Niekoľko dní nového roku 2021 je za nami a je dosť pravdepodobné, že mnohí už na svoje predsavzatia zabudli. Pamätajte, že nikdy nie je neskoro, dať si nové ciele v oblasti zdravia a cítiť sa čo najlepšie. Cestu za zdravším „ja“ vám skráti týchto 5 potravín!
V súčasnej dobe je dôležitejšie než kedykoľvek predtým, mať kontrolu nad potravinami, ktoré konzumujete. Sociálna izolácia, zatvorenie fitness centier, lockdown ako taký a k tomu ešte aj vianočné sviatky sa s veľkou pravdepodobnosťou podpísali pod stúpajúcu ručičku na váhe smerom nahor. Je načase tento proces zvrátiť určitými potravinami, ktoré pomôžu v chudnutí a ešte k tomu budete vyzerať mladšie!
Čítajte tiež: RÝCHLY plán, ako dostať svoj MOZOG do FORMY: Zlepšené funkcie a POSILNENÁ pamäť už za 10 DNÍ!
Dietologička Lola Biggsová tvrdí, že existuje množstvo potravín, ktoré môžu pomôcť zvýšiť vašu krásu a zároveň udržať hmotnosť pod kontrolou, ako sa píše na thesun.co.uk. Je všeobecne známe, že konzumácia príliš veľkého množstva spracovaných potravín, ako sú mäso a vyprážané jedlá, je pre nás všeobecne škodlivá a môže brzdiť ciele pri chudnutí. Ako dodáva odborníčka, existujú jedlá, ktoré sa ľahko dajú zaradiť do stravy, a ktoré môžu pomôcť udržať hladinu energie na vysokej úrovni a tiež vám pomôžu cítiť sa dlhšie sýti.
Okoreňte si život i jedlo
Ako radí dietologička, kurkuma je fantastické všestranné korenie, ktoré by malo byť súčasťou jedálnička.
„Antioxidant, protizápalový a podporujúci kolagén. Taká je kurkuma, ktorá môže pomôcť chrániť pred predčasným starnutím, podporiť hojenie pokožky a obnovu buniek a zlepšiť dobrú cirkuláciu v pokožke, čo umožňuje dodávanie živín do našich kožných buniek. Existuje mnoho spôsobov, ako ju začleniť do svojej každodennej stravy. Vyskúšajte čaj z kurkumy, pridajte korenie do tofu alebo vajíčok alebo ňou posypte praženú zeleninu."
Posledné štúdie tiež naznačujú, že kurkuma má pri chudnutí svoju úlohu. Odborníci zistili, že užívanie doplnku kurkumy dvakrát denne viedlo k významnému zníženiu telesnej hmotnosti, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a obvodu pása a bokov.
Posilnite sa zeleninou
Všetci už vedia, že by sme mali mať na tanieri päť porcií denne, a že strava bohatá na zeleninu je pre nás dobrá. Dietologička hovorí, že existuje najmä jedna zelenina, ktorá vám môže pomôcť pri chudnutí a zabezpečí žiarivú pokožku.
„Brokolica je nabitá vitamínmi a minerálmi, dôležitými pre zdravie pokožky vrátane vitamínov A, C a zinku spolu s luetínom a trochou betakaroténu, ktorý pomáha chrániť pokožku pred oxidačným poškodením, ktoré má na svedomí suchú a vráskavú pokožku," zdôrazňuje dietologička.
Brokolica je tiež skvelým jedlom, ktoré si môžete pridať do jedál, ak sa snažíte schudnúť. Ide totiž o dobrý sacharid s vysokým obsahom vlákniny. Pomáha predchádzať zápche a udržuje nízku hladinu cukru v krvi.
Doprajte si zdravé tuky
Skvelým spôsobom, ako pridať do svojho jedálníčka zdravé tuky, je siahnuť po avokáde. Či si ho pridáte k raňajkám alebo rozdrvíte a použijete ako dip, táto ingrediencia môže byť univerzálna.
„Avokádo je plné antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu, ale vedeli ste, že sú skvelé aj na udržanie zdravia mozgu a zvýšenie mentálnych schopností? Ide o fantastický zdroj vitamínu E, môže chrániť pred voľnými radikálmi, má veľké protizápalové účinky a pomáha predchádzať strate vlhkosti z pokožky. Superpotravina nabitá energiou, ktorá pomáha napraviť poškodenú pokožku a vlasy,“ vyzdvihuje účinky avokáda Biggsová, podľa ktorej má tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha metabolizmu – aj preto je avokádo vhodné pri chudnutí.
Stavte na bobule
Bobule sú skvelým zdrojom vitamínu C a dajú sa ľahko pridať do pudingov a omáčok. Tmavšie bobuľové ovocie, ako sú čerešne, čučoriedky a červené ríbezle, prekypujú antioxidantmi, ktoré majú obzvlášť omladzujúce vlastnosti.
„Bojujú proti voľným radikálom, ktoré napádajú vašu pokožku, a spôsobujú predčasné starnutie,“ dodala odborníčka.
Bobule majú nízky obsah kalórií a nedávne štúdie zistili, že môžu tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Aby toho nebolo málo, podporujú zníženie zápalu a znižujú hladinu krvného tlaku.
Ryby
Mastné ryby taktiež pomáhajú v boji proti zápalu.
Ďalej odborníčka dodáva: „Losos, pstruh, makrela a sardinky majú vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré napomáhajú mladistvému vzhľadu a lesklým vlasom. Hrajú zásadnú úlohu v štruktúre a vzhľade pokožky a pomáhajú udržiavať zdravú funkciu pokožky a zabraňujú strate vlhkosti.
Ukázalo sa tiež, že pomáhajú minimalizovať zápal a poškodenie kolagénu pôsobením UV lúčov. Nedávna štúdia časopisu Journal Nutrition, Metabolism a Cardiovascular Diseases tiež odhalila, že ak sa snažíte schudnúť, konzumácia ryby je lepšia ako iných druhov mäsa, vrátane hovädzieho alebo bravčového.