Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

INFARKT možno ZISTIŤ aj niekoľko rokov VOPRED: SIGNÁL, ktorý ho PREZRADÍ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď je nevyspytateľný a môže sa objaviť kedykoľvek, keď ho najmenej čakáme, vyzerá to tak, že predsa je možné ho predpovedať. Dokonca aj niekoľko rokov vopred!

Nahromadenie vápnika v hlavnej tepne mimo srdca by mohlo predpovedať budúci srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu, ukázala nová štúdia vedená Univerzitou Edith Cowan. Výskum, ktorý bol zverejnený v časopise Journal of the American Heart Association, by mohol pomôcť lekárom identifikovať ľudí s rizikom kardiovaskulárnych chorôb roky pred tým, ako sa objavia príznaky. 

Čítajte tiež: Dajte si CESNAK v staršom veku a sledujte, čo sa bude diať: ZMENY, súvisiace so STARNUTÍM!

Pri analýze 52 predchádzajúcich štúdií medzinárodný tím vedcov zistil, že ľudia, ktorí majú kalcifikáciu brušnej aorty (AAC), majú dvakrát až štyrikrát vyššie riziko budúcej kardiovaskulárnej príhody. Štúdia tiež zistila, že čím je vápnik v stene krvných ciev rozsiahlejší, tým väčšie je riziko budúcich kardiovaskulárnych príhod a ľudia s AAC a chronickým ochorením obličiek boli vystavení ešte väčšiemu riziku ako ostatní. 

Vápnik sa môže hromadiť v stene krvných ciev a vytvrdzovať tepny, blokovať prívod krvi alebo spôsobiť prasknutie plaku, čo je hlavná príčina infarktu a mozgových príhod. Medzi faktory prispievajúce ku kalcifikácii tepien patrí nesprávna strava, sedavý životný štýl, fajčenie a genetika. 

Predpoveď „tichého zabijaka“

Vedúci vedecký pracovník docent Josh Lewis zo Školy lekárskych a zdravotníckych vied na ECU a vedúci pracovník Heart Foundation uviedol, že tieto zistenia poskytujú dôležité informácie o kardiovaskulárnom zdraví.

INFARKT možno ZISTIŤ aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Srdcové choroby sú často tichým zabijakom, pretože mnoho ľudí nevie, že sú ohrození alebo že majú včasné varovné príznaky, ako je kalcifikácia brušnej alebo koronárnej artérie," uviedol. „Brušná aorta je jedným z prvých miest, kde môže dôjsť k hromadeniu vápnika v tepnách - dokonca aj pred srdcom. Ak to včas identifikujeme, môžeme zasiahnuť a zaviesť zmeny životného štýlu a liečbu, aby sme zabránili zhoršovaniu stavu.“ 

Záchrana ľudských životov 

Docent Lewis dúfa, že tento objav povedie k tomu, že viac ľudí tak pochopí vlastné riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody. 

"Kalcifikácia brušnej aorty sa často náhodne zachytáva pri mnohých rutinných testoch, ako sú napríklad vyšetrenia chrbtice z rôznych strojov na hustotu kostí alebo röntgenu, no teraz máme oveľa lepšiu predstavu o prognóze týchto ľudí, keď sú viditeľné. To môže znamenať včasné varovanie lekárov, že musia vyšetriť a vyhodnotiť riziko srdcového infarktu alebo mozgovej príhody u pacienta. Nakoniec, ak dokážeme tento stav identifikovať skôr, ľudia môžu urobiť zmeny v životnom štýle a začať preventívne liečby skôr, čo by v budúcnosti mohlo potenciálne zachrániť veľa životov." 

Do medzinárodnej štúdie boli zapojení vedci z INSERM, Hindského a Marcusovho inštitútu pre výskum starnutia, University of Sydney, University of Western Australia a University of Minnesota. Štúdia vychádza z nedávneho výskumu docenta Lewisa, ktorý sa venoval skenovaniu kostnej denzity a umelej inteligencie na identifikáciu a kvantifikáciu kalcifikácie brušnej aorty. 

INFARKT možno ZISTIŤ aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sľubná budúcnosť 

Docenta Josha Lewisa podporilo National Heart Foundation of Australia Future Leader Fellowship. Manažérka klinických dôkazov nadácie Heart Amanda Butteryová štúdiu privítala. 

Vedci zistili, že dôkazy o kalcifikácii brušnej aorty u pacientov bez známeho kardiovaskulárneho ochorenia môžu naznačovať, že je potrebné komplexnejšie posúdenie kardiovaskulárneho rizika, vrátane testov krvného tlaku a cholesterolu alebo kontroly srdcového zdravia,“ uviedla Butteryová.

Zistenia sú sľubné a Nadácia Heart by rada videla ďalší výskum v tejto oblasti. „Prognostická hodnota kalcifikácie brušnej aorty: Systematický prehľad a metaanalýza pozorovacích štúdií“ bola publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaInfarktVápnikKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9