Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zabudnite na ventilátor: 5 izbových RASTLÍN, ktoré vás OCHLADIA a osviežia v horúčavách!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odmietate klimatizáciu? Záchranou môže byť úplne jednoduchá vec. Predstavuje lacný a ekologický spôsob, ako osviežiť vzduch vo svojom domove, zatiaľ čo vonku teploty atakujú tridsať stupňov Celzia. Nechajte to na izbové rastliny!

Podľa štúdie NASA Earth Science Study môžu rastliny meniť teplotu zemskej atmosféry prostredníctvom procesu fotosyntézy. Rastliny a stromy produkujú veľké množstvo tzv. transpirácie, ktorá zvyšuje vodnú paru v atmosfére, spôsobuje viac zrážok a ochladenie blokovaním slnečného žiarenia. K transpirácii dochádza, keď sa atmosféra zahreje - rastliny často uvoľňujú prebytočnú vodu do ovzdušia zo svojich listov a uvoľňovaním odparenej vody ochladzujú seba i okolité prostredie. To by mohlo byť vysvetlením, prečo sa v lese cítite v lete lepšie, keďže je tam o niečo chladnejšie.

Čítajte tiež: Zabrání MŔTVICI a zápalu KĹBOV: Dajte prednosť tomuto VÍNU, ktoré PREKONALO účinky bieleho!

Aby bol váš domov chladnejší, zaobstarajte si tieto izbové rastliny:

1. Fikus drobnolistý

Jeden z mála stromov, ktorému sa dobre darí v interiéroch, je tento fikus, ktorý pomáha udržiavať vzduch vo vnútri vlhký a chladný. Tým, ktorí trávia čas v interiéroch, poskytuje potrebnú úľavu od tepla! Rozhodnite sa pre vysoký kmeň s huňatým vrcholom, ktorý by mohol slúžiť ako malý lesný baldachýn pre ďalšie rastliny pod ním alebo okolo neho. Zoskupením rastlín vytvárajú malý atmosférický ekosystém, ktorý zlepšuje svoju okolitú vlhkosť. Počas letných mesiacov ho nezabudnite pravidelne polievať a umiestnite ho na stredné svetlo, aby mohol nasávať slnko, aj keď tam nie ste.

TIP: Fikus potrebuje vodu, ak je na svetlom mieste, majte ho vždy zaliaty!

Zabudnite na ventilátor: 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Figovník kaučukový

Zlepší vlhkosť v miestnosti a tým poskytne chladiaci účinok! Táto izbová rastlina je veľmi efektívna pri doplňovaní vlhkosti vo vzduchu. Čím viac rastlín má lístie a čím sú listy väčšie, tým viac vlhkosti sa uvoľní späť do vzduchu. Táto rastlina prijíma vodu cez svoje korene a potom uvoľňuje vlhkosť cez póry umiestnené na spodnej strane listov.

TIP: Dávajte mu vodu často, no v menšom množstve, aby pôda zostala rovnomerne vlhká. Umiestnite figovník na svetlé miesto, no nie na priame slnečné svetlo.

Zabudnite na ventilátor: 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Aglaonema

Ide o ďalšiu rastlinu známu svojimi schopnosťami čistiť toxíny vo vzduchu. Tiež má vysokú rýchlosť transpirácie, ktorá pomáha zvlhčovať vzduch okolo seba.

TIP: Je dostupná v mnohých atraktívnych odrodách, niektoré majú pestré lístie, ale najlepšia je jej nízka kvalita údržby – potrebuje menej vody a slabé svetlo, takže je perfektnou voľbou na vyplnenie priestoru sviežou zeleňou.

Zabudnite na ventilátor: 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Palmy

Zelené listy paliem, ako sú palmy Areca, Fern, Palma, Livistona, Fishtail a Lady, majú malé otvory, ktoré prijímajú CO2 a uvoľňujú kyslík. Čím je povrch listu väčší, tým viac kyslíka dokáže vyprodukovať. Usporiadanie palmy je nielen nádherné na pohľad, ale vytvára aj akýsi mini vnútorný dažďový prales, takže ide o ideálny spôsob, ako dať vášmu domovu v letných mesiacoch chladivý vzduch.

TIP: Týždenné kropenie rastlín vodou ich udrží zdravé a zlepší vlhkosť.

Zabudnite na ventilátor: 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Svokrin jazyk

Rovnako ako aloe vera, aj listy svokrinho jazyka majú vysoký obsah vody, takže uvoľňujú chladivú vlhkosť do vzduchu. Taktiež produkuje kyslík a počas horúcich letných nocí vás ochladzuje. Je známa aj vďaka schopnosti odstraňovať toxíny vo vzduchu, ako sú benzén a formaldehyd.

TIP: Svokrin jazyk zvládne slnečné miesto, takže je to ideálna rastlina do vášho okna. Pomáha tak blokovať nadmerné slnečné žiarenie z miestnosti. Výsledkom bude chladiaci efekt v miestnosti!

Zabudnite na ventilátor: 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Izbové rastlinyLetoHorúčavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9