Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabrání MŔTVICI a zápalu KĹBOV: Dajte prednosť tomuto VÍNU, ktoré PREKONALO účinky bieleho!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovorí sa o ňom, že sa rodí ako červené a žije život bieleho vína. Vyniká podmanivou farbou, ľahkosťou a tiež sviežou ovocnou chuťou, čo mnohí ocenia hlavne počas letných večerov. Čo si z neho ešte ľudské telo odnesie?

Ružové víno je perfektné celoročné víno, vhodné od jarných piknikov cez letné grilovanie až po jesenné večery. Vhodné takmer pre každého, k dispozícii sú suché aj sladké odrody, záleží od vašich preferencií.

Čítajte tiež: 10 vecí, ktoré by ste NEMALI robiť, ak sa SPÁLITE na slnku: Keď pokožka kričí NIE!

Rovnako ako červené a biele vína, aj ružové sa vyrábajú z hrozna, no môžu obsahovať červené aj biele hrozno. Proces výroby a zdravotné výhody ružového vína sú podobné tým, ktoré sú spojené s červeným vínom, vrátane zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia a silných antioxidantov, ako sa píše na livestrong.com. Pokiaľ ide o výber medzi ružovým a bielym vínom, ružové je zdravšou voľbou, pretože obsahuje viac antioxidantov. Výskum tiež ukázal, že konzumenti bieleho vína majú o 13 percent vyššie riziko rakoviny ako konzumenti červeného alebo ružového vína!

Trochu alkoholu robí dobre

Mierna konzumácia alkoholu je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Alkohol, vrátane toho, ktorý sa nachádza v ružovom víne, riedi krv a zvyšuje dobrý cholesterol (HDL). Môže dokonca znížiť riziko srdcových chorôb, infarktu alebo mozgovej príhody. Starší ľudia a pacienti s rizikovými faktormi pre srdcové choroby majú najväčší úžitok práve z miernej konzumácie alkoholu. Dobrou správou je, že ružové má tendenciu obsahovať menej alkoholu ako červené aj biele vína, čo je skvelé, ak to nechcete preháňať.

Zabrání MŔTVICI a zápalu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Znižuje zlý cholesterol

Ružové víno obsahuje množstvo prospešných zlúčenín s potenciálnymi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Polyfenoly v ružovom víne môžu pomôcť znížiť LDL alebo zlý cholesterol, zatiaľ čo draslík znižuje krvný tlak. Aby toho nebolo málo, protizápalové vlastnosti vo víne majú potenciál znížiť riziko reumatoidnej artritídy. Rovnako ako pri kardiovaskulárnych výhodách, aj tu sa pozitívne účinky spájajú s miernou konzumáciou. Vysoká úroveň konzumácie alkoholu tieto výhody vyvracia.

Skvelá voľba pri chudnutí

Ružové víno je relatívne nízkokalorické. Jeden pohár ružového vína (cca 147 ml) obsahuje okolo 82 kalórií, čo z neho robí jednu zo skvelých možností nízkokalorického alkoholického nápoja. Svieža chuť ružového vína z neho robí ideálny jarný a letný nápoj, ktorý sa rovnako dobre hodí k cestovinám, kuraciemu mäsu alebo ku grilovanému jedlu.

Viac resveratrolu ako biele víno

Najvýznamnejšie výhody vína pochádzajú z antioxidantov v šupke hrozna, konkrétne z resveratrolu. Ide o prospešnú zlúčenini s anti-ageovými účinkami, chráni mozog a znižuje riziko srdcových chorôb. Červené vína fermentované so šupkou obsahujú najvyššiu hladinu tohto prospešného antioxidantu. Vinári však odstraňujú šupku z bieleho vína a ružového na začiatku výrobného procesu, čo spôsobuje, že vína majú nižšiu hladinu resveratrolu.

Aj keď ružové vína obsahujú viac resveratrolu ako biele vína, obsahujú ich menej ako červené. Niektoré ružové vína, najmä americké, môžu obsahovať zmes červených a bielych vín, čo zvyšuje hladinu tejto prospešnej látky.

Zabrání MŔTVICI a zápalu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Benefity ružového vína v kocke

  • Zvyšuje dobrý cholesterol a zvyšuje ten zlý
  • Znižuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mŕtvice
  • Obsahuje draslík, ktorý znižuje krvný tlak
  • Ochráni pred zápalom v tele
  • Obsahuje menej kalórií
  • Nachádza sa v ňom antioxidačný resveratrol, ktorý chráni pred rakovinou

Doprajte si lahodné ružové víno a nezabudnite, že tak ako pri všetkých dobrých veciach, aj tu je dôležitá mierna konzumácia. Na zdravie!

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaRužové víno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9