STRAVA, ktorá vám podľa vedcov ZMENÍ život k LEPŠIEMU: Takto vyzerá ŠŤASTIE na tanieri!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-28 12:00:00

Nová štúdia zdôrazňuje dôležitosť toho, čo si v živote vyberiete. Ide o dôležitú vec, keďže vedie k šťastnejšiemu životu. Obzvlášť, ak sa rozhodnete pre určitú stravu...

Vedci z Univerzity of Kent a University of Reading vo Veľkej Británii skúmali, ako by uspokojenie a výbery v každodennom živote mohli ovplyvniť šťastie človeka. Zistili, že rozhodnutia, ktoré spôsobujú šťastie v okamihu niekoľkých minút nakoniec človeka zarmútia, pričom tie, ktoré nemusia byť na prvý pohľad práve najlepšie, no vedú k dlhodobému budúcemu zdraviu, vedú k väčšiemu šťastiu.

Čítajte tiež: POTRAVINY, z ktorých ČREVO profituje najviac: Vplyv na KRVNÝ obeh a celé telo!

Napríklad pravidelné cvičenie alebo zdravšia strava nemusia byť také uspokojujúce ako ostatné voľby, ale sú celkovo prospešnejšie pre šťastie. Výskum dopĺňa množstvo štúdií, ktoré ukazujú, že zdravší životný štýl vedie k plnšiemu a šťastnejšiemu životu, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Zrealizovaný výskum

Vedci, ktorí publikovali svoje zistenia v časopise Journal of Happiness Studies, zbierali údaje už od roku 2009, pričom boli okrem iného od viac ako 14 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva.

"Len malá pozornosť bola venovaná vplyvu týchto zmien na individuálnu pohodu," napísal vedecký tím. „Mali by byť tieto zmeny chápané predovšetkým tak, že sa máme vzdať chvíľkových radovánok a znížiť svoj blahobyt, alebo treba dať prednosť tým, ktoré dlhodobo zvyšujú spokojnosť so životom? Rastie tak tlak na vegánstvo a vegetariánstvo a dochádza k posunu k používaniu bicyklov, prechádzok a pod."

Účastníci boli dotazovaní na ich každodenné životné voľby, vrátane toho, čo jedli a na aktivity, ktorých sa zúčastnili. Tiež sa ich vedci pýtali na ich duševný stav a na to, ako sa vtedy cítili šťastní. Nakoniec dostali otázky, ktoré vedcom umožnili pochopiť, akú veľkú kontrolu ľudia veria, že majú nad svojim vlastným životom.

Tím zistil, že ľudia s vyššími príjmami sa častejšie rozhodujú zdravšie, ako napríklad jedávajú ovocie a zeleninu a pravidelne cvičia. Existovalo tiež prepojenie medzi týmto zdravším životným štýlom a pocitom, že má človek väčšiu kontrolu nad svojim životom, a na základe toho sa cíti šťastnejší so svojimi životnými rozhodnutiami.

Zdravším životným štýlom k väčšiemu šťastiu

"Behaviorálne pohyby, ktoré pomáhajú plánovaciemu subjektu pri posilňovaní dlhodobých cieľov budú pravdepodobne obzvlášť nápomocné pri udržiavaní zdravého životného štýlu," uviedla vo vyhlásení doktorka Adelina Gschwandtnerová, výskumníčka z University of Kent, ktorá štúdiu viedla. "Ak nás lepší životný štýl nielenže urobí zdravšími, ale aj šťastnejšími, potom je to jednoznačná situácia, ktorá je výhodná pre všetkých."

Vedci sa domnievajú, že viac ľudí si začína uvedomovať jednoduché zmeny vo svojom živote, ktoré môžu viesť k väčšiemu šťastiu.

"V posledných rokoch došlo k väčšiemu posunu v oblasti výberu zdravšieho životného štýlu," uviedla profesorka Uma Kambhampatiová, výskumníčka z University of Reading, vo vyhlásení. Dôležité je dokázať, že jesť viac ovocia a zeleniny a cvičiť môže zvýšiť šťastie a priniesť aj výhody pre zdravie."

Predchádzajúce výskumy uskutočnili množstvo výskumov, ktoré zistili pozitívnu koreláciu medzi zdravou výživou a šťastnejším životom. Podobné štúdie spájajú pravidelné cvičenie so zdravším životným štýlom. Anglickí vedci však poznamenávajú, že tieto štúdie len poukazujú na koreláciu, zatiaľ čo táto štúdia zisťuje príčinnú súvislosť prostredníctvom konceptu oneskoreného uspokojovania.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie zdravie šťastie

2021-09-28 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia