a vyberte si stopercentný koncentrát s dužinou.

Bude vám chýbať vláknina

Ak pijete ovocnú šťavu ako náhradu za celé ovocie, prídete o ovocnú vlákninu, ktorá je jednou z dôležitých živín. Kým šálka pomarančovej šťavy obsahuje iba 0,5 gramu vlákniny, veľký celý pomaranč má 4,4 gramov vlákniny podľa USDA.

Vláknina hrá dôležitú úlohu v celkovej strave: znižuje hladinu cholesterolu, normalizuje pohyb čriev a udržiava ich zdravie, taktiež udržiava zdravú hmotnosť a pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, uvádza Mayo Clinic.

Celé ovocie ako sú pomaranče, obsahuje typ vlákniny nazývanej rozpustná vláknina, ktorá môže podľa kliniky Mayo znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zlepšiť hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina môže tiež znížiť plynatosť a nadúvanie.

Nerozpustná vláknina, ktorá sa nachádza v potravinách vrátane ovocia s jedlými šupkami (ako jablká), zeleniny a celozrnných produktov (ako obilniny a hnedá ryža), pomáha presúvať jedlo cez váš tráviaci systém.

Konzumácia týchto druhov celého ovocia (najmä jabĺk, hrozna a čučoriedok) bola významne spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu, zatiaľ čo pitie väčšieho množstva ovocnej šťavy bolo spojené so zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu, podľa štúdie z augusta 2013 v časopise British Medical Journal.

Môžete pribrať

Ovocná šťava má vysoký obsah kalórií, čo môže viesť k nárastu hmotnosti, ak ju v priebehu času vypijete príliš veľa.

Ak si niekto dopraje viac ako jeden 230-mililitrový pohár šťavy denne, určite to môže viesť k pohybujúcej sa ručičke na váhe smerom nahor,“ hovorí Jaramilloová. "Z kalorického hľadiska je vypitie viacerých pohárov džúsu denne ekvivalentom vypitia viacerých sladkých limonád. V skutočnosti neponúka žiadnu dodatočnú výživovú hodnotu, ale zaťažuje telo kalóriami a cukrom."

Ak sa budete držať jedného pohára, v ktorom bude približne 230 ml šťavy denne a budete mať vyváženú diétu a pohyb, pravdepodobne neuvidíte žiadne negatívne dôsledky popíjania šťavy.

Vaše zuby budú trpieť

To, čo jete a pijete, môže ovplyvniť váš chrup. V prípade veľkého množstva ovocnej šťavy je možné, že sa vám zvýši riziko trvalej erózie zubov. Podľa American Dental Association (ADA) to môže viesť k bolesti alebo citlivosti pri pití horúcich, studených alebo sladkých nápojov, k žltkastému zafarbeniu zubov a väčšiemu riziku vzniku dutín. Kyslé nápoje, ako je jablkový a pomarančový džús, môžu prispieť k erózii, preto je podľa ADA najlepšie z nich urobiť nie každodenný, ale len príležitostný zvyk.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie pomarančový džús ovocný džús

2021-09-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia