Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dajte si CESNAK v staršom veku a sledujte, čo sa bude diať: ZMENY, súvisiace so STARNUTÍM!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Črevná mikrobiota sa mení s prichádzajúcim vekom. Hoci sa tento proces nedá úplne zastaviť, dá sa minimálne spomaliť. Ukázalo sa, že cesnak to dokáže! Má vplyv na črevo, a tým aj na kognitívne schopnosti.

Vplyv na črevnú mikrobiotu

Konzumácia cesnaku pomáha so zmenami, ktoré súvisia s vekom, tým, že ovplyvňuje črevné baktérie. Inak povedané, pomáha pri ťažkostiach spojených s pamäťou, ako tvrdí štúdia uskutočnená na myšiach. Túto výhodu poskytuje alylsulfid, zlúčenina v cesnaku, známa pre svoje zdravotné výhody. 

Čítajte tiež: 5 POTRAVÍN, ktoré nakopnú CHUDNUTIE a omladia: Krajší VZHĽAD a zmenšené bruško!

„Naše zistenia naznačujú, že konzumácia cesnaku obsahujúceho alylsulfid by mohlo pomôcť udržať zdravé črevné mikroorganizmy a zlepšiť kognitívne zdravie u starších ľudí,“ uviedla Jyotirmaya Behera, PhD, ktorá vedie výskumný tím spolu s Neetu Tyagi, PhD, z University of Louisville. 

Črevo obsahuje bilióny mikroorganizmov, ktoré sa súhrnne označujú ako črevná mikrobiota. Aj keď veľa štúdií ukázalo dôležitosť týchto mikroorganizmov pre udržanie ľudského zdravia, o účinkoch na zdravie spojených so zmenami črevných mikrobiotov, ktoré prichádzajú s vekom, sa vie menej. 

U starších ľudí sa zmenšuje rozmanitosť črevnej mikrobioty, čo je životná fáza, kedy sa rozvíjajú neurodegeneratívne choroby, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, a môžu klesať pamäťové a kognitívne schopnosti,“ uviedol Tyagi. „Chceme lepšie pochopiť, ako zmeny v črevnej mikrobiote súvisia s kognitívnym poklesom spojeným so starnutím.“ 

Dajte si CESNAK v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlepšuje pamäť

V štúdii vedci podali orálnym spôsobom alylsulfid myšiam vo veku 24 mesiacov, čo koreluje s ľuďmi vo veku 56 až 69 rokov. Tieto myši porovnávali s tými vo veku 4 a 24 mesiacov, ktoré nedostávali výživový doplnok alylsulfid. Vedci zistili, že staršie myši, ktoré dostávali zlúčeninu cesnaku, vykazovali lepšiu dlhodobú a krátkodobú pamäť a zdravšie črevné baktérie ako staršie myši, ktoré nedostali liečbu. Priestorová pamäť bola tiež narušená u 24-mesačných myší, ktoré nedostávali alylsulfid. 

Ďalšie účinky zlúčeniny v cesnaku

Ďalšie experimenty odhalili, že za kognitívny pokles bola pravdepodobne zodpovedná znížená génová expresia natriuretického faktora odvodeného od neurónov (NDNF). Tento gén objavili vedci z University of Louisville a je potrebný na dlhodobú a krátkodobú konsolidáciu pamäte. 

Vedci zistili, že myši, ktoré dostávali zlúčeninu cesnaku, vykazovali vyššiu hladinu expresie génu NDNF. Okrem toho rekombinantná proteínová terapia NDNF v mozgu obnovila kognitívne schopnosti starších myší, ktoré nedostali alylsulfid. Vedci tiež zistili, že pri perorálnom podávaní alylsulfidu vzniká v črevnom lúmeni plynný sírovodík - molekula, ktorá zabraňuje zápalu čreva. 

Celkovo nové objavy naznačujú, že alylsulfid zo stravy podporuje konsolidáciu pamäti obnovením črevných baktérií. Vedci pokračujú v experimentoch zameraných na lepšie pochopenie vzťahu medzi črevnou mikrobiotou a kognitívnym poklesom a skúmajú, ako by sa mohol cesnak použiť na liečbu starnúcej ľudskej populácie.

Viac o téme: CesnakZdraviePamäťKognitívne schopnosti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9